Відкрито найвіддаленіше тіло Сонячної системи

Відкрито найвіддаленіше тіло Сонячної системи

Укрінформ
Американські астрономи Скотт Шеппард, Чедвік Трухільо і Девід Толен відкрили найвіддаленіший відомий об'єкт Сонячної системи.

Дослідження цього та інших небесних тіл опубліковано в журналі The Astronomical Journal, коротко про нього повідомляє Інститут Карнегі.

Небесне тіло 2014 FE72 розташоване у три тисячі разів далі від Сонця, ніж Земля. Траєкторія його руху повністю лежить поза межами орбіти Нептуна — найбільш віддаленої від Сонця планети системи. Ймовірно, 2014 FE72 знаходиться під гравітаційним впливом небесних тіл поза Сонячної системи.

«Зараз ми знаходимося в такій самій ситуації, як і у середині XIX століття, коли Алексіс Бувар вивчав орбітальний рух Урану, що в кінцевому підсумку призвело до відкриття Нептуна», — сказав Шеппард. Вчений зазначив, що поведінка небесних тіл на околицях Сонячної системи визначається, швидше за все, Планетою Х.

Про можливе виявлення за межами орбіти Плутона Планети Х вчені повідомили у середині січня 2016 року. Потенційна дев'ята планета системи обертається навколо Сонця по витягнутій орбіті (і в похилій щодо площини орбіти Землі) з періодом в 15 тисяч років, а за фізико-хімічними властивостями нагадує Нептун.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-