Впоратися з турбулентністю: матч у статусі фаворита

Впоратися з турбулентністю: матч у статусі фаворита

Укрінформ
Сьогодні, 16 червня, національна збірна України з футболу зіграє другий матч кваліфікації до чемпіонату Європи проти Північної Македонії.

Підопічним Сергія Реброва варто набирати очки в матчах зі скромними колективами, щоб сподіватися на кваліфікацію до Євро-2024. Залікові пункти, здобуті у команд з другої половини сотні рейтингу ФІФА - Північна Македонія 65-та - урівняють шанси проти Італії й Англії в майбутньому. Попри «скромність» сьогоднішнього опонента на папері, грати з ним непросто. Чому перший офіційний матч Реброва-тренера в збірній буде непростим, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Грали на минулому Євро: ледь не поїхали додому

З Північною Македонією "синьо-жовті" зустрічалися 5 разів, двічі з яких у товариських матчах. Тоді, у 2003/2004 роках нам не щастило - 0:0 і 0:1 відповідно. Після цього ми двічі успішно перемогли їх на відборі до Євро-2016 - 1:0 і 2:0. 

Востаннє жереб звів нас на "ковідному" Євро-2021. В тому матчу вдалося здобути надважливу і таку вистраждану перемогу, завдяки голам Яремчука і Ярмоленка. Ще одним ледь не ключовим фактором тієї вікторії стала гра Георгія Бущана на стрічці власних воріт. Що було далі - історія.

З того матчу пройшло 2 роки, тому склад збірної України не встиг зазнати істотних змін. Забарний, Миколенко, Степаненко, Малиновський, Ярмоленко, Бущан зможуть взяти участь в матчі. Як і минулого разу, збірну України влаштує лише перемога. Цього разу доведеться виборювати її без диригента центру поля Зінченка і Яремчука в нападі - обоє не допоможуть через травму.

«У команді є певні пошкодження. Ніде не поділися травми, які гравці отримали у своїх клубах і у тренувальному процесі в збірній. З Миколенком усе гаразд, він готується до матчу. У Віталія є інші проблеми, але це не стосується майбутніх поєдинків. Усі хлопці здорові й готові грати завтра», - сказав на передматчевій пресконференції наставник збірно України Сергій Ребров.

Без ушкоджень після Німеччини

Сергій Станіславович вніс до заявки на гру 23 футболісти. Всі гравці, які грали проти збірної Німеччини зможуть допомогти сьогодні. Відкритим залишається питання тактичної схеми й підбору стартового складу гравців. Вже звична конкуренція на позиції воротаря.

За місце у воротах збірної сперечаються Георгій Бущан, Анатолій Трубін і Андрій Лунін. Враховуючи той факт, що голкіпер "Динамо" лише нещодавно відновився від травми, основним воротарем стане Анатолій Трубін. Він грав в основі проти Німеччини, маючи за плечима чемпіонський сезон у складі «Шахтаря». 

Ще однією загадкою буде лінія захисту. Після блідої гри Миколи Матвієнка в минулому матчі Ребров може спробувати зіграти з трьома центральними захисниками. Забарний-Кривцов-Сваток чи, можливо, Забарний-Кривцов-Миколенко - ми побачимо вже скоро за умови, що тренер піде на ризик. 

 Після гри з німцями окремо варто відзначити Віктора Циганкова. Перехід вінгера в "Жирону" позитивно вплинув на його гру і впевненість у власних силах. За ним місце в старті сьогодні майже заброньовано. На жаль, цього не можна сказати про Михайла Мудрика: він досі набирає форму після трансферу до "Челсі".

«Я вважаю, що Циганков добре зіграв у центрі. Віктор має дуже потужну швидкість, що використовував у грі з Німеччиною. Він і в Жироні декілька матчів провів на цій позиції. Грав достатньо вдало, тому ми спробували зробити це в збірній. У нас була ціль розкрити щось нове для футболістів на їхніх позиціях. Я спілкуюся з усіма гравцями. Зокрема, і з Мудриком. Я вважаю, що Михайло перебуває в стабільному психологічному стані, як і інші гравці. Усі гравці помиляються. Особливо в цьому віці. У нашому складі три-чотири гравці U-21. Помилки – це нормально. Ми будемо підтримувати Мудрика, будемо підтримувати усіх наших гравців» - пояснив Ребров перед матчем.

Фаворит букмекерів повинен доводити клас на полі

За всіма прогнозами "синьо-жовті" підходять до матчу фаворитами зустрічі. Подібний розвиток подій накладає на нашу команду додаткову відповідальність і змушує грати першим номером. На важливості довести свою перевагу безпосередньо на полі акцентував Сергій Ребров, але, очевидно, легко не буде. 

Північна Македонія неодноразово демонструвала вміння грати в статусі аутсайдера, не пустивши на катарський мундіаль Італія, перемагаючи Німеччину. «Синьо-жовтим» варто готуватися до контактного і по-футбольному в'язкого поєдинку. В цій ситуації одним з вирішальних факторів може стати досвід українських лідерів. Ярмоленко і Степаненко повинні правильно налаштувати партнерів по команді.

Ще одним чинником, який "гратиме" проти нас, будуть домашні для Північної Македонії трибуни «Тоше Проеського» в Скоп'є. Атмосфера на стадіоні помножена на ступінь відповідальності за результат може зіграти злий жарт з українцями. Хоча ми підходимо до гри у позитивному настрої, наскільки це можливо в умовах війни проти Росії.

«Синьо-жовті» зіграли внічию з Німеччиною, демонструючи притомний футбол проти топзбірної світу. Наших гравців у минулому матчі порадував не лише результат, а й місцеві вболівальники. Той тисячний матч в історії бундестім мав би підняти настрій нашим футболістам перед важливим з турнірної точки зору сьогоднішнім поєдинком.

«Ми повинні поважати суперника, але варто думати про свою гру. Ми повинні сконцентруватися на своїй грі. Проаналізувати помилки, які припустилися проти Німеччини. Потрібно виходити і грати у футбол. Я не вважаю, що ми – фаворити. Ми граємо на виїзді, граємо проти дуже сильної команди, яка продемонструвала це в останніх зустрічах. Збірній Україні потрібно бути сконцентрованою. Зараз я не вважаю нас фаворитами – потрібно виходити й демонструвати це на полі. Завтра я чекаю дуже важкої гри, але впевнений, що наші футболісти до такого готові», - зауважив коуч збірної України.

Боротьбу за вихід на чемпіонат Європи-2024 збірна України продовжить проти Північної Македонії. Початок матчу - о 21:45 за Києвом.

Фото Павла Кубанова 

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-