То скільки “живе” смартфон?

То скільки “живе” смартфон?

Аналітика
Укрінформ
Експерти радять міняти телефон кожні два роки, але ж вони — зацікавлена сторона. В середньому пристрій виходить з ладу “морально і фізично”, набагато пізніше

Мобільний телефон, так само, як і жива істота, має свій строк “життя”. Є три основні причини, за яких користувачі міняють свої телефони. Перша з них — старий пристрій виходить з ладу (розбивається екран, заміна якого подекуди може обійтись дорожче за сам телефон, ламається “гніздо” для зарядки тощо). Друга причина — телефон починає “виснути” - відкриття/закриття програм займає більше часу, аніж в перші роки користування. Це можливо, якщо телефон має небагато пам’яті, наприклад, 16 Гб — тоді постійні оновлення операційної системи займають усе більше місця і врешті-решт на те, щоб встановити чергові оновлення просто його не вистачає. І третя причина — компанія випускає новий телефон, флагман, який одразу ж опиняється “в тренді”. Тоді користувачі лишають старші моделі телефонів і купляють нову, бо це модно. Або ж нова модель може запропонувати користувачам ту функцію, яку не можуть “попередники” - наприклад, левова частка смартфонів, вироблених в 2013-2014 роках не підтримують 4G-покриття, і ніяк, окрім купівлі нового пристрою, це не виправиш.

Останню причину ми свідомо упустимо — вона залежить виключно від переконань користувача телефоном, а тому не впливає на термін “життя” пристрою. А ось перші дві змушують нас поставити питання: скільки в середньому “живуть” смартфони? Чи, точніше, виробники дають “жити” смартфонам?

Смартфони Apple живуть 4 роки. Хто більше?

Передусім, кожен виробник смартфонів встановлює на свою продукцію гарантійний термін. Зазвичай гарантійний термін — 1 рік з моменту придбання смартфону (наприклад, для продуктів компанії Apple). Звісно ж, виробникові не вигідно виробляти такі продукти, які б псувались до закінчення терміну гарантії — в такому випадку довелось би їх лагодити, або замінювати безкоштовно. А ось після закінчення терміну гарантії — навпаки, виробникам вигідно максимально ускладнити користувачеві життя, щоб він замінив свій телефон на новішу модель.

І це не конспірологія: в грудні 2017 року науковці і користувачі продукції Apple виявили, що корпорація навмисне зменшує швидкість роботи пристроїв (через оновлення системи, яке встановилось на телефони автоматично). Компанія це підтвердила, мовляв, вони таким чином намагались подовжити роботу акумуляторів. І це — ні що інше, як підтвердження того, що розробники мобільників можуть віддалено впливати на роботу пристроїв.

Смартфон Apple
Смартфон Apple

Сама компанія Apple рекомендує користувачам міняти смартфони один раз на два роки. Втім, якщо в Америці це не б’є по кишенях користувачів, то в менш економічно розвинених країнах — ще й як, враховуючи, що новий смартфон може обійтись і в $1000. Тому звісно ж, більшість людей до рекомендацій компанії не прислуховуються.

Який тоді реальний вік життя продукції Apple?

В минулому році компанія зробила цікавий крок — відкрила дані про усі свої активні пристрої (тобто ті, якими люди користуються). І це дало змогу дослідити, коли ж користувачі масово відмовляються від певних моделей телефонів. Дослідження, яке провів аналітик компанії Asymco Горацій Дедью, показало, що за третій квартал 2013 року компанія Apple продала стільки гаджетів, скільки в 2017 році перестали працювати (користувачі просто втратили до них інтерес). Отже, куплена в 2013 році продукція бренду Apple почала масово «виходити з ладу» приблизно за 4 роки. Втім, це дослідження надто загальне — цифри для кожної моделі можуть відрізнятись.

А в Україні який термін “життя” смартфона?

Укрінформ поспілкувався і з українськими спеціалістами.

PR-менеджер мережі магазинів MOYO Сергій Колосков поділився результатами досліджень на цю тему. “Називаються різні терміни «життя» смартфону, проте більшість із них сходиться на тому, що в середньому гаджет служить одній людині 2-3 роки. Це дані світові. В Україні, в силу економічних обставин, строк служби смартфона трохи більший. Згідно з даних компанії GfK Ukraine, в минулому році на смартфони і телефони українці витратили 22 млрд. грн. Незважаючи на те, що сума здається величезною, за неї було куплено приблизно 6 млн телефонів і смартфонів (в середньому 3 700 грн. за одиницю). Враховуючи цей попит можна підрахувати, що нові мобільники українці купують, в середньому, раз на 5-6 років (без урахування ринку б/у пристроїв і покупок за кордоном). А більшість людей, які купують другий смартфон протягом року, розбивають попередній.” - розповів Сергій Колосков.

Кореспондент Укрінформу зайшов до майстра з ремонту телефонів — в підземному переході на станції Театральна. Майстер, що представився Олександром, також підтвердив, що найчастіше до нього звертаються з телефонами, які випущені 2 - 3 роки тому. Якщо говорити про iPhone — то звертаються власники різних моделей — починаючи від “п’ятірки” (2012 року випуску) і закінчуючи найновішими моделями. Найпоширеніша проблема — розбитий екран. Між іншим, з такою проблемою звертаються і власники Samsung, але в їхньому випадку це марно — телефон коштує 9 тисяч гривень, а екран до нього — 7 тисяч. Якщо “прикидати” середній вік усіх телефонів — це десь 2-3 роки. В основному б’ють екрани та ламаються “гнізда” під зарядний пристрій та навушники” - пояснив Олександр.

Смартфон Samsung Galaxy
Смартфон Samsung Galaxy

Провівши невеличке експрес-опитування серед 10 співробітників Укрінформу, ми виявили, що у більшості колег вік телефонів — від 1,5 до 4 років. Втім, трапився й один “екзотичний” екземпляр — Nokia 3310 2002 року — усім відомий під ніком “цеглина” (через те, що такий телефон взагалі не можна розбити. “Він мене цілком влаштовує. Але, звісно, з віком батарея стала менше тримати, стала слабенька. Як добре поговориш, то день-два, і вона вже сідає. А раніше міг і два тижні його не заряджати. А зараз він вже старий як світ. Плюс клавіатура вже постиралась — не бачу цифр і літер” - ділиться враженнями колега — власник раритетного телефону.

Власники телефонів 2014 — 2015 років випуску вже дещо жаліються на “активність” телефону. “Мій Nokia Lumiа 635 2014 року випуску, але мені передали його з Америки в 2016-му. І він мене взагалі не влаштовує — насамперед, через те, що я не можу встановити на нього оновлення. Операційна система Windows 8.1 встановилась, а вже на 9 чи на 10 — вже не оновлюється. Програми почали “не відповідати”. Наприклад, Facebook наче і встановлений, але зайти в нього я не можу” - розповів співробітник.

Жаліються колеги і на iPhone. В “п’ятірці” (2012 року випуску), словами колеги, швидко зламалась гарнітура, в моделі 5s (2013-го) недостатньо оперативної пам’яті, швидко сідає батарея та не працює камера, а власник моделі iPhone7 (2016-го року) також нарікає на акумулятор.

Водночас власники смартфонів Xiaomi та Samsung менше жаліються на свої гаджети — хоча вік телефонів сягає 3,5 років, з камерами, батареями та сенсорним екраном проблем немає. Єдине, що з віком вони починають працювати трошки повільніше.

Отже, “критичний вік” телефону наступає в різних моделях по-різному. Втім, можна зробити й конкретніші висновки: в середньому проблеми в телефоні починають проявлятись після 3-4 років роботи, а далі вже вибір за користувачем — або намагатись його чистити/оновлювати, або — міняти на новий.

Микола Романюк. Київ

Перше фото: hyser.com.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-