Вчені: вікінги жили в Скандинавії вже 10 тисяч років тому

Вчені: вікінги жили в Скандинавії вже 10 тисяч років тому

Укрінформ
Археологи відкрили на півдні Швеції незвичайний "холодильник" із залишками риби. Ця знахідка «розповіла» вченим про те, що перші "осілі" вікінги жили на півночі Європи вже 10 тисяч років тому.

Про це повідомляє Journal of Archaeological Science.

Шведські і американські археологи та біологи з'ясували, що перші вікінги жили 10 тисяч років тому і у них були постійні селища в Скандинавії завдяки вмінню "квасити" рибу.

Вчений з університету Лунда (Швеція) Адам Боетіус зі своїми колегами проводили розкопки на березі озера Весан на південному заході Швеції, де в далекому минулому розташовувалося кілька стоянок древніх людей, перших жителів Європи, які потрапили до Скандинавії після відступу льодовиків. Зараз влада Швеції будує дорогу через цю місцевість, однак вчені встигли провести розкопки перед будівництвом для збереження пам'яті про життя стародавніх людей.

"Це відкриття свідчить про існування іншої тимчасової лінії розвитку людства, яка йшла паралельно з розвитком фермерства в Леванте і на Близькому Сході. Жителі півночі Європи в цей час теж перейшли до життя в постійних селищах, використовуючи ресурси моря і озер для того, щоб добувати собі їжу на постійній основі ", - заявив Адам Боетіус.

Також на місці розкопок вчені виявили вкрай незвичайний артефакт - гігантську яму, в якій вони знайшли сотні тисяч скелетів риб. Загальна маса дарів моря, за найскромнішими оцінками, наближалася до позначки в 60 тонн, чого повинно було бути досить для того, щоб годувати невелике плем'я людей протягом цілого сезону.

За його словами, вилучення всіх скелетів риб тривало протягом п'яти місяців безперервної роботи команди з 16 археологів. Аналіз цих залишків розкрив сутність ями: за своєю суттю, вона була мезолітичних аналогом сучасних холодильників - в ній зберігалася і готувалася так звана "квашена" риба, захищена від впливу бактерій кислим розсолом. Подібна риба, Сюрстремінг, є одним з національних продуктів в Швеції сьогодні.

Відкриття подібного "холодильника", говорить про те, що стародавні скандинави не кочували з місця на місце, як вважали раніше антропологи, а вели осілий спосіб життя. Самец е відкриття і стало великою несподіванкою для вчених.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-