Євродепутати звернулись до Могеріні за допомогою у справі Сущенка

Євродепутати звернулись до Могеріні за допомогою у справі Сущенка

Укрінформ
Група євродепутатів звернулася до високого представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Федеріки Могеріні з проханням посприяти вирішенню справи незаконно затриманого в Москві журналіста Укрінформу Романа Сущенка.

Текст листа, датованого 7 листопада 2016 року, опублікував у своєму Twitter адвокат Марк Фейгін.

«Ми, члени Європейського парламенту та члени групи ЄС «Друзі України в ЄС», закликаємо до звільнення Романа Сущенка і просимо Вас, Високого представника Європейського Союзу, закликати до його звільнення і вимагати від Росії поважати права українських громадян», - йдеться в листі. 

У листі, підписаному євродепутатами Наталі Грізбек, Пятрасом Ауштрявічусом, Зімантасом Бальчітісом, Міхаелем Боні, Анною Марією Корацца Більдт, Марком Демесмакером, Анною Фотигою, Анною-Марією Гомес та Тунне Келамом, йдеться про те, що російська влада 30 вересня незаконно затримала на своїй території українського журналіста Романа Сущенка.

«30 вересня Роман Сущенко був заарештований російською владою під час його приватного візиту до Москви. З моменту арешту він утримується в ізоляторі "Лефортово" за звинуваченнями у шпіонажі», - описують євродепутати хроніку затримання Сущенка.

Водночас вони наполягають на тому, що арешт Сущенка та звинувачення, висунуті проти нього, є повністю «необгрунтованими та самочинними».

«Ми шоковані цим арештом і, більш загально, ми стурбовані збільшенням незаконних арештів та незаконних затримань в Росії», - заявили євродепутати.

За їхніми словами, справа проти Сущенка є нічим іншим, ніж «незаконним актом проти українських громадян з боку Російської Федерації».

На думку депутатів, затримання Сущенка є ще одним прикладом політики залякування та переслідування, яку здійснює РФ.

Євродепутати попереджають, що справа Сущенка має бути хвилюючим сигналом для будь-якого потенційного відвідувача Росії, «де кожен може бути звинувачений у шпіонажі та затриманий».

Як повідомляв Укрінформ, власного кореспондента агентства у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, 30 вересня затримали в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що вона не відповідає дійсності.

27 жовтня Мосміськсуд відхилив апеляцію на утримання Сущенка під вартою. Термін утримання його під вартою спливає 1 грудня.

Сущенко працює в Укрінформі з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-