Мальтійське випробування збірної України, або Прокляття парних матчів повинно не спрацювати

Мальтійське випробування збірної України, або Прокляття парних матчів повинно не спрацювати

Укрінформ
Сьогодні, 17 жовтня, національна збірна України з футболу зіграє з Мальтою у кваліфікації до чемпіонату Європи-2024.

Підопічні Сергія Реброва підходять до цієї зустрічі після перемоги над Північною Македонією (2:0). Результат у минулому матчі фактично нічого не змінює, адже Італія досі йде без втрат очок. Це означає, що Україні варто перемагати у всіх наступних поєдинках. Цього разу буде важче, адже другий матч для «синьо - жовтих»  - це те ще випробування.

Випробування парними матчами

Для збірної України характерним є той факт, що другий поєдинок у парних матчах завжди дається важко. Чого лише варта гра з Італією після майже героїчної нічиєї з англійцями. Неозброєним оком видно, що підопічні Реброва не можуть витримати другу 90-хвилинку через 3 дні після першої. На правду, ця риса була характерною і для підопічних Петракова, Шевченка, Фоменка…

Генезу цього явища знайти легко. Зазвичай справа у низькому рівні внутрішнього чемпіонату. Низькі швидкості й помірна інтенсивність УПЛ грає злий жарт з українськими футболістами, коли доводиться виступати раз на 3 дні. Вкотре наголошуємо, що у найближчому майбутньому ситуація кардинально не зміниться. У кращий бік - точно.

Щоб нівелювати певне прокляття других матчів збірної, Сергій Ребров може вдатися до змін у складі. У тренера немає у розпорядженні Циганкова і Ярмоленка, зате є Русин, Буяльський і Ванат. Не варто також забувати про Караваєва, який за потреби здатен зіграти правого вінгера.

Головна проблема збірної України перед Мальтою - це втома. З командами, при всій повазі, як Мальта, доведеться грати першим номером і атакувати. Лише так можна додати у скарбничку 3 пункти. Вистачило б у наших хлопців сил.

«Матчі за два дні на третій завжди важко грати в усіх аспектах — фізичному й ментальному. Але ми професіонали, передусім, повинні зробити висновки з попереднього поєдинку. Потрібно зрозуміти, наскільки важким буде матч. Нам треба зіграти на максимальних можливостях із першої до останньої секунди, і все буде гаразд», - зауважив Олександр Караваєв перед грою.

Проблема і перевага Мудрика: не за руку водити, а пояснювати

Можна не сумніватися, що відбігати 90 хвилин проти Мальти зможе правий вінгер України Михайло Мудрик. Він, очевидно, перебуває у відмінних фізичних кондиціях. Свій фланг у матчі з македонцями Михайло ледь не буквально випалив. На жаль, результативності це не додало, але суперників виснажило. Мудрик уже звично для себе став причиною полеміки серед футбольних експертів і фанатів.

Ексфорвард «гірників» Андрій Воробей розкритикував Михайла, зазначивши, що того варто «водити за руку, як дитину». Щоб зусилля Мудрика переростали у результативність, необхідно з ним серйозно про це поговорити. ЧУ коментарі після гри на це м’яко натякнув капітан «синьо-жовтих» Тарас Степаненко. Наш опорник зауважив, що Михайлу варто частіше звертати увагу на партнерів по команді. З ним складно не погодитися.

Коли б більшість проходів Мудрика завершувалися пасом на вільного партнера, українці змогли б створювати небезпеку біля чужих воріт. Те, що треба у сьогоднішньому матчі.

Становище у турнірній таблиці

Для України перемога - це єдино можливий сценарій у матчі з Мальтою. І не тільки тут. Якщо підопічні Сергія Реброва хочуть поїхати на Євро, то 3 пункти сьогодні вкрай необхідні. Щобільше, навіть цей факт не гарантує успіх, але попереду гра з італійцями.

Мальта натомість прогнозовано не змогла нав’язати боротьбу у групі С. Єдине, що залишається команді - це боротися за престиж. Підопічні Марколіні досі не набрали залікових пунктів, тому будь-яке поповнення скарбнички для них - це перемога.

Здається, що Україна зіграє з демотивованою командою. На противагу цьому «синьо-жовтим» можуть зіпсувати настрій ті, кому немає, що втрачати. Зрозуміло одне, недооцінювати мальтійців не варто, хай там що говорять букмекери. До речі, вони прогнозують легку перемогу України. А головний тренер Сергій Ребров розуміє, що легкої прогулянки для його підопічних не буде.

«Вони у першому матчі грали відкрито, намагалися створювати моменти. І мали ці моменти у першому таймі. Ми повинні бути дуже сконцентрованими. Ця гра така ж важлива для нас, як і матч з Північною Македонією. Впевнений, що гравці це розуміють. Буде складна гра. Збірна України готується дуже серйозно», - розповів головний тренер збірної України з футболу на передматчевій пресконференції.

Матч розпочнеться о 21:45 за Києвом.

Віталій Ткачук, Київ

Фото Павла Кубанова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-