Бізнес по-американськи: як і чому Apple уповільнює роботу старих iPhone

Бізнес по-американськи: як і чому Apple уповільнює роботу старих iPhone

Укрінформ
Кажуть, уся проблема в акумуляторі, але це не зовсім так – роботі телефону шкодить оновлене програмне забезпечення

Останніми днями мережею активно шириться інформація про те, що Apple навмисне гальмує роботу старих iPhone – моделей 6, 6S, SE, та 7. Скандал, звісно, колосальний – це прецедент, якого ще на ринку високих технологій, здається, не було. Обурені власники iPhone моментально “засипали” Apple судовими позовами на серйозні суми. І справді, як так, Apple – компанія зі світовим ім’ям, продала товари досить пристойної якості, а тепер їх власноруч псує?..

Це – болючий удар по іміджу “яблука”. Укрінформ ще влітку стверджував, що усі катастрофи в Apple – це наслідок кризи ідей, що склалась після смерті легендарного Стіва Джобса. Спочатку виявилось, що Apple в нових моделях iPhone 8 та Х запозичив функції інших фірм – Samsung та HTC, потім iPhone X почали “вибухати” в руках у користувачів, а тепер історія з уповільненням – проблеми компанії, погодьтесь, шиті білими нитками...

Але що ж це за історія зі збоями? Американські користувачі почали активно жалітись на свої гаджети ще у влітку 2017-го, мовляв, вони тепер значно повільніше працюють. І це підтвердили... науковці! Вчені з Гарвардського університету виявили, що пошукові запити американців зі словами “iPhone гальмує” в сотні разів популярніші, ніж запити “Samsung Galaxy гальмує”, а саме дослідження поширили близько 270 тисяч користувачів. Ось так проблема потрапила на передні шпальти газет.

Згодом почали з’являтись різні теорії, навіщо ж Apple свідомо уповільнює роботу iPhone. Говорили і про змову – нібито Apple таким чином змушує користувачів купляти новіші і дорожчі моделі. Враховуючи те, що продажі корпорації після смерті Джобса впали в кілька разів – припущення, що компанія прагнула заробити зайву копійку, не були позбавлені логіки.

У відповідь на це компанія Apple 20 грудня зробила гучну заяву – вони свідомо гальмують роботу старіших версій iPhone! Судячи із заяви корпорації, таким чином намагались вирішити одвічну проблему «дохлих» акумуляторів. Хоча й незрозуміло, як акумулятори пов’язані з «гальмуванням» смартфонів.

Відтак, Укрінформ вирішив розібратись, що ж спонукало компанію Apple свідомо завдавати шкоди своїм же iPhone і що ж тепер робити користувачам?

Apple прагнула поліпшити роботу акумуляторів програмою – вона й уповільнила iPhone

Досі жодна компанія - виробник акумуляторів не спромоглася винайти таку “батарейку”, яка б з часом не втрачала своїх властивостей – тримала енергію саме стільки, скільки й зазначено. І Apple, що теж виробляє акумулятори для iPhone, - не виняток.

Найпоширеніші проблеми, що виникають з акумуляторами – батарея не тримає заряд, моментально розряджається через “стрибки” температури, або ж телефон вимикається під час дзвінка навіть при повному заряді батареї. А у iPhone акумулятори ще й «наглухо» вмонтовані в корпус, тому користувачі їх замінити не в змозі. Цілком логічно було б запитати, а чому ж не можна було встановити змінні акумулятори на телефон?.. Але відповідь Apple не змусила себе чекати: у компанії є стратегія – випускати продукт, який прослужить користувачеві якомога довше. І акумулятори – не виняток. Саме тому про “одноразові” акумулятори не могло бути й мови.

Натомість Apple вирішила подолати проблему, оновивши програмне забезпечення смартфонів. Ідея була така – встановити програму, яка б контролювала заряд акумулятора – не допускала б його більше, аніж телефону необхідно. Вочевидь, ця недосконала програма і гальмувала роботу смартфонів. Надлишки покращення, так би мовити...

Але проблему, схоже, виправити не складно

Поясненням корпорації можна вірити. Але лінія поведінки Apple відверто дивує – вони не попередили про те, що оновлення можуть уповільнювати роботу телефону, а потім певний час цього не визнавали. На думку блогера Олександра Пацая, корпорація мала б вчинити інакше. “Попередження про ситуацію, що склалася, і опція «відключити уповільнення процесора» – вирішили б проблему. А кнопка «замовити заміну батареї» і поготів принесла б Apple додаткові гроші. Помітно, Apple любить приймати рішення за користувачів, але це саме той випадок, коли варто бути більш відкритим в додаванні нової функціональності” - зазначає блогер.

Вже тепер, коли скандал досяг верхньої межі, Apple намагається “гасити полум’я”: було знижено ціну на заміну батареї (з майже $80 до $30) і анонсовано випуск оновленої операційної системи, яка пришвидшить роботу смартфона. Очевидно, що оновлення системи повністю вирішить повільну роботу iPhone. А акумулятор, схоже, користувачам доведеться замінювати. А могло бути і гірше... Тому проблема – не така страшна, якою здавалась спочатку.

Виходить, конфлікт між Apple та клієнтами більш-менш залагоджено, але цей урок корпорація аж ніяк не занесе собі в актив. Криза знаменитої компанії стає все глибшою, хоч як це заперечуй. І такі події – яскраве підтвердження.

Микола Романюк, Київ

P.S. Один із судових позовів до Apple, від американки Віолетти Майлян, був на шалену суму – в 999 999 999 тисяч доларів. Це, між іншим, майже трильйон! Звісно, навряд чи суд зобов’яже Apple стільки сплачувати – завелика сума як для одного iPhone. Але це можна сприйняти як тонкий гумор – мовляв, це вам, шановні гуру бізнесу та маркетингу, відповідь на хід зі знижками на 1 гривню, або на 1 долар, які блимають ледь не на кожному магазині світу.

Фото: ios.gadgethacks.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-