Перший крок до тотального перезавантаження українського боксу

Перший крок до тотального перезавантаження українського боксу

Укрінформ
Вечір великого боксу зібрав 350 тис. грн на допомогу війську.

10 поєдинків за участі українських боксерів, які так чи інакше зробили собі ім’я у спорті. Учасник Олімпіади в Токіо Ярослав Харциз провів свій перший поєдинок в Україні на профі ринзі, харизматичний Василь Чеботар не залишив шансів своєму опоненту, бій за звання народного чемпіона - все це відбулося на вечорі боксу. Хто здобув титул чемпіона України у середній вазі, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Перший бій та перша перемога Харциза в Україні

Ми звикли бачити його в олімпійському боксі, але ось уже рік він поєднує аматорську і професійну кар’єру. На чемпіонаті України у Львові Ярослав Харциз став другим, однак боксер не приховує, що цю перемогу у нього “вкрали”, спровокувавши його до більш завзятих тренувань. 

«Я вважаю, що фінальний бій на чемпіонаті України був непростим, але я його виграв. Це ще більше надихає мене тренуватися. Вогню в очах стало більше. Вірю, що вдасться завоювати ліцензію на Олімпіаду. До ліцензійних змагань ще 3 місяці, а за цей час можливо все. Моє завдання - тренуватися і покращувати свій рівень», - сказав Харциз.

Олімпійська мрія харків’янина й досі жива, втім Харциз не концентрується лише на цьому, а думає на декілька кроків уперед. Він уже провів чотири поєдинки на професійному рівні, кожен із яких закінчився його перемогою. Останній відбувся 2 дні тому за рідних трибун. 

Харциз впевнено виконував свою роботу та здобув перемогу над Артемом Айвазіді технічним нокаутом у третьому раунді.

Повернення Чеботаря в Україну

Постать Василя Чеботаря в Україні вже вкрилась першими репутаційними плямами. Поки Харциз та інші члени збірної України ігнорують турніри, де боксують посіпаки з Росії, Чеботар спокійно їздить на чемпіонат Європи у віковій категорії U-22. Василь навіть здобув там перемогу, але є нюанс – він представляв на турнірі Молдову, а не Україну. 

Після цього сумнівного тріумфу Чеботар повернувся «додому» та провів перший за час повномасштабної російсько-української війни поєдинок в Україні. Бій тривав недовго: вже у другому раунді Василь нокаутував Руслана Белінського. 

Бій за звання народного чемпіона

На цей поєдинок чекали всі. Тішить, що боксери виправдали сподівання уболівальників. Данило Лозан та Андрій Боришполець влаштували у ринзі справжнє шоу, під час якого змушували глядачів не один раз підійматись зі своїх місць та аплодувати. Вже у 5-му раунді чемпіон світу серед молоді Данило Лозан вперше відправив свого суперника в нокдаун, а у наступному раунді перевірив його печінку, змусивши рефері вдруге відраховувати Боришпольцю. Андрій піднявся вдруге, але після закінчення раунду відмовився продовжувати поєдинок. 

Цікаво, що Лозан два тижні тому брав участь у чемпіонаті України, де став третім. Данило розповідає, що йшов на великий ризик, погоджуючись на цей поєдинок. 

«Це було не те що ризиковано, але важко. Зазвичай після пікової форми у спортсмена йде спад, а я трохи затримався і постарався піднятись на вищий рівень у тактичній та фізичній підготовці. Крім того, мені треба було нормалізувати вагу, адже я виступав у 67 кг на чемпіонаті України, а на бій з Боришпольцем був уже 64 кг. Я дуже дякую своєму тренеру Віктору Петриченку, своїй команді, своїм спаринг-партнерам. Вони всі вірили в мене, підтримували, тому ми проробили величезну роботу, а я залишився задоволеним», - розповів Лозан. 

Олександр Шитий – чемпіон України у середній вазі 

У головному поєдинку вечора зустрілись Андрій Скакун та Олександр Шитий. Боксери пройшли всю дистанцію на високих швидкостях, не жаліючи себе. Вони влаштовували “зарубу”, обмінюючись ударами на середній дистанції. Роздільним рішенням суддів перемогу та титул чемпіона України здобув Шитий - 96-94, 96-94 та 95-96.

Перемогу Олександра коментує промоутер Top Boxing Generation Владислав Єлисєєв.

«Таке рішення суддів могло бути, адже це був настільки рівний бій… Вони обидва дуже хотіли перемогти, але, можливо, Шитий хотів цієї перемоги трохи більше. Судді так вирішили, значить так воно і є. Я б хотів побачити реванш, і як промоутер зроблю все, щоб це був мейн івент, або один із головних боїв наших наступних шоу», - сказав Єлисєєв. 

Результати усіх поєдинків:

Олександр Шитий — Андрій Скакун — перемога роздільним рішенням суддів.

Денис Коренев — Гіоргі Умекашвілі — технічний нокаут у третьому раунді.

Данило Лозан — Андрій Боришполець — технічний нокаут у сьомому раунді.

Костянтин Коренев — Валері Гохалішвілі — технічний нокаут у сьомому раунді.

Василь Чеботар — Руслан Белінський — нокаут у другому раунді.

Ярослав Харциз — Артем Айвазіді — технічний нокаут у третьому раунді.

Михайло Гайнутдінов — Євген Костенко — одноголосним рішенням суддів.

Раміз Железняк — Володимир Гордієнко — роздільним рішенням суддів.

Артем Мельник — Владислав Дмітрієнко — технічний нокаут у другому раунді.

Раван Маммадов — Микола Іванченко — технічний нокаут у другому раунді.

Благодійність на вечорі боксу

У рамках вечора боксу організатори представили чотири лоти: рукавицю з автографом Віталія Кличка, яку викупили за 60 000 грн, рукавицю з автографом Майка Тайсона – 200 000 грн,  лот із передової з автографом Дениса Берінчика – 30 000 грн та прапор України з автографом Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного – 60 000 грн.             

Усього було зібрано 350 000 гривень, які будуть передані на потреби військових, а саме на військове спорядження для Гвардії наступу та реабілітацію й відновлення Дмитра Грабовського – військовослужбовця ЗСУ (92 ОШБР, підрозділ “Ахіллес”), який отримав важкі поранення під час виконання бойового завдання в районі Кліщіївки. Серед важких травм – опік рогівки обох очей, поранення склери лівого ока та контузія обох очей.

Окрасою шоу став Козак Сіромаха, який виконав декілька своїх пісень. 

Далі буде

Як стверджує промоутер Владислав Єлисєєв, їхня промоутерська компанія тільки набирає обертів, тому він уже анонсує нові шоу в наступному, 2024-му році. 

«Мої плани на 2024 рік -  робити більш яскраві бої, більш яскраві шоу. Вже майже два роки йде повномасштабна війна і, мабуть, ми вже десь адаптувались до цього. Я це вже казав, але повторюсь: кожен зараз має робити те, що у нього виходить найкраще. Я зроблю гучну заяву, але скажу, що у 2024 році ви побачите 8 боксерських шоу від Top Boxing Generation. Вони будуть у різних локаціях, різного рівня, але всі люди, які будуть у залі чи дивитимуться бої по телевізору, отримають задоволення. Ми плануємо тотальне перезавантаження українського боксу і цей вечір боксу – це перший великий крок, який ми закладаємо у майбутній 2024 рік. Вже в лютому 2024-го буде перше шоу від TBG і одразу на початку весни – друге. Буде цікаво», - підсумував Єлисєєв. 

Діана Звягінцева, Київ

Фото Павла Багмута

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-