При посадці Schiaparelli на Марс стався збій

При посадці Schiaparelli на Марс стався збій

Укрінформ
При посадці європейського космічного модуля Schiaparelli на Марс стався збій. Апарат увійшов в атмосферу, як і планувалося, розкрив парашут, а потім відстебнув його. В цей момент щось пішло не за планом, але що саме вчені поки не знають.

Про це заявили в Європейському космічному агентстві. За даними ESA, двигуни модуля пропрацювали менше, ніж очікувалося, пише Meduza.

"Апарат Trace Gas Orbiter, який прибув на Марс разом зі Schiaparelli, успішно вийшов на орбіту планети, і отримав необхідну інформацію з посадкового модуля. У найближчі дні вчені будуть аналізувати отримані дані", - йдеться у публікації.

Як заявив на прес-конференції глава операцій ESA Андреа Аккомаццо, "необхідно встановити, що сталося в останній момент при посадці".

На питання журналіста, яка ймовірність, що апарат не розбився при посадці, Аккомаццо підкреслив, що поки важко сказати.

Посадка Schiaparelli була запланована на 17:48 19 жовтня. На відео вище показано, як вона мала відбуватися.

У вчених було кілька можливостей відстежити апарат. Перша - за допомогою радіотелескопу Giant Metrewave Radio Telescope, розташованого в Індії. Він визначив, що Schiaparelli знижувався, але щодо самої посадки інформації отримати не вдалося. Вчені були готові до такого результату, оскільки сигнал був надто слабким.

Друга можливість - за допомогою станції "Марс-експрес", яка знаходиться на орбіті Марса. "Марс-експрес" отримав сигнал з Schiaparelli, але він виявився непереконливим". Третя можливість - отримати сигнал через Mars Reconnaissance Orbiter, апарат NASA, також знаходиться на орбіті Марса. Апарат з ним не зв'язався.

Нарешті, остання - і головна - можливість: за допомогою Trace Gas Orbiter. Як і зазначалося вище, він отримав дані про зниження Schiaparelli, але після посадки більше зв'язку не було.

Апарати, що перебувають на орбіті Марса, продовжать зв'язуватися з посадковим модулем. Крім того, апарати NASA спробують сфотографувати його на поверхні планети. Schiaparelli, якщо він уцілів, зможе пропрацювати до 23 жовтня (на такий термін вистачить батареї).

Вчені підкреслюють, що посадка Schiaparelli - лише тренування, тому вдався експеримент чи ні, не так важливо. Головне отримати дані, щоб успішно посадити марсохід у 2021 році.

Schiaparelli разом з іншим апаратом Trace Gas Orbiter були запущені в березні 2016 року з космодрому Байконур в рамках місії ExoMars. Шлях до Марса зайняв сім місяців. За три дні до посадки Schiaparelli від'єднався від Trace Gas Orbiter - далі вони летіли окремо.

Trace Gas Orbiter призначений для відстеження газів в атмосфері планети, головним чином метану, який може свідчити про наявність життя. Він буде перебувати на орбіті Марса кілька років. У 2021 році він повинен буде забезпечити зв'язок з марсоходом, який планується запустити.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-