Йду до іншого, або Прощавай, “мобільне рабство”!

Йду до іншого, або Прощавай, “мобільне рабство”!

Аналітика
Укрінформ
Українці зможуть зберегти свій номер телефону після зміни мобільного оператора. Як? - Укрінформ підготував покрокову інструкцію

На початку травня в Україні запрацює нова послуга мобільного зв’язку - Mobile Number Portability (MNP), яка вже діє у 80 країнах світу. А саме: будь-який абонент мобільного зв’язку зможе поміняти свого поточного оператора, якщо його не влаштовують якість зв'язку або мобільного інтернету, тарифи або обслуговування тощо. При цьому не боячись втратити зв'язок з близькими або ділові контакти, так як повний поточний номер з міжнародним кодом оператора за ним зберігається. Наприклад, клієнт оператора “Київстар” зможе перейти на тарифи оператора lifecell (або Vodafone) і повністю, разом з кодом, зберегти свій мобільний номер. Щоби додзвонитися до вас, нічого нового набирати не треба: система сама визначить, що цей номер уже обслуговує інший оператор.

Чи побіжать українці масово змінювати своїх операторів та скільки людей цією послугою орієнтовно скористюється — невідомо. Утім, за прогнозами директора з інформаційно-телекомунікаційного напрямку Українського державного центру радіочастот Вікторії Трощенко, в Україні MNP скористається близько 2% абонентів, тобто понад 1 млн.. Про це йдеться на сайті УДЦР.

“В Європі середній показник перенесених номерів становить близько 5% від абонентської бази, хоча в Фінляндії цей показник доходить до 20%, а в Німеччині так і не зміг перевищити 1%. У Нідерландах частка перенесених номерів — 7%. Рекорд тримає Сінгапур – 95% абонентів в перший же рік змінили оператора”, - вважає пані Трощенко.

Про механізм переходу до іншого оператора (якщо хтось захоче це спробувати) — у матеріалі Укрінформу.

Що потрібно для зміни оператора?

Перш за все потрібно переконатися, що номер зареєстрований на вас. Для цього треба зателефонувати своєму операторові або прийти в його офіційний магазин. Працівники магазину або call-центру скажуть вам, чи зареєстрований номер на вас. Якщо так — сміливо починайте процедуру перенесення номера. Якщо номер не зареєстрований, слід пройти процедуру реєстрації в поточного оператора. Для цього треба зайти у свій особистий кабінет на сайті вашого оператора, перевірити його статус (зареєстрований чи ні) і, за необхідності, заповнити заявку, завіривши її електронно-цифровим підписом (ЕЦП). (Електронний підпис має кожен клієнт “ПриватБанку”. Детальна інструкція для отримання ЕЦП — ТУТ).

Зареєструвати номер також можна в будь-якому фірмовому магазині вашого поточного оператора, надавши будь-який документ, що засвідчує вашу особу. Згодиться не тільки паспорт, а й, наприклад, права водія чи реєстраційний номер облікової картки платника податків (ІПН).

Далі треба подати заявку на перенесення номера до нового оператора. Це можна зробити онлайн на сайті оператора або теж у фірмовому магазині. Щойно оператор, якого ви залишаєте, дасть згоду на перенесення вашого номера, ви зможете прийти в найближчий фірмовий магазин свого нового оператора і отримати нову SIM -карту, на яку буде автоматично перенесений ваш попередній номер.

Скільки це коштує та як довго триває перехід до іншого оператора?

Що стосується термінів, то (після надходження заяви) оператор, до якого йде абонент, упродовж восьми робочих годин має розглянути її й повідомити про це оператора, від якого абонент іде, а також адміністратора ЦБД. Упродовж наступних восьми робочих годин оператор, від якого йде абонент, має прийняти рішення про початок процедури. Далі починається процес ідентифікації абонента і безпосередньо сама процедура.

Чи буде послуга MNP платною для абонента — невідомо. Якщо так, то суму встановлюватиме оператор, який приймає (у європейських країнах перехід коштує від 0 до 9 євро). Утім в його інтересах, щоб плата за перехід якщо не безкоштовною, то, хоча б, символічною.

Однак поки процес не завершено, послуги абонентові надає його попередній оператор. Очікується, що процес перенесення номера має відбуватися впродовж трьох робочих днів з часу реєстрації заяви.

Чи можуть вам відмовити в перенесенні номера?

Так, є ряд причин, через які поточний оператор або система можуть відмовити абоненту в портації. Наприклад, поточний оператор може відмовити в перенесенні, якщо номер не зареєстрований або зареєстрований на іншу людину, в заявці на перенесення подано неповні або недостовірні дані, надання послуг було зупинене з причин, передбачених законодавством (шахрайство тощо). Щодо відмови системи в перенесенні номера, то причин тут дві: якщо після останнього перенесення абонентського номера не минуло 30 днів або ж абонент подав заявки на перенесення номера кільком операторам зразу.

Що робити, якщо поточний оператор або система таки відмовили в перенесенні номеру?

Переконайтеся, що ваш номер зареєстровано саме на вас, і в реєстрації правильно вказані ваші ПІБ. Пам’ятайте, що Відсутність бланків заяв, відповідних електронних форм чи некомпетентність персоналу не можуть бути причинами відмови у реєстрації. Якщо ви прийшли у магазин поточного оператора з відповідним документом, вимагайте негайно розпочати процедуру оформлення номера на вас.

Стосовно системи. Якщо у перенесенні номеру відмовлено через те, що з дати останньої портації не пройшло 30 днів – просто зачекайте;

Якщо відмова прийшла через те, що ви подали заяву про перенесення свого номеру одразу до декількох операторів, це означає, що заяву було відхилено у всіх випадках. Тепер оберіть одного оператора, і переносьте номер до нього.

Окей, а як тоді дізнатися на номер якого оператора телефонуєш?

Після того як MNP в Україні запрацює, код в номері іншого абонента вже не гарантуватиме, що він користується послугами саме цього оператора. Але тарифи різні, дзвінки на іншу мережу можуть коштувати дорожче. Відтак, щоб попередити про те, що абонент скористався послугою MNP, при дзвінку на такий номер буде звучати відповідне голосове повідомлення.

Мирослав Ліскович, за інформацією ЗМІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-