«Антверпен» - «Шахтар»: осіннє протистояння за євровесну

«Антверпен» - «Шахтар»: осіннє протистояння за євровесну

Укрінформ
Сьогодні, 4 жовтня, «Шахтар» на виїзді зустрінеться з бельгійським «Антверпеном» в рамках другого туру групового етапу Ліги чемпіонів.

Після невдалого старту кампанії ЛЧ «гірникам» потрібно реабілітуватися. Найкращою для цього завдання командою «на папері» виглядає «Антверпен». Подібний висновок можна зробити, ознайомившись з рейтингом клубів від УЄФА. Попри це, вже заїждженим, але не менш правдивим і доречним у цій ситуації є вислів, що у футбол грають люди, а не гроші.Про поєдинок із прямим конкурентом на вихід до євровесни читайте в матеріалі від Укрінформу.

Усе, що потрібно знати про «Антверпен»

«Антверпен» - це найстаріший бельгійський клуб в історії країни. За два роки команда святкуватиме 145 років з дня створення. Попри це, кімната з трофеями у «Антверпена» доволі скромна: за 143 роки вони лише 5 разів ставали чемпіонами країни. Останній раз - минулого сезону. До цього команда тріумфувала у внутрішньому розіграші у без перебільшення далекому 1957 році.

Історично бельгійську команду ніколи не вважали грандом у своїй країні, на відміну від того ж «Шахтаря» в Україні. Тренує їх зараз відомий для футбольних фанатів експівзахисник «Баварії», «Мілана» й «Барселони» Патрік ван Боммель. Не зумівши досягти успіху в «ПСВ» і «Вольфсбургом», він переїхав до «Антверпена». Коуч зміг зробити бельгійський клуб чемпіоном країни, але назвати його перебування на посаді тренера спокійним неможливо. Минулого року ван Боммелю погрожував один з фанатів «Антверпена», який хотів стати професійним футболістом. Справа закінчилася стріляниною й ДТП, в яких, на щастя, наставник не постраждав.

Бельгійська команда - одна з наймолодших у цьогорічному розіграші Ліги чемпіонів. Середній вік гравців «Антверпена» складає всього 24 роки.Водночас у складі команди є декілька ветеранів, зокрема Тобі Алдервейлерд і Річі Де Лате, на яких фактично тримається роздягальня бельгійців. Ударною силою колективу є форвард Вінсент Янсен, який свого часу вигравав «золоту бутсу» нідерландської Ередивізії. Футболіст встиг пограти за лондонський «Тоттенгем».

Команду не можна назвати грандом. У рейтингу УЄФА вона посідає 96 місце. «Шахтар» натомість - 26-й. Щобільше, «Антверпен» поки не демонструє результатів минулого сезону в лізі, посідаючи там п’яту сходинку. Лакмусовим папірцем бельгійців став поєдинок проти «Барселони» у першому турі Ліги чемпіонів. Каталонці, які тільки починають набирати швидкість у єврокубку, розгромили «Антверпен» (0:5).

Останній шанс ван Леувена

«Шахтар», на жаль, теж не може похвалитися впевненою грою в останніх матчах. В останніх 4 матчах у всіх турнірах «гірники» спромоглися здобути 1 перемогу над «Вересом» (3:0) у Кубку України. «Шахтар» стабільно пропускає у власні ворота. «Порту» розписався у рамці Різника тричі. Ситуацію із захистом можна пояснити серією травм у центральних захисників, але у футболі варто доводити тут і зараз. Саме таким є поєдинок із «Антверпеном».

Попри всі оптимістичні прогнози варто розуміти, що рівень українського футболу невпинно падатиме. Цей процес буде стабільним як мінімум до перемоги України у війні з Росією. Хоч «гірники» радували нас минулого року конкурентною грою проти футбольних грандів, зокрема «Реала» й «Лейпцига», рівень команди знижується. У цій ситуації варто тверезо подивитися на ситуацію й окреслити, що позитивним завершенням групового етапу ЛЧ буде вихід у плей-оф Ліги Європи. Прямим конкурентом «Шахтаря» на цьому шляху є саме бельгійський «Антверпен». Якщо українці програють очну дуель з ним, то розраховувати на євровесну буде вкрай складно. У цій ситуації на перший план виходить коуч «гірників» Патрік ван Леувен.

Після поразки від «Ворскли» в УПЛ (1:2) у медіа просочилася інформація про можливу відставку спеціаліста. Подібні розмови поки залишаються на рівні чуток, але поява їх цілком очікувана. «Шахтар» не може віднайти свою гру, тому ван Леувен отримує свою порцію обґрунтованої критики. Судячи з цього, мотивації у коуча перед сьогоднішнім матчем вистачатиме.   

«Звісно, останні результати були не такими, як ми очікували. Є трохи тиску, але не зі сторони, а це більше внутрішній тиск, який стимулює в позитивному розумінні, мотивує на перемогу. І ми знаємо, що саме це завдання стоїть перед нами. Наша головна мета – перемогти. Тому ми побачимо, буде якась несподіванка для суперника чи ні. Але наше завдання – виграти», - зазначив Патрік ван Леувен на передматчевій пресконференції.

Можливі зміни у «Шахтаря»

Перед поєдинком з «Антверпеном» у склад «гірників» повернулися Микола Матвієнко і Дмитро Чигринський. Цей факт мав би позитивно вплинути на ситуацію з лінією захисту команди. У склад також потрапили лідери команди, зокрема Степаненко, Бондаренко, Судаков, Келсі. Останнього можна внести у цей список з певним авансом.

Матч проти «Антверпена» буде першим номінально виїзним для «гірників». Очевидно, що навіть домашні поєдинки «Шахтар» зараз грає на нейтральному полі. Це складно, але із по-справжньому гостьовою ареною порівнювати не варто. Сьогодні «гірники» протистоятимуть команді, яку фанати заохочуватимуть до атак. Цей фактор теж може вплинути на перебіг матчу.

Попри всі негативні фактори перед матчем, футболіст «Шахтаря» Єгор Назарина, який свого часу грав за «Антверпен», переконаний, що все найцікавіше для «Шахтаря» попереду.

«Чому ми повинні конкурувати за третє місце? Ми зіграли тільки одну гру із «Порту». Попереду у нас 5 матчів, тому вся боротьба попереду. На рахунок «Антверпена» зауважу, що команда змінилася на 95 відсотків, якщо порівнювати з моїм перебуванням там. Я не знаю нинішніх гравців і тренера. Ми дивилися й аналізували суперника. Нас очікує непроста і важлива гра», - пояснив Назарина.

Початок матчу - о 19:45 за Києвом.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: shakhtar.com  

      

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-