«Гірники» в Лізі чемпіонів: за Україну, за її єврокубкові місця

«Гірники» в Лізі чемпіонів: за Україну, за її єврокубкові місця

Укрінформ
Сьогодні, 19 вересня, донецький «Шахтар» розпочинає свій шлях у груповому етапі Ліги чемпіонів матчем проти «Порту».

«Гірники» потрапили до квартету Н Ліги чемпіонів. Підопічні Патріка ван Леувена боротимуться з «Порту», «Барселоною» й «Антверпеном» за вихід до плей-оф Ліги чемпіонів. Враховуючи розташування команд відповідно до рейтингу УЄФА, прямим конкурентом «Шахтаря» буде «Порту». Про те, чому перший матч «гірників» - один з ключових і в якій формі вони підходять до єврокубків, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Без Матвієнка, але з Судаковим - заявка «гірників» на гру

Нідерландський тренер «Шахтаря» заявив на матч проти «Порту» 28 виконавців. Коуч «гірників» не зможе розраховувати на захисників Миколу Матвієнка, Дмитра Чигринського і Валерія Бондара. Якщо останній перебуває в лазареті вже тривалий час, то втрату перших двох доведеться компенсувати у прискореному темпі.

На заміну травмованим виконавцям Патрік ван Леувен викликав Едуарда Козика і Става Лемкіна. Обом виконавцям по 20 років, але в умовах дефіциту захисників рішення виглядає єдино можливим. Окрім того, команді зможе допомогти досвідчений Ярослав Ракицький. На рівні ЛЧ аспект досвіду виходить на передову роль.

Хоч кадрова ситуація у «Шахтаря» не з приємних, але ван Леувен щодо цього не хвилюється. «Деякі захисники вибули ще кілька тижнів тому, і, на мою думку, інші гравці добре попрацювали за цей час на їхніх позиціях. Нам їх бракуватиме, але ми маємо достатньо якісних футболістів, щоб продовжувати прогресувати», - сказав він під час передматчевої пресконференції до матчу.

Повністю готові до гри футболісти центру поля. І Степаненко, і Судаков, і Бондаренко здорові тому, мабуть, вийдуть на поле з перших хвилин. Особливо мотивованим до поєдинку підходить Георгій Судаков. Він провів дві різні за якістю поєдинки у складі національної збірної України, тому матч з «Порту» стане шансом вчергове довести свій клас.

У нападі Ван Леувен зробив ставку на Сікана, Келсі й В’юнника. Кожен з форвардів знаходиться лише не старті своєї кар’єри, тож, очевидно, поєдинок з «Порту» буде прекрасним шансом заявити про себе. Ще один український форвард Назарій Русин протягом літнього трансферного вікна на власному прикладі довів, що з української команди можна перебратися до Європи. І це він навіть у єврокубках не грав… 

Перше випробування ван Леувена в «Шахтарі»

Новий головний тренер «гірників» змінив на посаді коуча «Шахтаря» хорватського спеціаліста Ігоря Йовичевича. Попри успішний сезон у єврокубках, Йовичевича звільнили після закінчення чемпіонату України(переможного!) сезону 2022/2023. Протягом торічної кампанії «Шахтар» на чолі з хорватом розгромив «Лейпциг» (4:1) і зіграв внічию з «Реалом» (1:1). Планку своєму наступнику Йовичевич підняв суттєво, тому в ван Леувена немає часу на адаптацію. 

Він став тренером «гірників» у липні 2023-го. За цей період «Шахтар» взяв участь у 7 поєдинках в УПЛ, здобувши в них 5 перемог, ще двічі команда зіграла внічию. Першим дійсно серйозним випробуванням Патріка ван Леувена на чолі «гірників» стане якраз матч проти «Порту». За його словами, за «драконами» він стежить давно, адже вони грають у привабливий футбол.

«Як тренери, ми завжди уважно спостерігаємо за командами, на які цікаво дивитися, щоб дізнатися про їхні якості та стиль футболу. У минулих сезонах «Порту» завжди був однією з команд, на яких я звертав увагу, тому що вони мають схожі з моїми уявлення про футбол та розвиток гравців, забезпечують їм можливість грати в першій команді. Також усі ці роки у футболі ми маємо друзів, які працюють з «Порту», тому завжди приємно зустрітися з ними», - зауважив Патрік ван Леувен.

«Порту» - досвідчена команда під час постійної перебудови

Португальські «дракони» посідають третю сходинку в португальській лізі нового сезону, маючи в активі 13 пунктів після 5 матчів. Для головного тренера «Порту» Сержіу Консейсана нинішній сезон - сьомий на чолі португальської команди. За керівництва цього спеціаліста «Порту» вийшла з групи Ліги чемпіонів минулого року, залишивши за бортом «Байєр» і «Брюгге». У 2021-му «дракони» вибили в ⅛ фіналу ЛЧ туринський «Ювентус» із Кріштіану Роналду у складі. Команда Консейсана знає, як грати на найивщому рівні, тому «Шахтарю» точно не буде легко. Тим паче коуч португальців зауважив, що про недооцінку українців не може йти мова. 

«Шахтар» – це доволі сильна команда. Так, вони стикаються з труднощами в Україні, але ж труднощі нас мотивують і змушують старатися більше. Ми солідарні з Україною. Можливо, це вже не та команда, що була раніше, але вони дуже мотивовані. У них є гравці високої якості, тому не варто недооцінювати їх. Я завжди говорю, що не варто недооцінювати жодну команду, з якою ми граємо. Ми тут, аби представити нашу країну й зіграти гарно

Перемога заради спільної мети

«Шахтар» залишився єдиним представником України у єврокубках сезону 2023/24. Це означає, що лише він може вплинути на наше підсумкове місце в таблиці коефіцієнтів. Саме від місця в ній залежить, скільки команд зможуть взяти участь у єврокубках наступного сезону. Зараз Україна перебуває на 17 місці, тому ситуацію впевнено можна ознаменувати критичною. Фініш на позиції нижче 15-ї означатиме, що УПЛ втратить п’яте єврокубкове місце. 

В умовах повномасштабної війни проти Росії, стрімкого падіння якості гри в УПЛ і фінансових проблем українських клубів втрата єврокубкового місця матиме вкрай негативні наслідки для вітчизняного футболу. Ситуацію мали б виправляти «Дніпро-1», «Зоря» і «Динамо», але разом вони принесли в скарбничку України 0.5 пунктів. Йде до того, що все залежатиме від «гірників», а це натомість - черговий негативний фактор тиску на команду. «Шахтар» гратиме не лише за  себе, а й, як то кажуть, за Україну…, за єврокубкові місця.

Початок матчу - о 22:00 за Києвом.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: shakhtar.com

    

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-