Нобеля з фізики отримали розробники світлодіодів

Нобеля з фізики отримали розробники світлодіодів

Укрінформ
Шведська королівська академія наук оголосила лауреатів Нобелівської премії з фізики 2014 року. Ними стали науковці з японського міста Нагоя Ісаму Акасакі та Хіроші Амано, а також Шуджі Накамура з Каліфорнійського університету в Санта-Барбарі, які створили «ефективні світлодіоди блакитного спектру».

Про це повідомив на церемонії оголошення лауреатів секретар Королівської академії наук Швеції Стефан Нормак.

«Премію отримує група науковців за винахід ефективних світлодіодів блакитного спектру, що дозволило отримати яскраві та енергозберігаючі джерела білого світла», - сказав Стефан Нормак.

За його словами, науковці були наполегливими і, попри невдачі, працювали над своєю ідеєю більше 20 років, відкривши для людства ефективні світлодіодні джерела освітлення (LED-лампи).

«Їх винаходи були революційними. Лампи розжарювання освітлювали 20-те століття; 21-е століття буде освітлено світлодіодними лампами», - підкреслив Стефан Нормак важливість винаходу.

За прогнозами Академії, у найближчій перспективі такі світлодіодні лампи підвищать якість життя більш ніж 1,5 млрд людей у всьому світі, які не мають доступу до потужної електричної мережі, оскільки для їх живлення достатньо сонячної енергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-