Ілля Шевляк, президент Спортивного комітету України
Будь-які прапори в руках російських спортсменів заплямовані кров’ю українських громадян
23.06.2023 11:30

Про Спортивний комітет України почали дізнаватися після реалізації проєкту “Янголи спорту”. Саме ця організація на чолі з паном Шевляком започаткувала реєстр загиблих внаслідок російського повномасштабного вторгнення українських спортсменів. Спортивний комітет на цьому не зупинився й розробив ще одну ініціативу – “SPORT MAP” – інтерактивну мапу зруйнованої/пошкодженої спортивної інфраструктури. На цьому повноваження структури не обмежуються.

Спортивний комітет України – організація, яка об’єднує неолімпійські види спорту в Україні. Він курує діяльність понад 60 національних федерацій, серед яких, зокрема, карате, тайський бокс, муай-тай, баскетбол 3х3 на інші. В умовах російсько-української війни українські спортивні організації змушені працювати в режимі виживання. Неолімпійським видам спорту працювати важче, адже рівень їх фінансової підтримки з боку держави суттєво нижчий за олімпійські види. Це можна пояснити їх другорядністю порівняно з олімпійськими дисциплінами. Попри це, спортсмени з неолімпійських видів спорту поїхали до Польщі відстоювати честь України і мають усі шанси суттєво поповнити медальну скарбничку збірної.

В інтерв’ю Укрінформу безпосередньо в потязі до Кракова Ілля Шевляк розповів про те, як боротися з можливим допуском до змагань росіян і білорусів, чому неолімпійські види спорту стають невід’ємною частиною спортивних турнірів та хто здатен завоювати для України медалі на Європейських іграх-2023.

ВКЛЮЧЕННЯ НАШИХ ДИСЦИПЛІН ДО ЗМАГАНЬ – ЦЕ РОЗУМІННЯ КОМЕРЦІЙНОЇ ПРИВАБЛИВОСТІ ЦЬОГО ДІЙСТВА

- Наскільки Європейські ігри важливі для представників ваших видів спорту, в чому ви бачите головну причину об’єднання олімпійських і неолімпійських дисциплін?

- Для нас принципово важливим є об’єднання олімпійських і неолімпійських видів спорту в топових турнірах. На щастя, цьогорічні Європейські ігри – це вже не перший подібний випадок. Так було і в перших, і в других Євроіграх. Ми бачимо позитивну динаміку в цьому напрямку: з кожною континентальною Олімпіадою стає більше неолімпійських видів спорту. Це свідчить про цікавість, динамічність і видовищність наших дисциплін.

- Чи вигідно організаторам змагань включати неолімпійські види спорту до своєї програми?

- Ми розуміємо, що для організаторів включення наших дисциплін до змагань – це розуміння комерційної привабливості цього дійства. Кожен організатор розраховує принаймні перекрити видатки, які фінансують із загального і місцевого бюджетів на проведення турніру. Якщо говорити про економіку заходів, то тут велику роль відіграють спонсори. Для нас, окрім демонстрації наших видів спорту, – це тренувальний майданчик високого рівня, де наші спортсмени можуть змагатися із топовими спортсменами з інших країн.

ПРЕДСТАВНИКИ ДЕПУТАТСЬКОГО КОРПУСУ ВВАЖАЮТЬ НЕОЛІМПІЙСЬКИЙ СПОРТ ДРУГОРЯДНИМ – ЦЕ НЕКОРЕКТНО ПО ВІДНОШЕННЮ ДО СПОРТСМЕНІВ

- Наскільки важко готуватися до змагань такого рівня в умовах війни? Скільки спортсменів тренуються в Україні, а скільки – за кордоном?

- Рік тому, перед Всесвітніми іграми, які відбувалися в США, ми вивчали таку статистику. Україна тоді посіла третє місце в загальнокомандному заліку. Тоді 40 відсотків наших атлетів тренувалося за кордоном. Я думаю, що співвідношення буде рівним. Наші неолімпійські види спорту не є винятком. На жаль, це стійка тенденція для всіх видів спорту в Україні: впливає неможливість тренуватися в Україні. Мова про інфраструктуру, яка серйозно постраждала. Ще одна причина – конкуренція. Якщо ми візьмемо умовно тайський бокс, то знайти якісних спаринг-партнерів для підготовки до турнірів у Європі складно. Через це підготовка наших тайських боксерів здебільшого відбувається в Таїланді.

- З якою місією ви їдете на Європейські ігри-2023?

- Я їду підтримати всіх наших спортсменів. Поділ на олімпійський і неолімпійський спорт для мене досить умовний, хоча це проблема, особливо для спортсменів. Деякі представники депутатського корпусу раніше могли собі дозволити сказати, що неолімпійські види спорту – це щонайменше другий ешелон, інша каста. Подібне формулювання є некоректним по відношенню до спортсменів. Так, інколи в наших видах не дуже велика конкуренція, але таке трапляється і в олімпійських дисциплінах. Першочергово у нас повинна бути повага до спортсменів, які захищають честь нашої країни на спортивних майданчиках. Для мене спорт – єдиний, і це принципово. Звісно, я більше слідкуватиму за нашим профілем, але, якщо у мене будуть вікна, то я обов’язково відвідаю й олімпійські дисципліни. Заповнюю свій графік спортом максимально, бо для мене важливо підтримувати українців. А ще це гарний спосіб перезавантажитись.

- Хто зі спортсменів здатен завоювати нагороди для України?

- Вірю, що наші каратеки підтвердять результати, які були в Мінську. Окрім того, у нашій програмі з’явився муай-тай. Там будуть представлені топові бійці, які круто виступили на Всесвітніх іграх в Бірмінгемі. Другий вид спорту, який з’явився в програмі, – це кікбоксинг. У нас будуть цікаві імениті спортсмени, тому сподіватимемося на позитивний результат.

- Чи є у нашої збірної шанс перевершити результат минулих Європейських ігор (третє загальнокомандне місце – ред.)?

- Я переконаний, що результат буде кращим. Ми отримали більше ліцензій, представлено більше видів спорту. Впевнений, що мотивація наших спортсменів значно потужніша, ніж минулого разу, бо кожен відчуває свою відповідальність: кожна медаль – це підтримка наших воїнів, які захищають Україну на фронті.

ІНІЦІЮВАННЯ ВІДСТАВКИ ТОМАСА БАХА ПРИЗУПИНИТЬ ЙОГО ПОВНОВАЖЕННЯ – ЦЕ ВАРТО ВЗЯТИ ДО УВАГИ

- Недопуск росіян і білорусів до змагань – це результат роботи України чи реакція всього цивілізованого світу на війну в Україні?

- Я думаю, що це симбіоз. І Мінмолодьспорту, і НОК активно працювали, щоб пролобіювати рішення про недопуск росіян. З іншого боку, це рішення організаторів Європейських ігор, наших друзів поляків. Вони вчергове підтвердили свої цінності, зокрема на спортивній арені. По міжнародних федераціях з видів спорту видно, що коли очільниками є представники європейських країн, рішень про допуск росіян майже немає. Коли очільниками є росіяни або «нетрадиційно російськоорієнтовані люди», то повернення атлетів з РФ і РБ має місце. На жаль, це цинічна історія, яку активно просувають Томас Бах й інші представники виконкому МОК. Україна має активно протидіяти цій політиці, аби не допустити росіян і білорусів до Олімпіади в Парижі.

- На вашу думку, наскільки можливим є сценарій допуску росіян і білорусів до Олімпійських ігор під нейтральним прапором, наприклад?

- У цьому питанні немає нейтральних прапорів. Будь-які прапори в руках російських спортсменів заплямовані кров’ю українських громадян, зокрема спортсменів. Я не знаю, яке рішення ухвалять на виконкомі МОК. Цілком можливо, що вони знову відкладуть його на майбутнє, адже все, що відбувається зараз, – це гра, яку проводить Томас Бах. Коли президент МОК передав важелі впливу на можливий допуск до змагань росіян і білорусів міжнародним федераціям, все стало зрозумілим. Насправді подібне рішення щодо недопуску мав ухвалювати виконком, керуючись цінностями олімпійського руху. Він натомість керується псевдопринципами захисту прав російських і білоруських атлетів, сповідуючи мантру про “спорт поза політикою”.

Після передачі права визначати долю атлетів РФ і РБ я переконався, що були домовленості… Очільники міжнародних федерацій з проросійським вектором мали допустити росіян до змагань. Спочатку мова йде про ліцензійні змагання. А далі все піде по колу: як же їх не допустити до змагань, вони ж ліцензії здобули… Моя позиція в цьому питанні жорстка: Україна повинна активно протидіяти спробі повернути росіян відповідно до розробленого плану.

Також варто взяти до уваги ініціативу відставки члена Міжнародного олімпійського комітету Томаса Баха, що призведе до призупинення його повноважень, як президента МОК. Розумію, що це ризиковано з точки зору наслідків для нас, але це буде сигналом для інших країн, які сьогодні солідарні з Україною.

Крім того, ми повинні вести широку інформаційну кампанію, щоб показати ціну війни, яку розпочали Росія і Білорусь, для українського спорту. Тематичні пресконференції, масові заходи, соціальні проєкти – це той інструментарій, який необхідно використовувати наповну. Це можуть бути проєкти, які робить спортивний комітет, зокрема “Янголи спорту”, “SPORT MAP”.

Такі керманичі, як Томас Бах та інші, повинні цілодобово бачити – що Росія принесла Україні. Варто також наголосити, що на війні за незалежність України загинула еліта українського спорту: чемпіони, призери, перспективні атлети, які вже завтра були б на п’єдесталі світового спорту.

Та й неважливо, насправді, чи про аматорський, чи про професійний спорт іде мова – це життя наших спортсменів, які забрала Росія. Забудьте про права російських спортсменів! Це має бути ключовим завданням для всіх спортивних інституцій України у співпраці з МЗС.

- Що ви побажали б українським спортсменам на Європейських іграх?

- Почувайтеся впевненими у власних силах і перемагайте! Спортивні звитяги надихають українців на нові перемоги…

Діана Кондратюк, Київ–Краків
Фото спортивного комітету України, Фейсбук: 
Ілля Шевляк

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-