Державіаслужба пояснює нові правила використання дронів

Державіаслужба пояснює нові правила використання дронів

Укрінформ
Державна авіаційна служба пояснила нові обмеження щодо дронів можливою загрозою безпеці польотів повітряних суден.

Про це повідомила прес-служба Державіаслужби.

"У зв’язку із активним обговоренням авіаційною спільнотою порядку використання повітряного простору України безпілотними літальними апаратами, визначеного Тимчасовим порядком використання повітряного простору , розміщеним на офіційному сайті Державної авіаційної служби України інформуємо, що рішення щодо встановлення вищезазначеного Тимчасового порядку прийнято у зв’язку із можливою загрозою безпеці польотів, пов’язаною з відсутністю регулювання питання використання повітряного простору повітряними суднами після втрати чинності з 01.06.2018 Положення про використання повітряного простору України, затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 29.03.2002 № 401", - йдеться у повідомленні.

Як пояснюють у Державіаслужбі, Тимчасовий порядок не забороняє експлуатантам безпілотних літальних апаратів використання повітряного простору вище 50 м, а лише встановлює норми щодо подання заявки на використання повітряного простору при необхідності виконання польотів вище зазначеної висоти, або у разі невиконання будь-якої із вимог, зазначених у пункті 4 глави ІІ Тимчасового порядку.

Такі нововведення пов'язують із необхідністю інформування користувачів повітряного простору про заплановану діяльність із використання повітряного простору виключно із міркувань безпеки польотів.

"Разом з тим Державіаслужба залишається відкритою для діалогу щодо норм, встановлених Тимчасовим порядком використання повітряного простору у частині, що стосується використання повітряного простору безпілотними літальними апаратами", - зазначають у відомстві.

У Державіаслужбі також поінформували, що 19 червня 2018 року у приміщенні Міністерства інфраструктури заплановано проведення громадського обговорення проекту Авіаційних правил України "Правила надання дозволів на виконання польотів повітряних суден у повітряному просторі України", в рамках якого пропонується обговорити питання, пов’язані із Тимчасовим порядком використання повітряного простору України.

Як повідомляв Укрінформ, Державна авіаційна служба встановила обмеження на польоти дистанційно пілотованих повітряних суден (ДППС) масою до 2 кг включно. Зокрема, за новими нормами польоти виконуються тільки вдень і виконуються без перетину державного кордону. Також польоти мають виконуватися поза межами встановлених заборон та обмежень ВПП.

Серед інших вимог - польоти виконуються не ближче 5 км від зовнішніх меж злітно-посадкових смуг та руліжних доріжок аеродромів/вертодромів, або не ближче 3 км від зовнішніх меж злітно-посадкової смуги злітно-посадкового майданчика (ЗПМ), крім випадків узгодження з експлуатантом ЗПМ.

Читайте також: В Україні ввели обмеження на польоти дронів

Крім того, порядком встановлено, що польоти виконуються не ближче 500 м від повітряних суден, які знаходяться в повітрі.

Максимальна висота польоту не має перевищувати 50 м над рівнем земної (водної) поверхні та тільки за умов візуальної видимості ДППС зовнішнім пілотом;

Заборонено виконання польотів ДППС масою до 2 кг над дорогами державного значення (міжнародні, національні, регіональні, територіальні); центральними вулицями міст, селищ міського типу та сіл; залізними дорогами державного та регіонального значення; над та вздовж ліній електропередачі, продуктопроводів, крім випадків виконання польотів за узгодженням з власником об’єкту. При цьому в усіх цих випадках дозволений їх перетин.

Використання повітряного простору з порушенням нормативно-правових актів тягне за собою стягнення штрафу у розмірі від 1020 до 8500 гривень. У разі небезпеки для повітряних польотів власника апарата може бути притягнуто до кримінальної відповідальності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-