"Важке дитинство" Сонячної системи: вчені сказали, які елементи виникали тоді

Укрінформ
Вчені довели, що на ранніх етапах формування Сонячної системи в ній утворювалися важкі хімічні ізотопи, зокрема кюрій-247.

Про це передає ТСН

«Геохіміки вивчили метеоритний зразок під назвою «Цікава Марі». У порівнянні з іншими ізотопами, він містив надлишок урану-235, який є одним з продуктів розпаду нестабільного ізотопу кюрій-247. Вчені працювали на межі вимірювальних можливостей, так як до їх завдання входило визначення мінімальних концентрацій продуктів розпаду нестабільного ізотопу», - йдеться в повідомленні.

Як зазначається, питання про кюрій-247 цікавило вчених протягом останніх 35 років. Крім кюрію-247, на ранніх етапах розвитку Сонячної системи в результаті потужних вибухів утворювалися інші короткоживучі ізотопи, такі як, наприклад, йод-129 і плутоній-244. Відкриття народження на ранніх етапах розвитку Сонячної системи кюрію-247 та інших короткоживучих ізотопів дозволяє побудувати більш точні моделі формування зірок і утворення інших елементів, зокрема золота.

Нагадаємо, американські астрономи стверджують, що в Сонячній системі існує дев'ята планета, розміром з Нептун. За даними вчених, вони виявили цю невідому планету шляхом математичного аналізу коливань, які відчувають безліч крижаних тіл із так званого Поясу Койпера – величезного простору за орбітою Плутона, де обертаються мільярди космічних тел. Так, розрахунки показали, що планета обертається навколо Сонця на відстані 20 орбіти Нептуна. При цьому маса небесного тіла приблизно в 10 разів більше маси Землі. Вчені також відзначають, що в силу такої віддаленості від Сонця, планети не видно, а повний оберт навколо Сонця він робить за 10-20 тисяч років.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-