Європейські ігри-2023 – ігри переможців, ігри поваги, ігри без росіян

Європейські ігри-2023 – ігри переможців, ігри поваги, ігри без росіян

Укрінформ
До старту найочікуванішої спортивної події літа залишилось менше доби.

Хто змагатиметься на Третіх Європейських Іграх, де проходитимуть змагання та чого чекати від спортивної України, читайте в матеріалі від Укрінформу. 

Що, де, коли в цифрах

Європейські ігри проводитимуть втретє в історії: після турнірів 2015 року в Баку та 2019-го в Мінську змагання прийматиме Краків. Якщо точніше, то саме там пройде відкриття та закриття ігор. Окрім того, місто прийматиме змагання з 11 видів спорту: регбі-7, баскетболу 3х3, настільного теніcу, каное слалому, каное спринту, стрільби з лука, фехтування, сучасного п'ятиборства, текболу, паделю та тріатлону. Інші змагання прийматимуть ще 12 міст Польщі, серед яких Крешовиці (BMX), Мислениці (кікбоксинг, муай тай), Хожув (легка атлетика), Криниця-Здруй (маунтенбайк, дзюдо, тхеквондо), Новий Сонч (брейкданс), Освенцим (артистичне плавання), Жешув (стрибки у воду), Тарнів (бадмінтон, пляжний гандбол, пляжний футбол, скелелазіння), Вроцлав (стрільба), Закопане (стрибки на лижах з трампліна), Новий Торг (бокс), Бельсько-Бяла (карате). 

Церемонія відкриття відбудеться 21 червня у Кракові на “Міському” стадіоні імені Генрика Реймана, який вміщує понад 33 тисячі глядачів. До речі, саме цей стадіон є домашньою ареною футбольного клубу «Вісла».

Ігри у Кракові триватимуть два тижні і закінчаться 2 липня. На нас чекає 12 днів захопливих змагань, де в 28 видах спорту за нагороди змагатимуться 7000 спортсменів. До речі, із 28 дисциплін Європейських ігор 21 вид є олімпійським, а 19 із них мають ранг кваліфікаційного відбору до літньої Олімпіади 2024 року в Парижі.

Символи та нагороди Ігор

Офіційний логотип ігор був представлений рівно за рік до церемонії відкриття. Емблема, яку розробив Марчін Салава, зображує полум'я, що містить вежі Св. Діви Марії. Воно представляє місто Краків і гори Татри, символізуючи ландшафт Малопольського воєводства. За формою логотип дуже нагадує промені олімпійського вогню. Кольори “запозичені” з гербів Кракова та Малопольщі, які символізують вогонь і воду. Кажуть, що вогонь символізує дію, волю, енергію, тоді як вода - духовність, емоції та очищення.

Що стосується талісманів Ігор, то цього разу їх буде двоє – це дракон «Кракусек» та саламандра «Сандра». Авторами цих двох істот є польські дівчата-підлітки. Організатори Європейських ігор провели спеціальний конкурс, аби визначити, хто ж стане талісманом Ігор. Ідеї своїх малюнків пропонували діти віком 5–15 років з усієї Польщі. Усього надійшло понад 2400 заявок. 

Дизайн дракона створила 15-річна Катажина Бістоя з Лібьонжа. Він - прототип легенди про Вавельського дракона, який є символом місцевої культури та історії Кракова. 

Авторкою чорно-жовтої саламандри Сандри, що мешкає на півдні Польщі,  стала 10-річна Глорія Горіль з Войнича. 

Грайливих талісманів «оживили» талановиті графічні дизайнери і тепер вони повністю готові до зустрічі гостей та учасників третіх Європейських ігор. Сандра та Кракусек символізують стійкість та увагу. Їхня головна місія полягає в тому, щоб поширювати головний девіз цьогорічних Європейських ігор – «We are unity», що українською звучить «Ми єдині». 

Нагороди офіційно представили у червні. Медалі були розроблені брендом Beller у співпраці з Клаудією Голащик. Вони поєднали у собі історію Олімпійських ігор та польське національне коріння. Деталізовані малюнки на медалях були вигравіювані на золоті, сріблі та латуні. Символіка медалей – птахи та цифра 3. Під час Ігор буде розіграно 253 комплекти нагород.

Україна на Європейських Іграх

Україну на Європейських іграх-2023 представлятимуть 263 спортсмени. Це на 65 атлетів більше, ніж чотири роки тому на змаганнях у Мінську. 

Україна буде представлена в 27 з 30 змагальних дисциплін (в артистичному плаванні та баскетболі 3х3 — лише жіночими командами). Пропускатимуть українці змагання з пляжного гандболу, паделу та регбі-7.

Найбільше представництво Україна матиме в легкій атлетиці — 44 спортсмени. 

Звання чинних чемпіонів у Кракові відстоюватимуть зокрема боксер Олександр Хижняк, каратистка Аніта Серьогіна, веслувальниця Марія Повх, дзюдоїстка Дар'я Білодід, легкоатлетки Анна Рижикова, Тетяна Мельник та Ольга Ляхова.

Ігри без терористів 

Організатори змагань у Польщі висловили свою підтримку Україні та не дозволили виступати на Європейських іграх атлетам з країн-терористок.

«Представники Росії та Білорусі не будуть присутні на Європейських іграх за жодних обставин, попри всі процедурні норми», – заявив президент оргкомітету змагань Марцін Новак в ефірі радіостанції RMF

Пізніше заяву функціонера підтвердила пресслужба змагань: «Російські та білоруські спортсмени не виступатимуть на Європейських іграх у 2023 році ні в якій якості – ні під прапором, ні «нейтральними». Оскільки до початку змагань залишилося менше 40 днів, це рішення не зміниться», – йдеться у заяві ЄОК, яку наводить Insidegame.

З упевненістю та гордістю можемо сказати, що ці Ігри гідно носитимуть гасло «We are Unity». 

Віримо в українських спортсменів, вболіваємо за них та бажаємо перемог. За найцікавішими моментами Європейських ігор стежте на Укрінформі.

Фото: Twitter.com, European Games Kraków-Małopolska 2023, IJF, Getty Images, PressFocus

Діана Кондратюк, Київ - Краків

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-