Чи є життя після mp3?

Чи є життя після mp3?

Укрінформ
Від платівок до магнітофонних бобін, від бобін до касет, від касет до дискет, від дискет - до mp3, від mp3 до…

15 травня розробники примусили похвилюватися людей у всьому світі, повідомивши про «смерть» формату mp3. Це було доволі неочікувано. У багвтьох постало питання: а що буде далі? В якому форматі тепер слухати музику, записувати та зберігати аудіофайли? І що буде з наявними записами і закладками? Втім – Укрінформ розібрався -  хвилюватись не варто– кардинально нічого не зміниться. Формат mp3 ніхто силоміць не буде забирати із вжитку. Просто відсьогодні почався процес поступового переходу на інші, більш сучасні та якісні аудіоформати – AAC, AC-3, vorbis тощо.

Юридичною причиною такого рішення є закінчення дії патентів на формат mp3 і його розробники вирішили поступитись місцем «новому поколінню». Адже прогрес не стоїть на місці і суспільство потребує якіснішого звуку. Що ж нас чекає далі?

mp3 формат: від стартапу до міжнародного визнання

Чому ж mp3-формат став таким популярним? Його розробка почалась в 70 – 80-х роках, коли було зібрано робочу групу молодих співробітників Інституту Фраунгофера (Німеччина) та Інституту Ерланген-Нюрнберг і представників приватних компаній, що були зацікавленні в розробці програми форматування звуку. Очолив розробників Карлхайнц Бранденбург, якого називають «батьком mp3». Фахівці поставили мету  - зменшити обсяг аудіофайлів, а успіху досягли лише в 1993 році, коли славнозвісний формат було запатентовано. Через рік до продажу надійшов і перший програвач mp3 -  Winplay3.

На той час зменшення обсягів файлів ще не було надто великою проблемою, якою це стало буквально п’ятьма роками пізніше. А тоді, на початку 90-х, коли світ уже заполонили компакт-диски (CD), на яких можна було записувати музику і це було на порядок зручніше та якісніше магнітної плівки, продукт німців залишався ніби в тіні. Але дуже швидко, коли перед меломанами таки постало питання про зменшення обсягів, необхідних для зберігання звукової інформації, mp3 став для них «чарівною паличкою».

На початку ХХІ століття форматом mp3 уже користувалася ледве не кожний. Музику в цьому форматі люди слухали в транспорті по радіо, «крутили» на дискотеках, використовували для інших цілей. 

Якщо розібратись, mp3 - це, власне, не формат, як вважають мільйони користувачів. Це - спеціальна програмка, що дозволяє перетворювати аудіоінформацію в код, зменшувати її обсяг та зберігати на різноманітних носіях. Коли прогрес дійшов рівня майже моментальної передачі даних, світ повною мірою скористався доробком німецьких вчених. Майже всі пристрої для роботи і дозвілля – комп’ютери, планшети, мобільні телефони, програвачі, - навчились відтворювати аудіофайли формату mp3. Він став дуже популярним і зручним у використанні, файли можна було записувати на флешки і слухати в автомобілях, можна було записувати на диски та програвачі, а згодом стало можливим за допомогою телефону чи диктофону самому створювати файли цього формату. І – правда же - ніхто не потребував якогось іншого подібного продукту, всі були задоволені!

Чому mp3 віджив своє?

Але прогрес не стоїть на місці. Людство прагне до ідеалу, не завжди, правда, знаючи, що це таке? І прийшов час визнати: формат mp3 - це вже минуле. Втім, процес переходу до інших засобів кодування звукових файлів триватиме ще довго: ми все ще слухаємо музику формату mp3, а наші смартфони в ньому ж записують. Проте розробники поступово відходитимуть від підтримки цього формату, адже його власники, за наявною інформацією, вирішили не подовжувати дію ліцензії.

Чому формат mp3 вирішили «вбити», а не модернізувати? Відповідь проста – було винайдено кращу альтернативу. Навіть директор того самого Інституту Фраунгофера Бернхард Грілл це підтверджує: «AAC ефективніший за mp3, і пропонує набагато більшу функціональність». Він краще відтворює файли, зокрема створює ефект об’ємного звучання, на відміну від mp3. Окрім того, ААС дозволяє зберігати аудіофайл у ще менших розмірах, ніж mp3.

Чим тепер замінити mp3?

AAC не єдиний замінник формату mp3. Ще десять років тому в рамках проекту Ogg, що запропонував нові стандарти кодування та відтворення звуку, було винайдено формат vorbis. Також уваги заслуговує AC-3 компанії Dolby Digital. Всі вони за своїми характеристиками кращі за mp3. По-перше, вони дають змогу зменшувати розмір файлу ще в рази, тим самим збільшуючи швидкість передачі і ємність носіїв – CD, флешок тощо. Ну і по-друге, ці формати дозволяють якісніше відтворювати аудіозапис. А хіба не це головні аргументи для пересічного користувача?

Ми стаємо свідками і учасниками закінчення монополії mp3. Якщо раніше ледве не всі музичні записи ототожнювались з цим форматом, то тепер буде не так. Ми можемо чекати дискусій на тему який формат кращий, де якісніший звук, де компактніше зберігання… Але те, що можна сказати точно: ніхто не буде змушувати нас переформатовувати файли: всі сучасні гаджети обслуговують повний набір форматів, а якщо з’являтимуться нові, то закачати їх – не проблема.

Свого часу, світ відійшов від вінілових платівок, залишивши їх оригіналам і любителям антикваріату; від бобінних і касетних  магнітофонів, дискет і CD - так станеться і зараз. Тож не варто сумувати за старим добрим форматом mp3!

Микола Романюк, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-