Кремль вважає Сущенка

Кремль вважає Сущенка "депозитом для обміну" - Der Spiegel

Укрінформ
Український журналіст Роман Сущенко, кинутий в катівні на підставі плутаних звинувачень, є цінністю для Кремля.

Про це пише московський кореспондент німецького тижневика Der Spiegel Христина Хебель у статті в четвер.

"В Україні в місцях позбавлення волі досі сидять майже 150 російських солдатів і офіцерів розвідки, так що журналіст є важливим депозитом для обміну", - пише Хебель.

Автор пише, що минуло майже чотири тижні з тих пір, як Роман Сущенко "втратив контроль над своїм життям". Його утримують в сумновідомій московській в'язниці, "звинувачення проти нього заплутані".

Далі вона нагадує відомі всім факти затримання, у тому числі те, що стаття, яку інкримінують українському журналісту, передбачає максимально 20 років позбавлення волі і те, що як раз в четвер московський суд відхилив апеляцію захисту.

У статті наводиться думка Крістіана Міхр, керуючого директора "Репортерів без кордонів", про те, що звинувачення в шпигунстві "абсурдні", а затримання проведено з грубими порушеннями міжнародного права.

Також видання цитує генерального директора Укрінформу (агентства, де працює Сущенко) Олександра Харченка, який ставить арешт свого працівника в один ряд з іншими процесами проти українців в Росії, таких як Савченко, Сенцов та інші. Харченко називає їх "українськими заручниками", які будуть використовуватися Росією в конфлікті з Україною проти неї.

Хебель підкреслює, що арешт журналіста викликає запитання, не в останню чергу тому, що російська влада виголошує суперечливі заяви. Не дає підстав сподіватися на прозоре розслідування і те, що з причини наявності у справі "державної таємниці" процес буде закритий і навіть адвокат Марк Фейгін не зможе розповісти про всі деталі громадськості.

"Так що багато чого залишається невідомим і не може бути перевірено: роль російського друга Сущенка, який, як передбачається, співпрацював з ФСБ; інформація, яку нібито мав збирати журналіст", - пише Хебель.

У близьких до Кремля ЗМІ назвали Сущенка "українським шпигуном" ще до того, як проти нього було розпочато процес, зауважує вона.

Міністерство закордонних справ у Берліні вимагає "прозорою та належної правової процедури", за якої звинувачення будуть швидко з'ясовані. Але адвокат Сущенка Фейгін вважає, що кінець процесу і так вже відомий: "Романа Сущенка засудять до тюремного ув'язнення, а потім обміняють", - вважає він, згадуючи іншу свою підзахисну, Надію Савченко.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Актуально

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-