Антропологи з’ясували, як насправді виглядав Ісус Христос

Антропологи з’ясували, як насправді виглядав Ісус Христос

Укрінформ
В традиційному європейському уявленні Ісус Христос виглядає наступним чином: високий стрункий шатен зі світлою шкірою і довгим волоссям.

Однак, антропологи з Манчестерського університету вирішили проаналізувати текст Біблії і підключити сучасні технології, щоб зрозуміти, як виглядав Месія насправді.

У першу чергу, сумніви у дослідників викликав той факт, що, якби Ісус Христос мав ту зовнішність, з якою він асоціюється у більшості людей, то Він би значно виділявся на тлі тих, хто жив з ним в один час, і в одному місці. Однак у Біблії про це не згадується. Навпаки, в Євангелії від Матвія говориться, що Іуда Іскаріот в Гефсиманському саду перед розп'яттям вказував солдатам на Христа, тому що ті не могли самі відрізнити Ісуса від його учнів, пише Popular Mechanics.

Вчені також звертають увагу на те, що ніде в Новому Завіті не міститься опису Ісуса Христа, а ,оскільки, ніяких фрагментів його тіла не збереглося до наших днів, то відтворити його зовнішність за допомогою аналізу ДНК дуже важко. Тобто уявлення про зовнішність Христа, на думку антропологів, формувалися виключно художниками та іконописцями. При цьому, відомо, що в деяких країнах його наділяють рисами чорношкірого, араба або латиноамериканця.

У пошуках відповіді на питання, яким же Ісус Христос був насправді, британські вчені та ізраїльські археологи звернулися до нової і досить незвичайною галузі науки - судово-медичної антропології. Зазвичай до такого методу фахівці вдаються лише для розкриття злочинів. Але, зважаючи на те, що судово-медична антропологія дозволяє відносно точно визначити зовнішність людини за непрямими ознаками, вчені вирішили звернутися саме до неї.

Вище згадана сцена в Гефсиманському саду навела дослідників до думки, що образ Спасителя був типовий для євреїв Галілеї тимчасового періоду, описаного в Біблії. Тому фахівці проаналізували черепи людей, що жили в той час в Єрусалимі, і скористались отриманою інформацією. Вони вважають, що Христос виглядав старше своїх років, оскільки, довший час працював теслею, перебуваючи не в приміщенні.

У результаті вченим вдалося за допомогою комп'ютерних технологій скласти портрет, який, на їхню думку, є найбільш достовірним зображенням Ісуса Христа. На цьому портреті він виглядає смуглявим кремезним чоловіком з темним волоссям.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-