Україна - Італія: шанс здійснити чергове диво на німецькій землі

Україна - Італія: шанс здійснити чергове диво на німецькій землі

Укрінформ
20 листопада збірна України з футболу зустрінеться з Італією в останньому турі кваліфікації до чемпіонату Європи-2024.

З огляду на турнірне становище групи С, підопічних Сергія Реброва влаштує лише перемога. Команди мають однакову кількість очок, тому підопічних Сергія Реброва влаштує сьогодні лише перемога. Італійці виявилися сильнішими в очній дуелі (2:1), тому не опустяться нижче другого місця у разі нічийного результату. Для України сьогоднішня гра може стати історичною, адже можлива перемога над Італією стане першою для “синьо-жовтих” в історії зустрічі команд. Чому перемога над італійцями була б справедливим результатом, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Заявка України на гру: найкращі з наявних футболістів тут  

Сергій Ребров викликав на поєдинок проти Італії 26 футболістів. Серед них варто відзначити двох потенційних дебютантів, а саме Владислава Дубінчака і Максима Таловєрова. Обидва футболісти заточені на захист, тому можуть отримати свій шанс наприкінці зустрічі. Особливого значення набуває виклик у національну збірну Таловєрова. Ось вона синергія між дорослою і молодіжною збірними, на чому наголошував Ребров після призначення на посаду. Максим - це лідер захисту молодіжної, вже олімпійської команди України з футболу.

Вистачає у заявці й лідерів дорослої команди. Ребров зможе-таки розраховувати на Віктора Циганкова. Український вінгер набрав оптимальну форму у поєдинках за “Жирону”, тому варто сподіватися на його появу у стартовому складі. У розпорядженні головного тренера також буде Артем Довбик, який посідає четверту сходинку в таблиці найкращих бомбардирів іспанської Прімери з сімома голами в активі. 

Авіарейсом “Лісабон - Берлін” до збірної долетів основний голкіпер “Бенфіки” Анатолій Трубін. Українця вдалося застовпити за собою місце у воротах “орлів”. Хоч португальці провалилися у Лізі чемпіонів, не набравши очок у чотирьох поєдинках групового етапу, цього не можна сказати персонально про Анатолія. Його перформанс з шести сейвів у матчі з “Інтером” увійде в історію цьогорічного розіграшу ЛЧ. Трубін захищав ворота збірної під час минулого циклу кваліфікаційних матчів, тому його поява у найближчому матчі нікого не здивує.

Найбільш численною у заявці на матч є делегація “Шахтаря”. Одразу дев’ятеро “гірників” приєдналися до національної команди. Різник, Матвієнко, Бондар, Степаненко, Зубков, Назарина, Сікан отримали виклик до збірної. Знайшлося місце і для Георгія Судакова, який за словами Ігоря Циганика “провалив гру з “Дніпром-1”. Все ж Ребров за щось цінує Георгія… І не лише він.

Доїхали до Німеччини й британські українці. Мудрик, Зінченко і Миколенко перебувають у хороших кондиціях, тому стануть в пригоді Реброву. Враховуючи інтенсивну манеру гри збірної Італії, фізична витривалість цієї трійки може зіграти ключову роль у матчі.

Статус андердога серед букмекерів і не тільки

Україна підходить до гри у ролі аутсайдера. Аналітики віддають перевагу саме італійцям і це цілком логічно. Вони мають дорожчий склад, гравці якого виступають у провідних чемпіонатах Європи. Крім того, збірна Італії перемогла Україну у першому матчі між командами. Питання виникають, коли мова йде про позицію УЄФА на рахунок гри.

На початку листопада Ребров розповів, що представники УЄФА змушували Україну зіграти товариську гру перед поєдинком з італійцями. Ця гра не є обов’язковою, на відміну від поєдинка Італії з Північною Македонією у рамках відбору до ЧЄ. Очевидно, в УЄФА не могли допустити, щоб Україна відпочивала перед грою більше за італійців. На щастя, ми відмовилися від цієї авантюри, зігравши закритий від ЗМІ поєдинок проти “Легії”. За словами Сергія Реброва, матч був запланований заздалегідь в рамках підготовки до гри з італійцями.

Більше питань виникло після того, як президент УЄФА Александр Чеферін сказав, що “Італія повинна вийти на Євро, інакше буде катастрофа, вона дуже важлива”. Сподіваємося, що його слова були не більше, ніж просто трансляцією власної думки, і про упереджене суддівство говорити не доведеться.

До Риму без перемоги краще не повертатися

Сьогоднішній матч буде надпринциповим не тільки для України, а й для Італії. Збірна Італії - одна з найкращих в історії футболу, тому можливий невихід на європейську першість там сприйматимуть як катастрофу. Підвищує і без того високу напругу той факт, що італійці дивилися Мундіаль-2022 по телевізору. Як мінімум, не солідно це для чинних чемпіонів Європи. На цьому наголошують і гравці збірної.

“Україна – сильна команда, але ми усвідомлюємо свої якості та хочемо захистити титул чемпіона Європи, який ми заслужено виграли. Для цього нам потрібно зіграти впевнено. Завтра нас влаштує і нічия, але нам все одно треба захищати кольори нашого прапора, тож будемо просто вигравати в України”, - зауважив лідер збірної Італії Ніколо Барелла перед грою.

У тому, що італійці не гратимуть на нічию переконаний і головний тренер збірної України Сергій Ребров.

“Збірна Італії не гратиме на нічию — це не та команда, яка «закриється» і стане грати на нічию. Не той тренер. Розуміємо силу нашого суперника, у його складі зібрані найкращі футболісти з усього світу. Ми, повторюся, поважаємо збірну Італії, але я дуже радий працювати з тими хлопцями, які зараз перебувають у таборі збірної”, - зауважив Ребров на передматчевій пресконференції.

Неочевидна мотивація Реброва

Перед грою у ЗМІ неодноразово наголошували на тому, що збірна України досі не перемагала Італію в офіційних матчах. Усі 6 офіційних матчів між командами завершилися не на користь України. Тенденція була сталою й у далекому 2006-му році. Тоді підопічні Олега Блохіна розгромно поступилися італійцям - 0:3. Поразка не дозволила “cиньо-жовтим” вийти до півфіналу чемпіонату світу. У заявці на той поєдинок був і Сергій Ребров, який на полі так і не з’явився.

Сьогодні він отримає шанс “відігратися” і зачинити для Італії двері на Євро-2024. Звісно, у будь-якому випадку кожна зі збірних матиме шанс кваліфікуватися на турнір через Лігу націй, але зараз про це говорити не на часі. Все вирішиться у матчі Україна - Італія у німецькому Леверкузені на стадіоні "БайАрена". Початок зустрічі - о 21:45 за Києвом.

Віталій Ткачук, Київ

Фото Павла Кубанова, twitter.com/Azzurri_En

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-