“Порту” - “Шахтар”: перемогти “драконів” і вийти у плей-оф ЛЧ

“Порту” - “Шахтар”: перемогти “драконів” і вийти у плей-оф ЛЧ

Укрінформ
Сьогодні “Шахтар” зіграє з “Порту” у шостому турі групового етапу Ліги чемпіонів.

Підопічні Маріно Пушича гратимуть проти “Порту” в гостях. За умови, що у команд однакова кількість очок - по дев’ять - сьогоднішній поєдинок стане вирішальним у боротьбі за плей-оф Ліги чемпіонів. “Шахтарю” у цьому поєдинку потрібна лише перемога. Як “гірники” можуть вчергове здивувати своїх скептиків, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Відсутність тиску за результат

“Гірники” вже гарантували собі місце у Лізі Європи. Скромний бельгійський “Антверпен” не зміг нав’язати їм боротьбу, досі не набравши залікових пунктів. У такому випадку, за умови поразки від “Порту”, “Шахтар” гарантовано продовжить виступи у Лізі Європи. Перед початком групового етапу ЛЧ такий розвиток подій був цілком прийнятним. Це було до перемоги над “Барселоною”. Зараз же “гірники” не планують задовольнятися малим. На цьому перед грою наголосив головний тренер “Шахтаря” Маріно Пушич.

“Шахтар” є дуже амбітною командою, яка хоче досягти ще більшого. Тому будемо боротися за це. Я вже казав, “Порту” дуже добра команда і не дарма грає на цьому етапі після стількох років, вона дуже стабільна, її важко перемогти, вона має гарну організацію. Тому це буде зовсім не легко, але для суперника теж, бо ми майже на одному рівні. А чого очікувати… На мою думку, це буде важка гра для обох сторін. Як я завжди кажу, ми приїхали сюди змагатися, і байдуже, де ми граємо і проти кого. Можливо, десь діятимемо інакше, є така ймовірність, бо тепер нам доведеться мати справу з іншим суперником, але загалом намагатимемося бути самими собою і йти до перемоги", - заявив він на пресконференції.

“Шахтар” гратиме на місцеву “Драгау” в Порту, а це теж може негативно вплинути на гру. Про португальських фанатів у футбольних колах ходять легенди. Вони схильні до несамовитої підтримки своїх кумирів. Про це добре відомо тим, хто так чи інакше слідкує за португальською першістю. На “гірників” цей фактор вплинути не повинен, адже основне завдання вони вже виконали. Залишилося здивувати ще раз футбольну Європу.

Висновки після першої гри команд

Перший матч між “Порту” і “Шахтарем” завершився перемогою перших (3:1). У тому поєдинку “Шахтар” намагався зіграти з португальцями з позиції сили. Якби гравці лінії захисту зіграли якісно, план на гру міг би спрацювати. “Шахтар” діяв агресивно попереду, але не зміг впоратися зі стрімкими контратаками португальців.

У сьогоднішньому матчі “гірники” повинні бути максимально компактними на всіх ділянках поля. Це стосується і захисту, і нападу, адже, очевидно, португальці діятимуть вдома з позиції сили. Щонайменше, місцеві вболівальники гнатимуть свою команду вперед. У такій ситуації ключому роль може зіграти досвід окремих гравців “Шахтаря”. Мова про Степаненка і Ракицького перш за все. Вони повинні контролювати гру і підтримувати молодших партнерів по команді.

Молодь має бути готовою важко працювати впродовж 90 хвилин поєдинку, адже матч буде інтенсивним. Це точно до снаги Судакову, Криськіву й Зубкову. Багато залежатиме від правого флангу “гірників”. Через травму команді не допоможе Юхим Конопля, тому праворуч в захисті гратиме Гочелеішвілі. У матчі проти “Барселони” він довів, що може бути корисним на найвищому рівні. 

Не варто очікувати, що “гірники” гратимуть з позиції сили. На нас очікує поєдинок, який нагадуватиме протистояння з “каталонцями”. “Гірники” намагатимуться не пропустити у свої ворота і знайти підхід до чужих володінь. Для позитивного розвитку подій достатньо, щоб арбітр сигналізував перемогу “0:1”. Саме такий сценарій намагатиметься реалізувати Пушич. Власне на командній грі акцентував тренер “гірників”.

“Ми - одна команда: разом атакуємо, разом захищаємось, б’ємося один за одного. У цьому наша основна сила, звісно, окрім наших тактичних навичок, манери гри, вміння потужно атакувати. Це завжди щось цілісне, неможливо виділити окрему частину, адже всі вони пов’язані між собою. Для мене найважливіший аспект - команда. Команда - це все, немає нічого вищого за команду. Саме це демонструють мої гравці, і я цим дуже задоволений. Сподіваюся, завтра ми це теж побачимо – гордість, сміливість та гру на перемогу", - наголосив він.

О, фортуно, не відвертайся

У футболі часто все вирішує фарт. Від ямки на газоні до кількості шипів на спортивному взутті футболіста - це все важливо. Футболісти у своїй природі люди забобонні, тому не дозволяють собі різких висловлювань перед поєдинком. Майже не дозволяють. Тренер “Порту” Серхіу Косейсау під час однієї з пресконференцій дозволив собі назвати “гірників” дворовою командою. “Коли ми виграли із рахунком 3:1 в першій грі групового етапу, здавалося, що це команда першості району, яка була вкрай слабкою”, - різко сказав він. У футболі висловлюватися подібним чином вкрай невиховано. Візьмемо до уваги хоча б той факт, що поєдинок відбувся у рамках Ліги чемпіонів, де апріорі немає слабких.

Забобонні футболісти, а такі майже всі, намагаються уникати подібних оцінювальних суджень, щоб фортуна не зіграла з ними злий жарт. Консейсау вирішив, що його це не стосується, тому дозволив собі публічно принизити “гірників”. Це повинно було б додати гравцям спортивної злості перед найбільш важливим матчем першої половини сезону. Крім того, не зайвим буде тримати у голові той факт, що українців сьогодні підтримуватиме головна команда України! Валерій Бондар про це пам’ятає.

“Знаю, що завтра вся країна буде з нами, вся країна переживатиме за нас, і ми дуже хочемо порадувати також і наші Збройні сили, які зараз сидять там в окопах, де їм дуже важко, і нашим людям дуже важко. Тому, звісно, хочемо їх всіх порадувати нашою перемогою та втілити нашу маленьку мрію і пройти далі", - підсумував захисник “гірників” перед грою.

Сьогодні, на стадіоні “Драгау” в Португалії “Шахтар” зіграє з “Порту”. Початок матчу - о 22:00 за Києвом.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: shakhtar.com 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-