Не плати зайвого: може, тобі не потрібно стільки мобільного інтернету?

Не плати зайвого: може, тобі не потрібно стільки мобільного інтернету?

Аналітика
Укрінформ
Нерідко абоненти мобільного зв'язку навіть не знають, що переплачують за те, чим користуються мало або не користуються взагалі

У щорічному звіті "Digital in 2018" міжнародного агентства “We are social", що спеціалізується на дослідженнях в сфері медіа, повідомляється, що мобільним інтернетом користуються 18,7 млн українців - це 42% населення. З них за допомогою мобільного телефону у соцмережі виходять 22% населення - 9,5 млн. Логічно припустити, що інші 9,2 млн українців — це такі собі “лайт-користувачі”, котрим мобільний інтернет найімовірніше потрібен для пошуку у Мережі різноманітної корисної інформації, приміром, останні новини в Україні, погода тощо, можливо, іще разок-два зайти у Фейсбук. Утім, і це головне, від способів користування смартфоном, від того, для чого конкретно використовується мобільний інтернет трафік — залежить плата за послугу.

Життєвий приклад: смартфон мами автора цього тексту донедавна був підключений до тарифу Київстар “Максимальний безлім”, за який вона щомісяця платила 225 гривень. Мобільний інтернет використовувала зрідка (1-2 рази в місяць, щоб “вбити час” під час автобусних поїздок в область). За попередні місяці загальний обсяг використання нею мобільного інтернету склав навіть менше 1 ГБ: 454 мегабайти у вересні, 326 мегабайт у жовтні. Вдома смартфон автоматично підключається до Wi-Fi. Тож питання, чи потребує її смартфон тариф “Максимальний безлім” одразу зникло з порядку денного.

"Укрінформ" вирішив допомогти оцінити приблизну потребу в мобільному інтернеті та, зробивши огляд тарифних пропозицій українських операторів зв’язку, підібрати найоптимальніший тарифний план, виходячи з конкретних користувацьких потреб.

З чого почнемо?

Перш за все, потрібно визначити обсяги використання мобільного інтернету. Якщо ваш смартфон на Андроїд, то подивитися витрату трафіку можна в налаштуваннях телефону. Для цього потрібно зайти в налаштування системи, а потім в підрозділ “передача даних” (або аналогічний за назвою - “використання даних”). Зверху на екрані побачите надпис “Сьогодні: Мобільний трафік скільки-то мегабайт (гігабайт)”. Натиснувши на цей пункт можна ознайомитися з трафіком “за вчора”, “за минулий місяць”, “за місяць”. Вибираємо за “минулий місяць” і дивимося скільки Інтернету “з’їли”. Колеги зробили відповідну маніпуляцію, і в кожного - різні цифри: 570 мегабайт/місяць, 1,7 ГБ/місяць, а то й узагалі - 11,4 ГБ/місяць.

Щодо iPhone, пристрою, який працює на операційній системі iOS — там також вбудований трекер, який визначає ваші витрачені мегабайти. Знайти статистику використання на iPhone можна, перейшовши в “Налаштування” (“Параметри”) - “Стільникові дані” (“Стільниковий зв'язок”) і опуститися трохи нижче в меню до пункту “Вжиток стільникових даних”. Приміром, у мене — 6,6 ГБ. Але є одне “але”. Цей спосіб має один вагомий мінус. Пролиставши в цьому ж меню до самого кінця — наткнетеся на пункт “Скинути статистику”. Та от, цю статистику потрібно обов’язково скидати щомісяця. Іншими словами, натиснувши на “Скинути статистику” відлік почнеться з нуля - це буде актуально для підрахунку трафіку з початком кожного нового місяця.

Тому власникам iOS-пристроїв рекомендуємо додатково завантажити спеціальну програму, наприклад, безкоштовну Traffic Monitor з магазину додатків App Store.

Ну і, власне, останній — мізкуємо, для чого конкретно щоразу вмикаємо мобільний інтернет. Якщо, щоби просто ознайомитися з новинами, поспілкуватися в соцмережах, по WhatsUp, Viber або Skype, для пошуку в інтернеті різноманітної корисної інформації, приміром, назви вулиці, прогнозу погоди, карти дорожніх заторів тощо, почитати книгу, завантажити/оновити кілька додатків і все, більше нічого, то обсяг вашого мобільного трафіку не більше, ніж 3-4 ГБ (а той набагато менше) на місяць. З іншого боку, за тих же умов, 3-4 ГБ трафіку не вистачить на: постійний перегляд роликів з YouTube, перегляд онлайн-відео, приміром, серіалів, онлайн-ігор, футбольних матчів, часті дзвінки по Skype, Viber або WhatsUp тощо. А відтак — треба більше гігабайт.

Пропонуємо ознайомитися з найоптимальнішими тарифними пропозиціями українських мобільних операторів. Далі — конкретно по кожному обсягу.

До 4 ГБ в місяць

1. Київстар пропонує такі тарифні пакети:

- “Безлім соцмережі” за 75 грн/4 тижні: 2 ГБ Інтернету + 1 ГБ у подарунок за вчасну оплату послуг, безлімітні дзвінки у мережі Київстар, 30 хв на дзвінки на інші мережі та за кордон, безлім на соцмережі Facebook, Twitter та месседжинг (текстові та графічні повідомлення) у Facebook Messenger.

2. Vodafone:

- “SuperNet start” за 65 гривень/4тижні: 4 ГБ Інтернету, безлім у мережі, Безлім у Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, месседжинг у Viber, WhatsApp, Skype, Telegram и SnapChat, 65 хв на інші мережі, 30 хв за кордон, а також безлім за кордон (Польща і РФ) на 3 номери за 3 грн/день.

- “Vodafone Device S” - 50 МБ Інтернету/день, далі – безліміт 2G, Соцмережі: Facebook, Instagram, Twitter, текст у Viber и WhatsApp - 50 МБ/день, далі – безліміт 2G, Дзвінки в мережі Vodafone Україна - 50 хв/день, Дзвінки на інші мережі - 0,50 грн/хв. Дзвінки за кордон — 10 грн/хв.

3. LifeCell:

- “Дзвінки всім” за 50 гривень/4 тижні: 2,5 ГБ Інтернету, безлімітні дзвінки в мережі lifecell, 75 хвилин на інші мобільні та номери фіксованого зв’язку.

- “Зроби сам” - самостійно складаєте і платите тільки за те, чим реально користуєтесь. Приміром, власноруч нами сформований тарифний пакет із 4 ГБ Інтернету, безлімом у мережі, 200 хвилинами на інші мережі, безлімом у соцмережах обійдеться в 90 гривень/30 днів.

Від 4 до 7 ГБ на місяць

1. Київстар:

Безлім мессенджери” за 75 грн/4 тижні: 4 ГБ Інтернету + 2 ГБ у подарунок, безлім у мережі, 60 хв на дзвінки на інші мережі та за кордон, безлім на соцмережі Facebook, Twitter, Instagram та месседжинг у Viber, WhatsApp, Skype, Telegram, Facebook Messenger.

2. Vodafone:

- “Vodafone Device M” за 50 грн/міс: 5 ГБ + 2 ГБ Інтернету, дзвінки в мережіVodafone Україна та на інші оператори - 0,50 грн/хв, за кордон - 10 грн/хв, безліміт на соцмережі Facebook, Instagram, Twitter, текст у Viber і WhatsApp.

- “Vodafone FAMILY Plus” за 50 грн/4 тижні: 500 МБ Інтернету + 1 ГБ/6 мес, безлім на дзвінки у мережі, на інші оператори — 30 хв, безлімітний месседжинг (текст і картинки) у Viber, WhatsApp, Skype, Telegram.

- “Vodafone SuperNet Start” за 65 грн/4 тижні: 4 ГБ Інтернету, безлім на дзвінки у мережі, 65 хв на інші оператори, 35 хв за кордон, безлім у Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, месседжинг у Viber, WhatsApp, Skype, Telegram и SnapChat.

3. LifeCell:

- “Абсолютна свобода” з пакетом послуг S за 85 грн/4 тижні: 7 ГБ на Інтернет + відео YouTube, MEGOGO, OLL.TV, DIVAN.TV, безлім у соцмережах та на дзвінки у мережі LifeCell, 750 хв на всі номери по Україні, дзвінки у майже 40 країн за 0,80 грн/хв.

- Вже згаданий “Зроби сам”. Наприклад, пакет із 8 ГБ Інтернету, безлімом у мережі, 200 хвилинами на інші мережі, безлімом у соцмережах обійдеться у 110 гривень/30 днів.

Від 7 ГБ і більше

1. Київстар:

- “Безлім Відео” за 150 грн/4 тижні: 9 ГБ Інтернету, безлім на дзвінки у мережі, 150 хв на дзвінки на інші мережі та за кордон, безлім на соцмережі Facebook, Twitter, Instagram, месседжинг у Viber, WhatsApp, Skype, Telegram, Facebook Messenger та відео у додатках Twitch YouTube, MEGOGO, 1+1 Video, DIVAN.TV.

- “Максимальний безлім” за 225 грн/міс: безлімітні ГБ Інтернету (включно із соцмережами, мессенджерами, відео-сервісами), безлім на дзвінки у мережі, 300 хв на дзвінки на інші мережі та за кордон, а також послуга “Домашній інтернет” (отримуєте ще одну SIM-карту для інтернету у вашому планшеті або ноутбуці. Також вона підходить для модема. При цьому ви маєте єдиний номер та рахунок для основної та додаткової карт).

Київстар 4G” за 150 грн/міс: безлімітні ГБ Інтернету (включно із соцмережами тощо), безлім на дзвінки у мережі, 150 хв на дзвінки на інші мережі та за кордон, а також послуга “Домашній інтернет”.

Детальніше з іншими тарифами можна ознайомитися на офіційному сайті мобільного оператора “Київстар”.

2. Vodafone:

- “Vodafone SuperNet Pro” за 85 гривень/4 тижні: 8 ГБ Інтернету, безлім на дзвінки у мережі, 100 хв на інші оператори, 30 хв за кордон (Польща і РФ), безлім у Facebook, Twitter, LinkedIn, Pinterest, Instagram, месседжинг у Viber, WhatsApp, Skype, Telegram и SnapChat, безлім на відео-сервіс YouTube.

- “Vodafone SuperNet Unlim” за 115 грн/4 тижні: Безлімітний Інтернет (включно з соцмережами тощо), безлім на дзвінки у мережі, 150 хв на інші оператори, 30 хв за кордон.

- “Vodafone RED EXTRA L” за 170 грн/місяць: 14 ГБ Інтернету, безлім на дзвінки у мережі, 300 хв на інші оператори, 75 хв за кордон (Польща і РФ), безлім на соцмережі Facebook, Instagram, Twitter, месседжинг у Viber, WhatsApp, Skype и Telegram.

Vodafone Device L за 90 грн/місяць: 10 ГБ Інтернету, безлім у Facebook, Instagram, Twitter, текст у Viber та WhatsApp, єдиний тариф - 0,50 грн/хв на дзвінки у мережі Vodafone Україна та на інші оператори, 10 грн/хв за кордон.

Детальніше з іншими тарифами можна ознайомитися на офіційному сайті мобільного оператора “Vodafone”.

3. LifeCell:

- “Смарт сім’я” на 4 тижні за 179 грн за пакет S, 279 грн — M, 379 грн - L: 12 ГБ, 20 ГБ та 30 ГБ Інтернету відповідно, безлім на дзвінки у мережі lifecell, на інші оператори 300 хв, 600 хв і 1200 хв, максимальна кількість номерів у “Смарт сім’ї” - три у S та п’ять у M та L, безлім у соцмережах тільки у пакетах M та L.

- “Лайфхак” за 119 грн / 4 тижні: 20 ГБ+, безлім у мережі LifeCell, 150 хв на інші оператори, безлім у соцмережах.

- “Зроби сам”. Пакет із 10 ГБ Інтернету, безлімом у мережі, 200 хвилинами на інші мережі, безлімом у соцмережах обійдеться у 145 гривень/30 днів.

Детальніше з іншими тарифами можна ознайомитися на офіційному сайті мобільного оператора “LifeCell”.

Мирослав Ліскович, за відкритими джерелами

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-