Україна - Італія: матч за 6 очок

Україна - Італія: матч за 6 очок

Укрінформ
Сьогодні, 12 вересня, національна збірна України з футболу зіграє з Італією у кваліфікації до чемпіонату Європи-2023.

Після надважливої нічиєї з англійцями перед підопічними Сергія Реброва постало ще одне завдання. Цього разу «синьо-жовтим» протистоятиме збірна Італії - прямий конкурент за вихід до фінальної частини Євро. Чому цей матч повинен відрізнятися від поєдинку з англійцями та як створити сенсацію, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Кризові, але все ж чемпіони Європи

Ні для кого не секрет, що збірна Італії зараз перебуває у стані перебудови. Вікові й перевірені численними європейськими й світовими першостями гравці захисту завершили карʼєри, легендарний голкіпер Джанлуїжди Буффон тепер може допомогти лише біля тренерської лави. 

Ще одним фактором турбулентності у збірній Італії став відхід Роберто Манчіні. Саме під його керівництвом італійці спромоглися виграти ковідний чемпіонат Європи. На правду, змінив його не менш іменитий, колишній коуч чемпіонського «Наполі» 2022/23 Лучано Спалетті. Він - спеціаліст італійського футболу, який встиг потренувати «Удінезе», «Рому», «Інтер» і «Наполі». Очевидно, він добре знає гравців, який виведе на сьогоднішню гру. І саме з ними йому потрібно буде багато чого довести. 

Перш за все, необхідно показати, що провал у кваліфікації до катарського Мундіалю був випадковим. Як і нічия (1:1) у минулому матчі з Північною Македонією. Вистачатиме мотивації й у Доннурами, Манчіні, Бастоні й Тоналі. Вони ж не гірші за зіркових Буффона, Кієліні, Бонуччі й Пірло?…

Українське завдання - перервати чорну серію

Італійці для збірної України історично одні з найбільш незручних суперників. Загалом «синьо-жовті» грали з Італією 8 разів, в яких спромоглися лише двічі розписати мирову. Всі інші матчі складалися для нас якнайгірше, вистачало й погромів(3:0 на чемпіонаті світу-2006). 

Непоступливість італійських команд сповна відчули на собі й українські клуби.  «Шахтар» і «Динамо», наприклад, зупинялися у єврокубках  від «Роми» й «Фіорентини» відповідно. Наша «італійська» проблема має історичне підґрунтя. Італійці відомі завдяки своєму бетонному захисту, грі від оборони й вʼязкому футболу. Саме в такому «болоті» свого часу «потонула» зіркова збірна Франції у фіналі того таки Мундіаля-2006.

Україна теж фактично не грає першим номером проти сильніших за класом команд, намагаючись знайти свої шанси на контратаках. Тому ми й маємо настільки невтішну статистику виступів проти Італії. Вона не проти віддати мʼяч, а українці, на жаль, не завжди розуміють, як грати в позиційний футбол. Інколи, звичайно, банально не вистачає везіння.

Головне протистояння кваліфікації для України

У групі С після 4 матчів чітко визначилися фаворити. Англія одноосібно очолює таблицю, маючи в активі 13 очок після 5 матчів. Позаду неї розташувалися Україна й Італія - 7 і 4 пункти відповідно після 4-х і 3-х матчів. За можливими втраченими очками у нас паритет - 5:5. Це означає, що за умови перемоги Італії у своєму «пропущеному» матчі вони зрівняються з нами. Як підсумок, сьогоднішній матч - лобовий, або, як у футбольних колах кажуть, матч за 6 очок.

Математичну складову групи С розуміють обидві команди, тому про недооцінку не може бути й мови. На щастя, Україні це й не потрібно. Нинішній склад здатен навʼязати Італії свою гру.

Шанси «синьо-жовтих» на успіх

Сергій Ребров має у своєму розпорядженні футболістів, які набрали хорошу форму перед поєдинком. Звичайно, мова про Зінченка, Циганкова і Коноплю. Ці хлопці якісно відпрацювали у матчі з англійцями, тому підходять до цього поєдинку у гарному гуморі.

«Синьо-жовті» мають варіативність в нападі за будь-якого розвитку подій на полі. Яремчук здатен зіграти технічно, Довбик - навʼязати боротьбу, Ванат - відірватися від оборонців Італії завдяки швидкості. Важливим фактором у сьогоднішньому матчі буде досвід, якого в України вистачає. Ярмоленко, Степаненко, Кривцов здатні підтримати партнерів по команді в моменти втрати концентрації.

Так, у нас не настільки зірковий склад, але фактично кожен з нинішніх футболістів знає, що таке великий футбол. Частина з команди Реброва доходила до чвертьфіналу Євро-2020. Гравці збірної, які виступають за «Шахтар», обігрували в Лізі чемпіонів мадридський «Реал», а Кривцов взагалі зараз ділить роздягальню з Ліонелем Мессі.

Неочевидна перевага

Варто згадати також про місце проведення матчу. Україна гратиме з Італією на легендарному «Сан-Сіро». Саме цей стадіон є домашньою ареною «Мілану». Він без перебільшення є фартовим для українців, щонайменше для одного. Мова про Андрія Шевченка, який забив на «Сан-Сіро» не один десяток голів. Сподіваємося, що Андрій Миколайович розповів нашим футболістам усі тонкощі газону на стадіоні у Мілані.

Читайте також: Ілля Забарний: Збірна України боротиметься за будь-який шанс

Початок матчу - о 21:45 за Києвом.

Віталій Ткачук, Київ

Фото Павла Кубанова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-