Грушина-Акобія: Ліцензія була вже в мене, але знову удача була не на моїй стороні

Грушина-Акобія: Ліцензія була вже в мене, але знову удача була не на моїй стороні

Ексклюзив
Укрінформ
Українська борчиня Аліна Грушина-Акобія поділилась враженнями від ліцензійного турніру в Стамбулі.

Про це вона розповіла у коментарі кореспонденту Укрінформу.

«Турнір був не простий, я б сказала дуже складний для мене, але я спокійно проходила всі труднощі, які були поставлені, йшла до своєї цілі. Якщо брати першу суперницю, то була серйозна, сильна спортсменка. Але у мене в голові було «ні кроку назад», я маю її проходити впевнено, бо якщо зробити помилку в першій сутичці, то, можливо, на цьому все б завершилося. Наступна сутичка була з іспанкою, потім з турчанкою, тут також потрібно було морально абстрагуватися від усіх моментів, бо вона була у себе вдома у неї була підтримка. Я виступаю на високому рівні, тож на це не звертала уваги і успішно пройшла й цю суперницю.

За вихід у фінал боролася з росіянкою. Тут були помилки, була рівна боротьба, але підняли руку суперниці, на жаль. Потрібно було швидко зібратися, бо наступний день був не менш відповідальний і боротьба за ліцензію тривала. У мене була підтримка, чоловік поряд, його батьки приїхали, тренери. Тож я просто пішла відпочивати і налаштовуватися на наступний день. Наступний день: зважування як завжди, а потім починали боротьбу за ліцензію. Я мала спочатку боротьбу з монголкою, а потім з італійкою вже за ліцензію», - сказала борчиня.

У вирішальній сутичці за ліцензію українка здобула перемогу над італійкою Авророю Руссо (4:2), однак згодом її втратила, після челенджу від суперників. Грушина-Акобія отримала дискваліфікацію – три попередження нібито за те, що хапала суперницю за волосся.

«Я просто йшла забирати своє. Але почалась сутичка, 30 секунд і бал дали суперниці, а мені попередження за те, що я брала її за волосся. Я навіть на це не звернула увагу, але потім, коли вже було друге попередження, тут я взагалі не зрозуміла. Я бачу, що мої тренери нервують, тому тут може бути навіть якесь незрозуміле попередження і сутичка закінчиться. Мені було морально важко, тренери кричать не брати її за голову. Але це стиль моєї боротьби - я більше забираю за голову. Я була у відчаї, але продовжила набирати бали. Коли взяла оцінку, вона була на одній лопатці, це небезпечне положення у нас в боротьбі. Я могла просто її дотримати ці півтори хвилини, і на цьому б сутичка закінчилась і мене б не підняли в стійку, але я відпустила і нас підняли у стійку. Потім я вже почала просто нічого не робити, просто достояла свій час, хвилина чи 40 секунд залишалося.

Суддя дає свисток, що сутичка закінчилася. Я видихнула, що все наче закінчилося, але вони викидають челендж. Судді щось дивилися, я просто пам’ятаю лежала на килимі, розуміючи, що зараз вирішується просто моя доля. І мрія, про яку я мріяла: чи буду я на олімпійських іграх, чи не буду? Я просто лежала на килимі, і по голосу своїх вболівальників, і вболівальників італійки, я розуміла, що відбувається. Я встаю, і розумію, що челендж не в мою сторону. І в мене просто був шок, у мене не було ніяких емоцій. Я просто відстояла цей час, коли їй піднімали руку, потиснула їй руку, її тренерам і просто зійшла з килима», - пояснила Грушина-Акобія. 

Збірна Україна подала протест через дискваліфікацію Аліни Грушиної, тож борчиня ще сподівається потрапити на ОІ-2024.

«У мене ще є віра, бо я точно знаю, що заслужила цю ліцензію. Я дуже багато працювала. Я буду тренуватися, тримати себе у формі і просто вірити у краще. Якщо це і справді була моя ліцензія, то можливо мені все-таки випаде шанс туди поїхати, і я з радістю це зроблю, буду готуватися. Але якщо навіть так складеться, що я не зможу туди поїхати, то на цьому моє життя точно не закінчиться. Це один із головних моментів у моєму житті, ти жертвуєш часом з родиною, своїм здоров’ям. Професійний спортсмен віддається усьому для своєї кар’єри.

Крім того, є ще один варіант, як я можу потрапити на Олімпійські ігри. Якщо Росію, наприклад, не допустять до Олімпіади, або вони самі відмовляться. Тобто, якщо вони не будуть представлені на Олімпіаді, то в мене буде олімпійська ліцензія, цей варіант теж розглядається», - підсумувала вона.

Читайте також: Лівач здобула ліцензію на Олімпіаду-2024 з вільної боротьби

Як повідомляв Укрінформ, збірна України з боротьби завершила виступи на останньому відбірковому турнірі до Олімпіади-2024, за його підсумками українці не вибороли жодної ліцензії.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-