Еластичне полімерне покриття усунуло ознаки старіння шкіри

Еластичне полімерне покриття усунуло ознаки старіння шкіри

Укрінформ
Американські вчені розробили еластичне полімерне покриття, яке за механічними властивостями нагадує здорову молоду шкіру. З його допомогою в експерименті успішно скорегували зовнішні ознаки старіння і зволожили шкіру.

Про це повідомляє Nature Materials.

Співробітники Массачусетського технологічного інституту створили перехресно зшитий полімерний шар (XPL) на основі полісілоксана. XPL наноситься на шкіру в рідкому вигляді і швидко застигає під дією платинового каталізатора без теплової або світлової обробки.

Саме по собі покриття прозоре і невидиме. Воно стійке до миття та залишається на шкірі протягом доби. У ході експерименту вчені показали, що при низькому натягу (менше 40 відсотків) покриття зберігає еластичні властивості шкіри, і що воно здатне повертатися в початковий стан після розтягування на 250 відсотків (для шкіри цей показник становить близько 180 відсотків).

Еластичні властивості XPL виявилися значно кращі, ніж у застосовуваних для прикриття шкірних дефектів силіконовий гель і поліуретанові плівки. Нанесення полімеру 12 добровольцям зменшило у них мішки під очима в середньому на два пункти за п'ятибальною шкалою. При вакуумному натягу передпліччя шкіра з XPL розправлялася до вихідного стану швидше, ніж без нього. Крім того, покриття охороняло шкіру від висушування ефективніше, ніж зволожувач преміум-класу і вазелінове масло. Ніяких побічних ефектів при застосуванні полімеру не спостерігалося, чутливість шкіри він не порушує.

Дослідники відзначають, що XPL можна застосовувати як у косметології для відновлення еластичності шкіри, так і в лікуванні ран та опіків, а також для лікарської терапії дерматологічних захворювань.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-