Украдене щастя футбольної України

Украдене щастя футбольної України

Укрінформ
Національна збірна України з футболу зіграла внічию з Італією у кваліфікації до чемпіонату Європи-2024 і не змогла кваліфікуватися на турнір.

Підопічних Сергія Реброва влаштовувала лише перемога, але у підсумку жодна з команд не спромоглася забити гол. Україна продемонструвала конкурентну гру та мала шанс на успіх, але у вирішальному епізоді арбітр не помітив відвертий фол проти Михайла Мудрика. “Синьо-жовті” все ще мають шанс поїхати на європейську першість, але посмак фінального матчу кваліфікації залишиться надовго. Про перебіг доленосного поєдинку з італійцями, читайте в матеріалі від Укрінформу.

У стартовому складі майже без сюрпризів

Сергій Ребров обрав оптимальний стартовий склад на гру. На полі очікувано з’явилися і Циганков, і Довбик, і Мудрик. У центрі грав уже звичний для української команди трикутник Степаненко-Зінченко-Судаков. Єдиним, чия поява викликала здивування, став Олександр Сваток. Футболіст є беззаперечним лідером “Дніпра-1”, але у збірній переважно виходив з лави для запасних.

Очевидно, Ребров зробив акцент на боротьбі один в один із супротивником, а саме у цьому аспекті Сваток виглядає солідніше за Матвієнка. Праворуч з’явився Конопля, хоч в активі Реброва був уже здоровий Тимчик. Позицію воротаря “закрив” Трубін.

Захистити ворота позаду і знайти свій шанс попереду

Українська команда одразу зрозуміла, що не зможе повний матч грати з позиції сили. По-перше, на це не вистачило б “палива”. По-друге, ціна помилки для українців була занадто висока. Українці намагалися діяти компактно позаду. І Мудрик, і Циганков постійно опускалися назад, щоб допомогти своїм фланговим захисникам. Особливо важко було Віктору, адже на його плечі лягло завдання зупинити К’єзу. Лідер Італії, на жаль, підійшов до матчу у прекрасній формі, тому стримати його було завданням із зірочкою.

Вже звично багато роботи було у Тараса Степаненка. Він постійно підчищав у центрі поля, нав’язував боротьбу італійським захисникам. Місцями капітан розпочинав атаки своєї команди. Не відставали від Степаненка і Зінченко із Судаковим. Обидва футболісти постійно опускалися нижче, щоб притримати м’яч, допомогти центральним захисникам.   

У першому таймі українці більшість часу перебували без м’яча, намагаючись знайти Довбика довгим пасом. Артем вкрай ефективно чіплявся за м’яч, скидаючи його партнерам. Це дозволяло створювати ситуативну більшість на окремій ділянці поля. В одному з епізодів на ударну позицію вийшов Судаков і завдав потужного удару низом - Доннарумма встиг зреагувати й відбив м’яч. Італійці теж створювали моменти біля воріт Трубіна, але Анатолій двічі ефектно врятував свою команду. Перебіг першого тайму повністю відображають цифри: володіння м’ячем(36:64), удари(3:10), кутові(0:7).

Прагматичний підхід у другому таймі

Після перерви українці не змінили тактику. Італійці продовжували атакувати, “синьо-жовті” - захищатися. З плином часу підопічні Реброва більш активно рухалися до воріт Італії. Судаков і Мудрик наважувалися на дальні удари, але зиску ці спроби не принесли. 

Сергій Ребров притримав заміни під “чемпіонські хвилини”. Під час останньої десятихвилинки на полі з’явилися Сікан, Піхальонок, Зубков і Малиновський. “Синьо-жовті” грали у два форварди, збільшуючи тиск на ворота суперника. Найбільш перспективні нагоди забити в українців виникли під кінець зустрічі. В одному з епізодів Судакова зупинили не за правилами безпосередньо перед штрафним майданчиком Доннарумми, але іспанський арбітр Хесус Хіль Мансано не помітив протиправних дій. 

У додатковий час Мудрик опинився першим на м’ячі у штрафному майданчику, прокинув його, і отримав по нозі. У цьому епізоді Хіль Мансано не тільки не побачив порушення правил, а й не спромігся переглянути ключовий момент зустрічі у ВАР. Поєдинок завершився внічию без забитих голів, а це цілком і повністю влаштувало італійців.   

Читайте також: Суддівський експерт: Якби арбітр подивився ВАР, у нього не було б вибору, окрім пенальті

Гру своєї команди високо оцінив головний тренер України Сергій Ребров після матчу.

“Був план на гру. Ми грали проти чинного чеміпона Європи. Дуже важко проти такої команди пресингувати з першої хвилини. У першому таймі ми дійсно зосередились на обороні, а в другому діяли більш інтенсивно, пресингували, створювали моменти. Так, хлопці в роздягальні засмучені, бо не здобули результат. Але я вважаю, що сьогодні вони показали гарну гру. Можу тільки подякувати їм”, - підсумував головний тренер “синьо-жовтих”. 

Читайте також: Збірна України зіграла внічию з Італією у кваліфікації Євро-2024

Ребров також заявив, що, на його думку, в моменті з Мудриком арбітр повинен був призначати пенальті. На диво, з ним погодився воротар збірної Італії.

“У моменті на полі я не дуже добре розумів ситуацію. Потім, переглянувши відео, на мій погляд пенальті можна було б ставити. Добре, що так усе скінчилося. Зараз ми не думаємо про це. Ми думаємо про те, щоб відсвяткувати та насолодитися цією вистражданою нічиєю з великою командою”, - справедливо зауважив голкіпер Італії Доннарумма.

Читайте також: Україна - Італія. Текстова трансляція

Враховуючи перебіг гри, варто згадати слова президента УЄФА Александра Чеферіна за місяць до матчу Україна - Італія. “Італія повинна перемогти”, - зазначив очільник європейського футболу. Вкрай недвозначний тиск на бригаду арбітрів перед грою. Як наслідок, Хіль Мансано вирішив не брати відповідальність за епізод й у підсумку за результат гри. Іспанський рефері не призначив пенальті у ворота Доннарумми й не дав жовтої картки Михайлу Мудрику за симуляцію. Італійці, як того й хотів Чеферін, пройшли до фінальної частини чемпіонату Європи-2024.

Повернути щастя у боротьбі

Українці все ще мають шанс зіграти на європейській першості. Завдячувати цій можливості варто сербам, які посіли друге місце у своїй кваліфікаційній групі. Україна потрапила до плей-оф Ліги націй. Він ділиться на 3 “шляхи”: A, B, C. Україна опиниться в одному з них. Жеребкування матчів відбудеться 23 листопада. Від Євро “синьо-жовтих” віддалятимуть два поєдинки. Хоч би цього разу президент УЄФА утримався від коментарів. 

Віталій Ткачук, Київ

Фото Павла Кубанова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-