Люди жили в Арктиці 45 тисяч років тому – палеонтологи

Люди жили в Арктиці 45 тисяч років тому – палеонтологи

Укрінформ
Вчені з відділу палеоліту Інституту матеріальної культури РАН прийшли до висновку, що люди заселили Сибір на 10-15 тисяч років раніше офіційно прийнятого терміну.

Про це повідомляє Science.

Такий висновок був зроблений після того, як на узбережжі Карського моря знайшли залишки мамонта віком 45 тис років. Як виявилося, він був убитий мисливцями.

Таким чином, вчені зробили висновок, що Арктика вже тоді була заселена людьми. Це означає, що найдавніші люди проживали і полювали на території Арктичного Сибіру раніше, ніж думали вчені. У 2012 році поряд з метеостанцією Сопочна Карга була знайдена замерзла туша мамонта.

Десятирічний син оленяра вирушив на полювання і виявив мамонта, якого і назвали Женею на честь дитини, який приніс йому славу. Незабаром на мис прибули палеонтологи. Попереднє вивчення місця знахідки показало, що мамонт жив близько 38 тис. років тому.

Однак проведений аналіз вмісту радіоактивного вуглецю-14 в тканинах тварини показав, що він жив близько 45 тисяч років тому. Вчені також з'ясували, що загинув мамонт від каліцтв, завданих людьми: на його тілі були виявлені рани і сліди списів, а на кістках – порізи.

Нова інформація, отримана в ході більш ретельного дослідження, допомогла палеонтологам зробити висновок, що 45 тисяч років тому в заполярній тундрі вже жили люди. Раніше передбачалася, що проникнення людини на цю територію відбулося набагато пізніше: близько 35-30 тисяч років тому.

Також автори дослідження вважають, що основною першопричиною вимирання мамонтів є кліматичний фактор.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-