На Майдані привітали з днем народження Балуха та Сущенка

На Майдані привітали з днем народження Балуха та Сущенка

Фото, відео
Укрінформ
Активісти Кримської правозахисної групи провели на Майдані Незалежності у Києві акцію на підтримку українських політв’язнів Володимира Балуха і Романа Сущенка, які вже третій свій день народження зустрічають у російському полоні.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

“Ось уже кілька днів народження Балух та інші наші хлопці проводять у в'язниці. Я згадав, як з ним (Балухом — ред.) познайомився. Тоді він сказав, що піде до кінця у своїй боротьбі проти окупаційного режиму. Надалі він регулярно з в'язниці показував свою позицію і боротьбу”, - сказав заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтем Чийгоз.

Донька Романа Сущенка Юлія наголосила, що причини затримання її батька є надуманими. За словами доньки, він завжди сумлінно виконував роботу журналіста і його репутація була бездоганною.

“Хочеться в цей день бути поряд з ним, але немає, на жаль, такої можливості. Всі дуже сподівалися, що цей день народження він проведе поряд з родиною та друзями, але бачимо, що він досі залишається у в’язниці. Сьогодні батька має відвідати його адвокат, сподіваємося, що він отримає усі привітання, бо зараз для нього це надзвичайно важливо”, - додала вона.

На Майдані Незалежності проходить акція на підтримку Сущенка та Балуха / Фото: Наталя Овдієнко, Геннадій Мінченко. Укрінформ

У виступах громадських діячів лунало, що Балух і Сущенко є прикладами боротьби за Україну і “це великі люди, на яких потрібно рівнятися”.

Під час акції усі охочі мали змогу підписати листівки і висловити свої побажання іменинникам.

Як відомо, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, з порушенням міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня 2016 року йому пред'явили звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ це спростували.

Мосміськсуд 4 червня 2018 року засудив Сущенка до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, 12 вересня Верховний суд Росії визнав це рішення законним. Сущенка етапували в колонію №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

Як повідомлялося, ФСБ Росії затримала кримчанина Володимира Балуха 8 грудня 2016 року. Співробітники ФСБ стверджували, що знайшли на горищі будинку у кримському селі, де живе Балух, 90 набоїв і кілька тротилових шашок. Захист Балуха і правозахисники стверджують, що він став жертвою репресій за свою проукраїнську позицію - через прапор України у дворі його будинку.

Читайте також: Місія України при НАТО привітала Сущенка з днем народження

У жовтні 2018 року "Верховний суд" Криму переглянув вирок раніше засудженому до 5 років колонії Балуху та скоротив термін вироку на один місяць, засудивши його до 4 років і 11 місяців колонії і штрафу в розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 18 жовтня українця було доправлено в Керченську виправну колонію №2.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-