У немовляти, яке жило більше 5500 років тому, діагностували цингу

У немовляти, яке жило більше 5500 років тому, діагностували цингу

Укрінформ
Група археологів під керівництвом Марії Кармели Гатто (Maria Carmela Gatto) і Антоніо Корці (Antonio Curci) під час розкопок в Єгипті виявила скелет немовляти з ознаками цинги. Знахідка датується 3800 - 3600 роками до нашої ери, у вчених є підстави припускати, що це найдавніший зафіксований випадок цинги в Єгипті.

Про це пише Forbes.

Стать дитини визначити не вдалося, але археологи з'ясували, що немовля померло приблизно в однорічному віці. На те, що дитина хворіла цингою, вказує пористість кісток черепа і кінцівок, а також ряд інших ознак.

Говорячи про можливі причини виникнення захворювання, дослідники припускають, що швидше за все цингою хворіла мати дитини, яка годувала його грудним молоком, це і призвело до того, що немовля не отримував необхідної кількості вітаміну С.

Цинга у матері могла розвинутися через будь-які інші захворювань, в результаті яких вітамін С не засвоювався, а також могла бути наслідком неправильного харчування. Незважаючи на те, що в раціоні стародавніх єгиптян було чимало продуктів, багатих вітаміном С, цинга зустрічалася у жителів Єгипту досить часто. Це могло бути пов'язано з особливостями зберігання або приготування продуктів, що призводять до руйнування вітаміну С.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-