Бійтеся, смартфони! Легендарна Nokia 3310 повертається

Бійтеся, смартфони! Легендарна Nokia 3310 повертається

Укрінформ
Укрінформ дізнався, як виглядатиме «реінкарнація» культової моделі телефона, її функціональні особливості та ціну

Фінська компанія HMD Global, яка володіє правами на випуск пристроїв під брендом Nokia (до травня 2016 року ці права були у Microsoft), 26 лютого представить на виставці електроніки Mobile World Congress (MWC) в Барселоні кілька телефонів. Серед них – вподобану мільйонами Nokia 3310. Про це повідомляє американське видання VentureBeat. Стосовно сучасної версії легендарного апарату інформації небагато. Цілком можливо, що це буде захищений смартфон у міцному корпусі з ємним акумулятором, аби відповідати своєму легендарному прародичу, який отримав у народі прізвисько «Танк». І не дарма, адже цей телефон справді не вдавалося пошкодити навіть спеціально, а заряд він тримав – до двох тижнів.

Укрінформ спробував розібратися, навіщо це потрібно компанії і хто купуватиме легендарну трубку сьогодні.

Причина всьому – ностальгія?

Найперше, що цікавить кожного обивателя, який хоча б раз тримав у руках 3310-ту ­– чи буде в осучасненому телефоні міцний корпус та емний акумулятор. В компанії заявляють, що не відновлюватимуть виробництво старої 3310, а лише випустять звичайний «бабуся-фон» за мотивами 3310, можливо, заново обігравши якісь елементи дизайну. Щодо функціональності новинки, то, швидше за все, вона буде приблизно на рівні сучасних кнопкових телефонів за ціною близько двох тисяч гривень (з простенькими камерами, плеєром, Bluetooth, підтримкою карт пам'яті, Java-додатків і навіть інтернету). Зазначимо, практично нічого з цих «дарів цивілізації» в прототипі не було. Щодо екрану нової 3310-тої, то поки невідомо, якими барвами він заграє: чорно-білими чи кольоровими. Втім, що дійсно відрізнятиме модель – якість збірки і матеріалів.

Стосовно ціни на мобільний пристрій, то вона становитиме $60 (близько 1 тис. 700 грн). Що цікаво, у 2000-х роках 3310-та коштувала приблизно $100 (за тодішнім курсом) або близько 500-550 гривень.

Відтак ми підішли до головного питання: навіщо взагалі потрібно повертати добре забуте старе, адже, здавалося б, ера кнопкових телефонів давно минула. У компанії з цього приводу кажуть таке: оновлену модель легендарної Nokia купуватимуть через ностальгію до старих добрих часів, коли модель була популярною. Втім, деякі Інтернет-користувачі так не вважають. На їхню думку, роздута новина з «поверненням 3310-тої» – символу марки – маркетинговий хід компанії, яка після кількох років затишшя починає відроджувати свій бренд.

Як би там не було, очевидно, що подібні телефони продовжують користуватися попитом. Приміром, їх купують люди у віці, яким складно освоїти смартфон, або люди з низьким рівнем доходів, яким достатньо лише дзвінків і смс-повідомлень. Крім того, кнопковими телефонами запасаються просунуті власники смартфонів, яким потрібен такий телефон для другої/третьої сім-карти. Тобто, якщо смартфон розрядиться – без зв'язку не залишишся. Більше того, подібного роду мобільні також користуються попитом серед екстремалів і туристів, які на час активних подорожей, беруть дешевий телефон, адже його не шкода зламати або втратити.

Легенда родом з 2000-х: чому 3310-та стала культовою?

Nokia 3310 побачила світ наприкінці 2000-х (16 років тому). Це модель стала однією з найвдаліших в історії мобільного зв’язку: було продано близько 126 мільйонів апаратів. Здавалося б, монохромний дисплей на 5 рядків з підтримкою графіки, монофонічні мелодії і журнал на 8 вхідних, 8 вихідних і 8 пропущених викликів – нічого особливого тут нема, але це не зовсім так. Nokia 3310 могла не тільки здійснювати основні завдання мобільного телефону – дзвінки і обмін SMS, – але володіла величезним, на той час, набором опцій. У телефоні був таймер, будильник, калькулятор, система голосового набору і аж чотири гри – Pairs II, Space Impact і Bantumi та Snake II ­– найпопулярніша з переліку.

Більше того, Nokia 3310 пропонувала 35 стандартних мелодій і синтезатор власного сигналу виклику. Були там і Т9 (функція, що виправляє помилки), і індикатор символів, і шаблони повідомлень, які багатьом економили час, вібродзвінок, а також… заряд батареї. Власники 3310-ї моделі не дадуть збрехати, що ємності акумулятора при активному використанні вистачає до 2 діб, а в режимі очікування ­– 10 діб.

Проте всі ці переваги були лише приємними доповненнями до головної особливості Nokia 3310, яка визначила її культовий статус. Цей телефон неможливо було розбити. На YouTube є тисячі прикладів, як модель 3310 скидали з висоти, заморожували, забивали в неї цвяхи, клали під колеса машин… Днями британське видання The Sun розшукало власника 17-річної Nokia 3310. Ви не повірите, телефон досі працює. Пристрій отримав статус «найстарішого працюючого стільникового телефона в Британії». Нагадаємо, що 2005 році Nokia 3310 офіційно була знята з виробництва.

Власник Nokia 3310 Дейв Мітчелл розповів виданню, що купив його у 2000 році, і з тих пір він його ні разу не підводив. За час використання його багато разів кидали на підлогу, били, прали і навіть занурювали в соус.

В зв’язку з цим, Укрінформ підготував добірку ТОП-5 найефектніших краш-тести Nokia 3310.

Мирослав Ліскович, за матеріалами ЗМІ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-