Що несе українцям четверте покоління зв’язку

Що несе українцям четверте покоління зв’язку

Укрінформ
Запровадження 4G — гаджети будуть «літати», а 3G буде працювати краще

В найближчий вівторок, 11 липня, буде оголошено про проведення конкурсу на отримання ліцензії запровадження зв’язку 4G на території України. Зміни будуть відчутні, але не одразу, адже до покриття мережею четвертого покоління всієї території країни операторам треба провести колосальну роботу. В першу чергу — модернізувати обладнання. Наприклад, коли “запускали” минуле покоління, 3G, то підготовчі роботи зайняли до півроку і досі сказати, що цей формат однаково добре працює по всій території України, було б великим перебільшенням. Отже, якщо припустити, що конкурс буде проведений в другій половині цього року, то чекати «нового» зв’язку можемо лише в наступному, 2018-му. Київстар, до речі, анонсував 4G до кінця 2018-го.

На сьогоднішній день ситуація з мобільним зв’язком в Україні залишає бажати кращого. В столиці і великих містах телефони “ловлять” добре, але в селах, як і раніше, зв’язок є не всюди. Наприклад, з досвіду автора, в селі Федорівка Житомирської області задля пошуку мережі лайфсел треба пройти близько двох кілометрів, на пагорб. Така ж ситуація спостерігалась і в Кіровоградській області, а про Карпати годі й говорити.

4G, fourth generation, — значно “крутіший” за 3G, який зараз у вжитку. В Європі він був запроваджений ще 6 років тому. І тепер вже ми дійшли до цього порогу… Що саме зміниться з приходом 4G?

Із запровадженням 4G, 3G – залишиться, стане швидше і дешевше

Наразі в Україні функціонує “попереднє” покоління — 3G. Воно було масово запроваджене не так давно - лише навесні 2015 року. Але перший досвід в Україні належить Укртелекому, який налаштував пробний 3G ще в 2007-му. Але про це — далі. Серед плюсів, третього покоління — можливість організовувати на телефоні відеозв’язок, дивитись фільми і телепрограми он-лайн та інше. Втім, мережа впроваджувалась досить довго, ледь не більше року і станом на зараз 3G є лише в містах з населенням більше 10 тис. осіб.

Зв’язок четвертого покоління – це перша перевага - вже не буде “вибірковим”. Однією з умов тендеру на продаж частот є запровадження його по всій території країни. За словами міністра інфраструктури України Володимира Омеляна, проблема 3G була насамперед в тому, що оператори мобільного зв’язку вибрали найбільш рентабельні об’єкти — міста і селища, обділивши увагою села та дороги. Якщо оператори дійсно виконають таке умову — це реально забезпечить якісний зв’язок по всій території країни.

Зпровадження четвертого покоління не означає автоматичного “закриття” третього. Адже мобільні мережі розповсюджуються на певній радіочастоті, вона відрізняється від тих, на якій функціонує мережа 3G.

Крім того, наразі не всі телефони і гаджети, які використовуються нині, здатні підтримувати мережу 4G. Для тих, в кого залишаться в користуванні “старші” пристрої - надалі функціонуватиме мережа третього покоління. А з появою четвертого, вона стане більш “розвантаженою”, що дозволить надавати користувачам задекларовану швидкість інтернету — 348 кбіт/c.

Чотири плюси зв’язку четвертого покоління

Серед очевидних і найголовніших змін, що нас очікують, можна виділили наступні:

1. Збільшення швидкості зв’язку. За вимогами Міжнародного союзу електрозв’язку, 4G матиме швидкість 1 Гбіт/с для пристроїв, що переміщаються з низькою швидкістю і 100 мбіт/с для високошвидкісних. Для порівняння, третє покоління пропонувало 2 мбіт/с для низько- і всього 348 кбіт/с для високошвидкісних пристроїв.

Наскільки це багато? Наприклад, 3G давав можливість завантажувати сайти майже моментально, а фільм в найвищій якості — до 10 хвилин. ( Скажемо чесно: швидкість 3G майже така сама, як і швидкість “стаціонарного” інтернету чи мережі wi-fi. Тобто звичайному користувачеві цілком достатньо мережі третього покоління для щоденної роботи чи відпочинку). А після запуску 4G — телефон буде взагалі «літати». Тепер фільми завантажуватимуться майже моментально. Для того, щоб використати “швидкісні” переваги 4G, треба інновації. Поміркуймо, що це може бути? 3D зображення в телефоні? Чи може щось інше?

2. “Доступність” мережі не залежатиме від кількості пристроїв, що підключені одночасно. Тепер ми не потраплятимемо в ситуації, коли інтернет потрібен, але його немає. Простіше кажучи, тепер на стадіоні, або в метро ми зможемо постійно мати з’єднання з інтернетом, яке не залежатиме від кількості людей з гаджетами навколо нас.

3. На український ринок зайдуть міжнародні оператори. А це може призвести до “реформ” в тарифних планах, а як наслідок — зниження цін. Раніше усі частоти були розподілені між трьома найбільшими вітчизняними операторами мобільного зв’язку - Lifecell, Київстар та Vodafone Україна. Але цьогоріч на відкуп “нашим” буде віддано не все — частина “хвиль” передбачена для міжнародних операторів мобільного зв’язку. Чи спричинить конкуренція до зниження тарифів — подивимось.

4. Акції, акції, і ще раз акції. Коли в 2015-му році оператори мобільного зв’язку масово запровадили 3G, це спричинило справжній ажіотаж. А оператор lifecel навіть надав своїм користувачам один гігабайт інтернету для пробного користування. В столиці телефони користувачів “літали” - люди дивились кіно в громадському транспорті, на пошук потрібної інформації витрачали, буквально, секунди. Не виключено, що і цього разу на користувачів очікуватимуть подібні акції та подарунки від операторів.

Ми відстаємо від світу на 5-15 років. Але краще пізно, ніж…

Україна, повторюємо, досить пізно запроваджує новітні досягнення в сфері зв’язку. Розробки мобільних мереж третього покоління почались ще в 1992 році, а в “нульових” роках почали масово заполоняти світ. В Україну 3G прийшов аж у 2007-му, коли державна компанія “Уктрелеком” запустила мережу мобільного зв’язку “Utel”. Але протягом довгих восьми років 3G використовувався у нас обмежено, а масовий “перехід” до третього покоління стався аж в 2015 році, тобто на цілих 15 років пізніше за передові країни світу.

Ситуація з четвертим поколінням — майже аналогічна. Технології 4G були остаточно розроблені в 2010-му році. Перше офіційне запровадження — в 2012 році міжнародною компанією Yota. В свою чергу, Україна почала процес “запуску” аж в 2015 році, що є запізненням на 5 років.

Але, як-то кажуть, краще пізно, ніж ніколи. І вже наступного року в Україні з’явиться мобільний зв’язок четвертого покоління, який вже функціонує в країнах Європи. 4G “забере” найактивніших користувачів. Тим самим він розвантажить мережі 3G, які стануть менше “провисати” і люди зможуть отримувати потрібну інформацію за лічені секунди. В реальності, а не на папері.

Зміни, які нас чекають, здебільшого очевидні. Але тепер можна говорити впевнено - ми не будемо шукати зв’язок за кілометри. І все менше будемо чути “абонент знаходиться поза зоною досяжності”.

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-