Вулкан Кілауеа обсипав гавайців самоцвітами

Вулкан Кілауеа обсипав гавайців самоцвітами

Укрінформ
Жителі Гаваїв заявили про те, що вулкан Кілауеа вивергає зелені кристали.

Як повідомляє Дзеркало тижня, посилаючись на Naked Science, на жителів острова посипалися кристали напівпрозорої речовини олівіну, який у чистому вигляді зустрічається на Землі рідко. Наголошується, що це не єдина дивина, пов'язана з виверженням вулкану. Нещодавно виверження стало причиною синього полум'я, яке виривалося з-під землі.

Ці кристали — олівіни — магнезіально-залізисті силікати. Вони настільки поширені на планеті, що, за оцінками експертів, становлять 50% верхньої мантії Землі. Під час виверження магма вимиває частину океанічної кори, схожої за складом із мантією, тому темні магматичні породи нерідко набувають зеленого відтінку. Проте в чистому вигляді олівін, який ювеліри зазвичай називають перидотом, знайти важко. Ще рідше він падає з неба, наголошується в повідомленні.

Зазвичай олівін виходить на поверхню разом із лавою, що повільно сочиться, тому і залишається замкненим у породах. У даному випадку лава вивержувалася настільки різко і потужно, що її частинки охолоджувалися у повітрі і оливін швидко кристалізувався окремо.

Читайте також: Лава з Кілауеа залила 14 квадратних кілометрів Гавайських островів

На даний момент виверження триває, дослідники не можуть точно сказати, коли воно закінчиться. В результаті виверження, яке почалося ще в травні, загинули десятки людей, постраждало 700 будинків.

Хризоліт (перидот) — мінерал, прозорий ювелірний різновид олівіну підкласу острівних силікатів. Колір від жовто-зеленого, іноді майже смарагдово-зеленого, до оливково-зеленого і темного шартрезу, з характерним золотистим відтінком. Відноситься до напівкоштовних каменів (самоцвітів).

Фото: Naked Science

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-