Біологи навчилися отримувати

Біологи навчилися отримувати "спогади" з ДНК

Укрінформ
Вчені-біологи й інженери з Массачусетського технологічного інституту розробили технологію, що дозволяє витягти з ДНК клітин організму людини і розкодувати записи "спогадів" про деякі події, такі, як захворювання певних видів, запалення і т. п.

Про це пише "Телеграф".

"Володіння інформацією про інтенсивність, тривалість і величину вищезазначених подій дозволить вченим з'ясувати, як клітини одного типу перетворюються в клітини іншого типу на етапі ембріонального розвитку, як організм людини реагує на зміни навколишнього середовища і які з цих змін призводять до генетичних мутацій, які, в свою чергу, викликають деякі захворювання організму", - йдеться у публікації.

Метод вилучення "спогадів" заснований на використанні технології редагування генетичної інформації CRISPR, в якій для розділення ДНК на фрагменти використовується фермент Cas9 і коротка ділянка молекули РНК, яка направляє фермент до заздалегідь обраної ділянки молекули ДНК.

Дана технологія вже випробувана для відновлення низки подій, що викликали мутації геному піддослідних тварин. А незабаром вчені планують розробити складні "спрямовуючі" молекули, які дозволять за один раз визначати факт наявності кількох подій різного типу, після чого технологія буде випробувана для декодування "спогадів" в геномі клітин організму людини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-