Вуха кажанів виявилися «другими крилами» - шведські вчені

Вуха кажанів виявилися «другими крилами» - шведські вчені

Укрінформ
Великі вушні раковини кажанів полегшують їм ехолокацію, але знижують ефективність польоту. Однак у бурих вуханів вони настільки великі, що, навпаки, допомагають їм триматися в повітрі.

Про це повідомляє Nplus1.

Бурі вухані (Plecotus auritus), які мешкають майже по всій Євразії - рукокрилі, які відрізняються дійсно великими вухами. Аеродинаміку їх польоту вчені з групи професора Лундського університету Андерса Хеденстрёма (Anders Hedenström) досліджували в лабораторії, за допомогою лазерної анемометрії частинок-трассерів, зважених у потоках газу. Автори виявили, що значний внесок у створення підйомної сили у цих кажанів вносять не тільки крила, але і все тіло, а також видатні вушні раковини.

«На противагу попереднім дослідженням, ми виявили, що позаду тіла бурих вуханів виникають спадні потоки, - пишуть вчені в статті. - Це показує, що їх вуха не порушують перебігу навколо тіла й створюють підйомну силу». За словами вчених, цей внесок помітний при русі на середніх для вуханів швидкостях - 3-5 м/с.

Вони вважають, що такі особливості аеродинаміки кажанів допоможуть у розробці мікродронів, здатних до точного маневрування при повільному польоті. «Вуха спрямовані вперед і злегка в сторони, як і в літальних апаратів з крилами зворотної стріловидності або дельтоподібними», - зауважують дослідники.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-