Створені біонічні

Створені біонічні "очі", що посилають картинку безпосередньо в мозок

Укрінформ
Нова технологія, що використовує камеру, встановлену на спеціальних окулярах, може послужити для відновлення зору у деяких сліпих людей.

Ця технологія, розроблена дослідниками з університету Монаша (Monash University), Австралія, дозволяє передавати зображення з камери безпосередньо в мозок. І вона може надати допомогу тим людям, у яких зоровий нерв і деякі нервові клітини, відповідальні за передачу візуальної інформації від сітківки до зорового нерву, ще зберегли свою функціональність.

Про це повідомляється на сайті Discovery.

Камера, яка отримує зображення, передає візуальну інформацію в спеціалізований процесор, який перетворює зображення в сигнал, переданий за допомогою бездротових технологій чіпу, імплантованого в мозок людини. Цей чіп являє собою матрицю з 11 однакових компонентів, кожен з яких має по 43 електрода. Електроди знаходяться в контакті з різними ділянками мозку, відповідальними за функції зору, зоровою ділянкою кори головного мозку, потиличною пелюсткою і т.п.

Цифрові сигнали, що передаються від процесора до імплантованого чіпу, мають стимулюючий вплив і змушують людину, навіть сліпого, бачити спалахи світла. А матриця з 11 елементів може забезпечити «поле зору», що складається з 500 пікселів, правда людині потрібен якийсь час для навчання інтерпретації того, що він бачить таким незвичайним чином.

Як повідомляє Discovery, на даний момент люди, озброєні такими чіпами-імплантатами, можуть бачити лише грубе відображення реального світу. «Процесор в даному випадку виступає в ролі художника-мультиплікатора» — розповідає Артур Лауері (Arthur Lowery), провідний дослідник, — «У його обов’язки входитиме відбір того необхідного мінімуму візуальної інформації, яка дозволить людині сприйняти і оцінити ситуацію будь-якого рівня складності».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-