Гравітаційні хвилі принесуть дослідникам $3 мільйони

Гравітаційні хвилі принесуть дослідникам $3 мільйони

Укрінформ
Вчені, котрі виявили гравітаційні хвилі, отримають від фонду Breaktrough Prize премію в розмірі трьох мільйонів доларів.

Про це повідомляється на сайті організації.

«Нагорода в 3 мільйони доларів буде розподілена між двома групами. Мільйон доларів - третину призового фонду премії Breaktrough Prize - поділять між собою троє фізиків, які брали ключову участь в експерименті з відкриття гравітаційних хвиль: Рональд Древер і Кіп Торн з Каліфорнійського технологічного університету, а також представник Массачусетського технологічного університету Рейнер Вайс», - вказується в повідомленні.

Як зазначається, два мільйони розділять між 1012 інших учасників експерименту LIGO, серед яких 1005 осіб - співавтори матеріалу про виявлення гравітаційних хвиль.

Вручення премії відбудеться восени - одночасно з врученням премій з математики та природничих наук.

Стівен Хокінг, який отримав спеціальну премію Breakthrough в 2013 році, сказав: "Це відкриття має величезне значення: по-перше, як доказ загальної теорії відносності та її прогнозування взаємодій чорних дір, а по-друге, - як початок нової астрономії, яка покаже всесвіт через іншу середу. Команда LIGO цілком заслуговує на премію".

Нагадаємо, у вересні 2015 року вчені заявили про експериментальну реєстрацію гравітаційних хвиль від злиття двох чорних дір на відстані 1,3 млрд світлових років від Землі. Хвилі були зафіксовані за допомогою інтерферометрів LIGO. Офіційне повідомлення про відкриття було опубліковано тільки в лютому 2016 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-