Вирішити проблеми і підтримати працівників освіти допомагає урядова телефонна "гаряча лінія"

Укрінформ
В Україні професійне свято працівників освіти цьогоріч відзначається 7 жовтня, а сьогодні - Всесвітній день вчителя

В Україні професійне свято працівників освіти цьогоріч відзначається 7 жовтня, а сьогодні - Всесвітній день вчителя. Без кваліфікованих і зацікавлених викладачів якісну освіту забезпечити неможливо. Тому гасло «Підтримаємо вчителів!» актуальне у будь-якій країні світу.

Як повідомили УКРІНФОРМу в Управлінні взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру /Центр/, упродовж року на урядову телефонну «гарячу лінію» надійшло чимало звернень від працівників освіти щодо різних проблем, з якими вони стикаються у професійній діяльності.

"Зокрема, у своїх зверненнях вчителі скаржаться на керівництво закладів за фактами порушень правил проведення атестації, яка спрямована на підвищення професіоналізму та майстерності вчителя. Керівники окремих навчальних закладів порушують терміни проведення атестації: замість одного разу на 5 років - проводять її раз на рік. Відсутня також фахова перепідготовка вчителів, яка має передувати проведенню атестації", - зазначили у Центрі.

Непоодинокими є факти примушення працівників дошкільних, загальноосвітніх та вищих навчальних закладів подавати заяви на відпустку без збереження заробітної плати.

Надходять і повідомлення про порушення порядку звільнення працівників освіти. Так, керівництво міжшкільного навчально-виробничого комбінату трудового навчання та профорієнтації у Васильківському районі Київщини чинить тиск на працівників з метою подання ними заяв на звільнення.

Вчителі загальноосвітніх навчальних закладів також звертаються із проханням встановити їм педагогічне навантаження не менше тарифної ставки. З цього приводу звернулися вчителі загальноосвітньої школи у с.Сороках Городенківського району Івано-Франківської області та загальноосвітньої школи в с.Груниках Тячівського району Закарпатської області.

Актуальними для працівників освітніх закладів залишаються питання порушення строків оплати праці. Так, протягом 9 місяців 2012 року до Центру надійшло 907 звернень, які в більшості випадків стосувалися невиплати заробітної плати (596), зокрема невчасної виплати - 527, неповної виплати - 41 та тривалої (понад 2 місяців) невиплати - 28. Найчастіше з цих питань зверталися громадяни з Чернігівської, Харківської, Івано-Франківської та Львівської областей.

Аналіз звернень громадян свідчить, що близько 65% скарг зареєстровано саме від працівників загальноосвітніх закладів. Вчителі також повідомляли про невиплату відпускних коштів (125) та матеріальної допомоги на оздоровлення (50), що, зі слів заявників, було пов'язано з недостатнім фінансуванням начальних закладів.

Урядова телефонна «гаряча лінія» намагається сприяти вирішенню проблем педагогів.

Так, учителька Севастопольської білінгвальної гімназії №2 звернулася з проханням сприяти у фінансуванні поїздки 3 учителів та 8 гімназистів - переможців міської олімпіади з французької мови до Полтави для участі у наступній олімпіаді. Заявниця зверталася до міського відділу освіти, де їй відповіли, що фінансування на це відсутнє. Після її звернення на урядову телефонну «гарячу лінію» Севастопольська міська державна адміністрація повідомила, що кошти на фінансування поїздки представників Севастопольської гімназії виділено.

Жителька смт Ставище Київської області, яка працює вчителем української мови та літератури у ЗОШ І-ІІІ ступенів с.Розкішна та має навчальне навантаження 9 годин на тиждень, звернулася з проханням забезпечити її педагогічним навантаженням не менше тарифної ставки. Після направлення звернення заявниці до Київської облдержадміністрації їй було запропоновано посаду вчителя української мови та літератури з 19 годинами тижневого навантаження у ЗОШ І-ІІ ступенів у с.Василисі Ставищенського району.

Урядова телефонна «гаряча лінія» працює за номером: 0-800-507-309 з понеділка по п'ятницю з 8 до 21 години, в суботу - з 8 до 19 години, крім неділі та святкових днів. Дзвінки зі стаціонарних телефонів у межах України - безкоштовні.

Адреса веб-сайту Урядового контактного центру - www.ukc.gov.ua.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-