Як не подружитися з Момо: батьки, діти й соцмережі…

Як не подружитися з Момо: батьки, діти й соцмережі…

Укрінформ
Як захистити свою дитину від потенційно небезпечних контактів – поради спеціалістів, психологів

Беручись за написання матеріалу про віртуальну і небезпечну Момо, я не ризикнула з нею грати, але передивилася відеоролики, в яких користувачі діляться своїми враженнями від «бродилок-страшилок» порожнім будинком, де мешкає цей онлайн-монстр на курячих лапках.

Все здається простою дитячою інтерактивною забавкою: знайди, наздожени, схопи, і... отримай привіт від Момо. «На тебе очікує смерть через 4 дні», «... я хочу вбити всю твою родину» – блимне на екрані телефону, номер якого гравець нікому не повідомляв, а його фото, імена друзів та улюблені місця відпочинку вже відомі страхітливій незнайомці з засмальцьованим волоссям і виряченими очима. Ну от і полоскотали собі нерви «іграшкою»...

Хтось зупиниться на цьому, а когось затягне. Серед українських дітей вже є жертви чергової суїцидальної гри, адже саме підлітки – найбільш вразливі до подібних маніпуляцій із психікою.

Часи, коли ключ «надійно» ховали під дверним килимком, а батьківська настанова не відчиняти двері чужим та не розмовляти з незнайомцями на вулиці була достатньою для безпеки дитини, – на жаль, давно минули. Від нинішніх загроз не сховаєшся за стінами рідної оселі, та й заходять вони у домівки без ключів – це смертельно небезпечні ігри у соцмережах.

Якщо небезпека підстерігає дорослих, то про дітей годі й говорити... і найстрашнішим злом є суїцидальні групи, які не просто руйнівно впливають на психіку дітей, а й можуть вкоротити їм віку. Ми тільки пораділи, що групи, на кшталт сумнозвісного «Синього кита», разом із блокуванням соціальної мережі «ВКонтакте» зникли з інформаційного простору, то їм на зміну прийшла гра Момо.

Страхітлива дівчина-монстр, в якої замість ніг курячі лапи – вже сама картинка лякає, але водночас і заворожує. На те й розрахунок – підлітки люблять, граючись, випробовувати собі нерви.

Чудовисько-страшко пише користувачам месенджера WhatsApp, і якщо ті вступають у діалог, пропонує пограти: назвати якусь цифру. Наприклад, дитина називає цифру 5. Приходить відповідь: «5 днів до твоєї смерті».

На додаток з'являються повідомлення в телефоні, як правило – вночі. Ці 5 днів дитина отримує маніпулятивний контент шокуючого змісту. Мета Момо – довести дитину до самогубства. Відомо, що гра краде з телефонів інформацію та фото, лякаючи потім: якщо мені так легко стало відомо, у якій школі ти вчишся, то і твоїм родичам заподію зло.

Серед українських дітей вже є жертви: у серпні 13-річна Софія з Кривого Рога вистрибнула з вікна (зараз дівчинка перебуває у лікарні), 29 серпня у Кам'янському Дніпропетровської області хлопець покінчив життя самогубством, вистрибнувши з вікна, 1 вересня столичні лікарі дивом врятували 15-річну дівчину, яка випила снодійне. У телефоні цих дітей були знайдені повідомлення від Момо.

Інтернетом ширяться номери у What's App з різними кодами: +5266817***, +5731352***, +9945539***, +1580313***, з яких можуть надходити повідомлення від Момо.

І хоча керівник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергій Демедюк з телеекранів заспокоює, що факти, які з'являються у засобах масової інформації про нібито скоєння суїцидальних дій певними дітьми з використанням даної гри, – це неправда, варто спробувати захистити себе і свою дитину від неприємного досвіду.

ЗМІНИ НАЛАШТУВАННЯ МЕСЕНДЖЕРІВ – НЕ ПУСТИ МОМО ДО СВОЄЇ ДИТИНИ

Поспілкувавшись зі спеціалістами та поцікавившись налаштуваннями месенджерів, ми виділили такі способи захисту від інформаційної небезпеки (не обов'язково Момо, адже через місяць/рік її, цілком імовірно, замінить якась інша небезпека):

●  У першу чергу, варто поставити на мобільний телефон дитини програму віддаленого керування, щоб контролювати – з ким вона спілкується (таких зараз безліч. Ви зможете контролювати, з ким переписується дитина, та навіть бачити зміст повідомлень).

●  Також рятівним колом від отруйних інформаційних хвиль може стати встановлення на мобільний телефон дитини програми, яка записуватиме всі розмови. Із безкоштовних – наприклад, ACR, якою користуюсь я для інтерв'ю (працює на відмінно, але з мінусів – на екрані при активації програми з'являється позначка).

●  Оскільки зараз найбільше нарікань саме на WhatsApp, з якого телефонує Момо, то можливо – варто вдатися до радикальних заходів і видалити його на телефоні у дитини, залишивши Telegram.

До речі, саме у Telegram ми знайшли у налаштуваннях функцію, що приймати дзвінки можна лише від тих користувачів, які є у контактах (ще один плюс, на нашу думку, на користь Telegram).

●  Якщо говорити про соціальні мережі, наприклад Facebook, то бажано, щоб це був закритий профіль. Тобто щоб дописи дитини, фото та відео могли бачити лише друзі, а не кожен, кому заманеться.

●  Необхідно пояснити дитині, що так само, як не можна розмовляти з незнайомцями на вулиці, так і у соціальних мережах – не можна додавати у друзі незнайомців – лише родичів, офлайн друзів чи однокласників.

●  Не варто забувати і про «чорний список», який існує в налаштуваннях усіх месенджерів, куди ви можете додати конкретного небезпечного або докучливого абонента.

●  І, звичайно, – періодично передивлятися історію повідомлень дитини.

А от на запитання, який же месенджер є найбезпечнішим, а який – навпаки, співорганізатор «Академии реальных знаний WonderLAB» Дмитро Атаманчук відповідає: «Усі популярні месенджери приблизно однакові в плані безпеки. Найпоширеніші у нас – це Viber, Messenger, Telegram. Трохи менш поширені – WhatsApp і Snapchat. Останній, напевно, найнебезпечніший з них, оскільки він за замовчуванням не зберігає історію повідомлень».

ЗА ОНЛАЙН-МОНСТРОМ МОМО ХОВАЮТЬСЯ ХВОРІ ЛЮДИ – ВИСНОВОК ПСИХІАТРІВ

Як поводити себе, якщо вашому чаду вже написала якась Момо, радить психотерапевт, сімейний консультант-медіатор Марія Фабрічева:

●  Насамперед, треба сказати дитині, що вас це бентежить, і продемонструвати, що ви за неї боїтеся, говорити про власні почуття. Пояснити, що це небезпечне спілкування та пояснити чому саме.

●  Потрібно бути дуже акуратним у висловлюваннях, щоб не знецінювати ментальний рівень дитини – ти що, ідіот? І ні в якому разі не висміювати чи гніватися.

●  Доречним буде скласти спільний план – як виходити із ситуації, вирішити разом із дитиною: змінити номер мобільного, видалитися з групи чи видалити взагалі месенджер.

●  Постарайтеся пояснити дитині, що ця страшилка знаходиться далеко, можливо, – в іншій частині світу, і вона вас ніяк не дістане.

●  В будь-якому випадку, це нестандартна життєва ситуація, тому потрібно надихати дитину власним прикладом боротьби з проблемами – розповісти їй, як ви вирішували складнощі у житті, якщо ви вийшли з проблеми переможцем.

●  Врешті-решт, продемонструйте власну силу: напишіть самі відповідь цьому онлайн-монстру, знеціньте його «могутність» в очах дитини, переконайте дитину, що можна уникнути маніпулювання собою. Тим більше, що, на думку психотерапевтів, за різноманітними «Синіми китами» та Момо ховаються хворі люди, ідеєю-фікс яких є поневолити весь світ.

Так, із появою Інтернету та різноманітних гаджетів у нашу повсякденність ввірвалася нечувана раніше можливість спілкуватися з усією земною кулею та моментально отримувати море цікавої інформації. Але при цьому, ми повинні її ретельно фільтрувати і захищатися, щоб одного разу, сидячи вдома на улюбленому дивані та спілкуючись через месенджер із незнайомцем, що має привабливу «аватарку», не побачити на екрані свого телефона «привіт» від страшка на курячих лапках.

Ярослава Золотько. Киев

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-