Сущенка в СІЗО можуть тримати до двох років - Фейгін

Сущенка в СІЗО можуть тримати до двох років - Фейгін

Укрінформ
Незаконно затриманого в Москві власного кореспондента Укрінформу в Парижі Романа Сущенка можуть протримати в СІЗО до двох років.

Про це повідомив його адвокат Марк Фейгін на прес-конференції в агентстві.

"Процес може затягнутися згідно з новим процесуальним кодексом. До двох років може бути термін попереднього слідства", - сказав Фейгін.

За його словами, на найближчому судовому засіданні може бути розглянуте продовження арешту власкора Укрінформу. "30 вересня на два місяці обрали термін ув'язнення під вартою, він закінчується 30 листопада. Відповідно, десь у проміжку 23-26 числа пройде засідання, яке продовжить термін утримання під вартою від 3 до 4 місяців", - припустив Фейгін.

Він зазначив, що на це засідання в Лефортовський суд уже можуть пустити журналістів, на оголошення вступної результативної частини постанови, яке обере запобіжний захід Сущенку. "Можливо, акредитувавшись заздалегідь, якимось українським журналістам є сенс приїхати. Але тільки тим, які виконають всі необхідні умови у тому числі, проконсультувавшись з МЗС України, заздалегідь оголосивши публічно про те, що вони їдуть, і бажано зв'язатися зі мною, щоб я заявив про ту кількість журналістів, які хочуть побувати на засіданні, подавши відповідне клопотання", - сказав правозахисник.

При цьому він упевнений, що ЗМІ на сам процес не пустять, оскільки на ньому буде розглядатися питання, що становлять державну таємницю.

Фейгін також повідомив: якщо суд залишить запобіжний захід для Сущенка колишнім, він буде подавати оскарження в Мосміськсуд, а це значить, що вже протягом 2-3 тижнів відбудеться наступне засідання щодо оскарження цього рішення. "У цьому проміжку часу може бути ще один суд, адже я подав одне з клопотань, щоб залучити фахівців з 53 статті (я як адвокат маю право для себе залучити фахівців, які мені будуть роз'яснювати призначення експертизи). Вони призначені там, а я в них не розбираюся", - сказав Фейгін.

Поки правозахиснику відмовили у задоволенні цього клопотання, пославшись на те, що такий фахівець повинен мати спеціальний допуск.

Водночас він не взявся давати прогноз щодо дати суду по суті: "За практикою і за термінами ми можемо мати справу від півроку до року попереднімього слідства, хоча сам слідчий каже, що це все затягнеться".

"Зрозуміло, питання принципове і перебуває в політичній площині, і вони можуть як прискорити, так і затягнути його, але це залежить не від сторони захисту,а багато в чому - від слідчого управління ФСБ", - сказав адвокат.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-