Ілон Маск пообіцяв: експедиція на Марс — в 2020 році, а людина — в 2024-му

Ілон Маск пообіцяв: експедиція на Марс — в 2020 році, а людина — в 2024-му

Аналітика
Укрінформ
Ілон Маск не з тих людей, що порушують обіцянки. Тому вірогідність побачити відео з людиною на “червоній планеті” в найближчі 6 років — досить висока

Схоже, експедиції на Марс найближчі кілька років стануть реальністю, а потім - буденністю. В останні два тижні з’явились кілька надважливих повідомлень, які дозволяють на це сподіватись. Перша новина — від NASA (Національне управління з аеронавтики та дослідження космічного простору США), в 2020 році Марс відвідає експедиція. Щоправда, складатиметься вона не з людей, а з “марсоходу”, який буде оснащений гвинтокрилом. Задача “марсоходу” зібрати зразки ґрунтів та повітря для дослідження ступеню придатності атмосфери Марсу для життя. Друга новина з’явилась 22 травня, - Ілон Маск презентував фотографії космічного пілотованого корабля Crew Dragon, який, судячи з усього, і перевозитиме людей на Марс. А в ніч проти 23 травня компанія Ілона Маска SpaceX запустила ракету Falcon 9, якою і планують вивести корабель Crew Dragon на траекторію польоту до Марсу.

Екіпаж — є, ракета — є, космічний корабель — також є. Отже, за півтора-два роки ми станемо свідками історичної події — експедиції на Марс. Це буде історична подія, адже досі на Марс відправляли тільки спеціальні зонди. Вони зібрали незрівнянно менше інформації, ніж збере “марсохід” від NASA з кількох причин. По-перше, зонди не могли рухатись поверхнею планети, а відтак збирали дані лише певної місцевості, що не давало змоги науковцям зробити висновки про, наприклад, придатність чи непридатність умов на Марсі для життя. Уявімо це на Землі: зонд приземляється на Евересті, де значно нижчий тиск та температура повітря, а науковці роблять висновок, що такі умови по всій планеті. Натомість дослідження NASA - це до 10 приладів, які дадуть комплексні дані про атмосферу, грунти та клімат різних місць планети.

Невдовзі після експедиції “марсоходу”, “червону планету” відвідає і людина — за інформацією NASA, це планується на 2024 році. Відтак, Укрінформ вирішив розібратись, як іде підготовка до історичної місії на Марс?

Марс-2020”: первинна мета - дослідити, чи придатна планета для життя

Загалом, повідомлення про відправку “марсоходу” в 2020 році — зовсім не новина, а лише підтвердження від NASA раніше озвучених планів. Адже ще в 2013 році космічне агентство США офіційно оголосило про початок місії “Mars rover 2020”, яка й передбачала запуск на планету “марсоходу”. Гвинтокрил, яким “марсохід” буде оснащений, матиме гвинти, які будуть обертатись зі швидкістю, що в 10 разів більша за швидкість гвинтів гвинтокрила на Землі. На Марсі він буде переміщатись по поверхні своєрідними стрибками — піднімаючись вгору, пролітати певну відстань і спускатись на  ґрунт..

Марсохід, який за два роки полетить на Марс
Марсохід, який за два роки полетить на Марс

Щоправда, гвинтокрил зможе літати лише три-чотири хвилини на добу (судячи з усього, земну). Основна задача була зробити його відносно легким — 1,8 кг, адже був би він важчий — не зміг би літати, бо щільність повітря на Марсі — в сотню разів менша за ту, яку має повітря Землі. Саме тому гвинтокрил спорядили невеликими акумуляторами, які не здатні забезпечувати відносно тривалий політ приладу. Тому решту часу акумулятори муситимуть заряджатись. Як саме? За допомогою вмонтованої сонячної батареї, яка повністю забезпечуватиме його енергію.

Попри все це, “марсохід”, на думку співробітників NASA, зможе зібрати безліч корисної інформації. Зокрема, він міститиме 8 приладів, які збиратимуть зразки ґрунтів, повітря та пилу, вимірюватимуть швидкість вітру тощо. Як приклад, “The Mars Oxygen In-Situ Resources Utilization Experiment” — прилад, що спробує виробляти кисень з діоксиду вуглецю, який міститься в атмосфері Марсу. Або ж є радіолокатор, який в змозі вивчати геологічну структуру поверхні планети.

Значення місії з “марсоходом”, судячи з коментарів науковців, досить велике. Зокрема, американський науковець та популяризатор науки Білл Най висловився в підтримку місії “Марс-2020”: “Зараз ми стоїмо досить близько від відповіді на кілька важливих питань: чи було життя на Марсі, чи було раніше на Марсі багато вологи — океани та моря, чи виникло там життя і вже звідти розлетілось космосом?” І це — не перебільшення, адже дослідження, що проводитимуть науковці на основі зібраних “марсоходом” зразків з Марсу, можуть дати відповіді на ці запитання.

Людина на Марсі — в 2024-му — реально. Ракета та космічний корабель — майже готові

Водночас, політ на Марс “людської” експедиції був анонсований на 2024 рік і підготовка до нього йде повним ходом. В ніч проти 23 травня компанія SpaceX в черговий раз випробувала ракету Falcon 9, якою, за інформацією компанії, планується доставити на орбіту Марсу спочатку “марсохід”, а згодом і комічний корабель з екіпажем.

Отже, Falcon 9 — двоступенева важка ракета-носій, частини якої придатні для багаторазового використання. Йдеться про першу ступінь, тобто ту, яка стартує з землі і розганяє другу ступінь, яка летить за атмосферу Землі. На висоті приблизно в 70 км перша ступінь “відстиковує” другу і повертається на землю. До грудня 2015 року інженери не могли зробити так, щоб перша ступінь після падіння з 70-кілометрової висоти залишалась придатною для використання. Але тепер — перша ступінь може вертатись цілою на Землю. Наразі перші ступені американських космічних ракет повертаються на Землю вже регулярно.

“Багаторазовість” першої ступені та бічних прискорювачів ракет серії Falcon значно зменшила вартість польотів. Зокрема, за словами Ілона Маска, запуск ракети Falcon Heavy, який відбувся 7 лютого 2018 року, обійшовся в 90 млн доларів, незважаючи на те, що першу ступінь не вдалось успішно посадити на Землю. Але основна мета була посадити саме бокові прискорювачі, з чим компанія успішно впоралась. Для порівняння, запуск подібної ракети від найбільшого конкурента SpaceX — компанії ULA від Boeing, коштував би 435 млн доларів. Отже, найближчим часом польоти на Марс можуть ще втратити в ціні, якщо вдасться повертати і другі ступені ракет.

Водночас, і корабель, який доставить людей на Марс, вже будується. Ілон Маск представив його фінальний дизайн, а сам він буде побудований до серпня цього року, коли за допомогою Crew Dragon з ним можна буде відправити корисний вантаж на Міжнародну космічну станцію. А вже в грудні 2018 року Crew Dragon випробують і пілоти, які також полетять ним до МКС. Відтак, в разі успішного випробування, саме він і доставить на Марс перших людей.

Отже, в найближче десятиліття нам випаде нагода стати свідками того, по що усі лише читали у фентезі-книжках та дивились в голлівудських фільмах. Принаймні, на це можна сподіватись. Хоча зараз політ на Марс Ілон Маск та NASA лише обіцяють, але можна не сумніватись, що так і буде. Адже вони в 99% випадків своїх обіцянок дотримуються.

Микола Романюк, за матеріалами ЗМІ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-