Фестиваль голів і грубих помилок “Шахтаря”

Фестиваль голів і грубих помилок “Шахтаря”

Укрінформ
“Шахтар” поступився “Порту” (3:5) у шостому турі групового етапу Ліги чемпіонів.

“Гірники” не змогли обіграти португальців і продовжать виступи у плей-оф Ліги Європи. Підопічні Пушича мали шанс пробитися до фінальної стадії ЛЧ. На заваді цьому стали прикрі помилки у захисті й відсутність холоднокровності у ключових епізодах матчу. Читайте в матеріалі від Укрінформу про те, чому Ліга Європи - це саме той турнір, який відповідає рівню нинішнього зразка “Шахтаря”.

Без сюрпризів у складі від Пушича

У стартовому складі “гірників” вийшли фактично всі найсильніші футболісти на своїй позиції. Хіба що позиція правого оборонця, де прогнозовано, але від того не менш вимушено з’явився Гочелоішвілі. Конопля все одно не допоміг би команді через травму. Ліворуч у захисті вийшов Микола Матвієнко. Очевидно, головний тренер “гірників” покладався на вміння гравця грати саме у відборі. Як виявилося згодом, проблем створив таки інший фланг.

У нападі грав Сікан, який має вкрай солідну статистику голів у цьогорічній кампанії ЛЧ - аж 3(після матчу з португальцями - 4). В останній третині поля йому допомагали Зубков і Криськів. Обоє діяли гостро, але місцями їм не вистачило так званого спортивного нахабства.  

Після тривалого відновлення на полі також з’явився Бондаренко. Артем поки лише набирає оптимальні кондиції, але уже видно, що у своїй якості він не втратив. Слабкі місця футболіста теж залишилися в “арсеналі” виконавця.

Хіт-парад помилок від обох команд

Фактично усі голи, забиті у матчі були не результатом майстерності окремих футболістів чи команди загалом, а якраз навпаки - квінтесенцією дивних, інколи непристойно грубих помилок. Першим у ворота Різника м’яч переправив Галену. Пепе з центру поля виконав довгий крос, який спочатку не знайшов адресатів, але потім опинився прямо біля ніг Еванілсона. Той покотив уздовж воріт, де на м’яч чатував Галену. Бондар і Ракицький у цьому епізоді намагалися встежити за ігровим знаряддям, але натомість “проспали” одразу двох “драконів” у власному штрафному майданчику.

За 20 хвилин Зубков отримав м’яч на фланзі й продовжив рух до воріт. Боковий арбітр підняв прапорець, сигналізувавши про офсайд, але Олександр банально не бачив його. Він протягнув м’яч і викотив Сікану на порожні ворота - 1:1. Гол зарахували після перегляду повтору VAR, водночас розлютивши португальців. Вони ж бо думали, що Зубков перебував в офсайді. Шановні, ще у дитячо-юнацьких школах вчать грати до свистка головного арбітра…    

В епізоді з другим голом “Порту” Гочелоішвілі не дограв епізод до кінця біля свого кута поля і дозволив Зайду відпасувати на партнера по команді. Далі було скидання на Галену і потужний удар у лівий кут воріт Різника. Дмитро виявився безсилим, позаяк банально не вгледів за моментом удару. Злий жарт зіграв також рикошет під час удару. 

Третій гол від португальців - це персональна помилка Судакова. Він обрізався під час передачі й дозволив “драконам” організувати швидку контратаку фактично три у два. Теремі блискуче розібрався в епізоді, пробивши у верхній ближній кут воріт.

“Шахтар” супротивника відпускати не хотів і спромігся скоротити відставання. Сікан поборовся за м’яч після довгої передачі, увійшов у штрафний майданчик і потужно пробив. М’яч після двох рикошетів влетів у сітку воріт. Після кутового ветеран “Порту” Пепе з кутового забив четвертий гол своєї команди.

П’яте взяття воріт сталося після того, як Бондар не зміг обробити відверто аматорський пас від Зубкова. Консейсау-молодший(син головного тренера “Порту”) реалізував вихід віч-на-віч довівши рахунок до розгромного. Після цього португальці фактично перестали викладатися в окремих епізодах. Цим скористався “Шахтар”: гол на свій рахунок записав Егіналду.

Надрезультативний поєдинок завершився на користь португальців і став квінтесенцією виступів “Шахтаря” у цьогорічній Лізі чемпіонів. Команда має потенціал. Вона показала, що здатна нав’язувати боротьбу більш іменитим на папері суперникам, але індивідуальна майстерність окремих виконавців заважає досягати цілі у найбільш відповідальний момент.

“На жаль, ми програли цей матч. "Порту" забив 5 голів, а ми всього 3. Це дуже хороша команда, як я казав напередодні. На жаль, ми припустилися кількох помилок, що на такому рівні неприпустимо. В останні 25 хвилин ми кинули всі сили на те, щоби відігратися. Дивна ситуація, але після поразки я все одно пишаюся моєю командою. У нас дуже молоді гравці й такі матчі корисні для їхнього досвіду. Ми були у дуже важкій групі, але вибороли 9 очок, і це дуже гарний результат. Щасливий, що ми залишаємось у єврокубках і продовжимо виступати у Лізі Європи”, – підсумував коуч “гірників” Пушич після гри.

Наступна зупинка - Ліга Європи

“Шахтар” набрав 9 очок за підсумками шести поєдинків у ЛЧ і продовжить виступи у плей-оф Ліги Європи. Для “гірників” цей турнір добре знайомий. Щобільше, одного разу вони навіть вигравали кубок у змаганнях, що є фактично батьками сучасної ЛЄ - кубку УЄФА. 

Український вболівальник пам’ятатиме яскравий камбек у матчі з “Антверпеном” і перемогу над “Барселоною”. Аби ці події переросли з епізодичних у тенденцію необхідно зберегти своїх лідерів під час зимового трансферного вікна. Судаков і Сікан довели, що мають якості, необхідні для гри у п’ятірці найкращих ліг світу. “Ювентус”, наприклад, уже давно спостерігає за Георгієм. Данило ж саме у цій кампанії заявив про себе, тому поява тих, хто захоче отримати такого гравця, стане квінтесенцією групового етапу і його роботи над собою зокрема.

Читайте також: «Шахтар» поступився «Порту» і виступить у плей-офф Ліги Європи УЄФА

Тепер “гірники” повинні зосередитися на внутрішній першості, де “Полісся” і “Кривбас” час від часу зазіхають на лідерство.

Зустрінемося навесні.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: shakhtar.com

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-