Брехня чи несправедливість: чому лідер збірної України з веслування на каное не їде на Європейські ігри

Брехня чи несправедливість: чому лідер збірної України з веслування на каное не їде на Європейські ігри

Укрінформ
У розташуванні збірної України з веслування на байдарках і каное розгорівся скандал. Один з провідних спортсменів команди Павло Алтухов звинувачує головного тренера збірної Ігоря Нагаєва в упередженості.

30 травня Павло Алтухов записав на своїй сторінці в Інстаграмі звернення, в якому звинуватив головного тренера в упередженому ставленні до себе. За словами спортсмена, Ігор Нагаєв поставив перед Алтуховим ультиматум: або ти береш участь у змаганнях у хворому стані, або - їдеш додому. Укрінформ вирішив розібратися, що сталося в розташуванні збірної і хто в цьому винен.

Суть конфлікту

На етапі Кубка світу з веслування на байдарках і каное у польській Познані українець Тарас Мазовський став другим в каное-одиночці на дистанції 500 метрів. Ще один українець Павло Алтухов фінішував четвертим. Ці змагання стали фінальним етапом відбору на Європейські ігри у збірній України.

Як наслідок, Мазовський представлятиме Україну у цій дистанції на Євроіграх. Алтухов вважає рішення несправедливим. Головний аргумент на свою користь стосується того, що він хворів під час змагань. Головний тренер стан атлета до уваги не взяв і змусив його змагатися попри хворобу.

«Почну з передісторії… За декілька тижнів до Кубка світу був кубок України, де я відстояв своє право змагатися на дистанціях 500 і 1000 метрів. Я виграв ці дистанції і їхав на Кубок світу як лідер команди на цих дистанціях. Вже багато років я представляю Україну у цих дисциплінах і гідно це роблю. Я був заявлений на обох дисциплінах на Кубку світу, хоча більш важливою на цих змаганнях була дистанція 500 метрів (це частина відбору на Європейські ігри). Приїхавши на старт, я захворів: температура 39 була. Я просто зрозумів, що на цьому мої змагання завершились», - пояснив Алтухов.

Щоб врегулювати ситуацію, особистий тренер спортсмена звернувся до Ігоря Нагаєва з проханням скасувати стартову заявку у звʼязку з хворобою та перенести відбір до Євроігор на контрольний старт під час навчально-тренувального збору. Головний тренер не пристав на пропозицію та запропонував Алтухову змагатися в тому стані, в якому він перебував.

«Коли мої тренери підійшли до нашого тімлідера і попросили зняти мене з дистанції, а баталії із визначенням позиції в команді перенести на інший термін – тиждень, два, щоб я мав час відновитись - то нам відповіли відмовою. Я почув у відповідь «або збирайся і їдь додому, або вставай і ганяйся». Про ненормативну лексику навіть згадувати не хочу, адже це притаманно для нашого головного тренера. У мене не було іншого вибору, окрім як стати на старт і боротись. Я пожертвував дистанцією 1000 метрів, зійшов з неї і налаштувався на пів кілометра. У фінал потрапив впевнено, але там, на жаль, програв супернику з України: я посів четверте місце, а він – друге, з чим я його вітаю. Виходить, що керівництво команди змусило мене "ганятись" хворим. Мене "злили" з гонки і тепер я їду додому, як непотрібний. Таке ставлення не дуже мотивує щось робити далі. У нашої команди стоїть не компетентний менеджер – головний тренер збірної з веслування на байдарках і каное», - зауважив Алтухов у своєму відеозверненні.

Більше деталей

Ми звернулися до спортсмена, аби дізнатись усі деталі цього конфлікту.

«Почуваю себе як після хвороби (плюс після гонки не дуже добре) потрібно відновитись. Я повертаюсь додому. Перед стартом у мене була дуже висока температура, мене трусило так, що не міг ходити, але був змушений змагатись. Мій тренер підійшов до головного перед стартом, пояснив ситуацію та попросив провести відбір на Євроігри на контрольних зборах. Вище керівництво підтримало це, тим паче в положенні відбору прописано, що склад команди на Євроігри формується на фінальному навчально-тренувальному зборі», - сказав Алтухов в коментарі кореспонденту Укрінформу. 

Він також зауважив, що його візаві Мазовський не зміг вкластися в часові показники, щоб кваліфікуватися на змагання від збірної України.

«У цьому положенні є певні часові показники, які виконав лише я на кубку України, а мій суперник не виконав їх ні тоді, ні зараз. Це все не спрацювало. Моїм тренерам сказали, що, мовляв, або платіть за зняття зі змагань 50 євро, збирайте "монатки" і валіть додому, або виступайте і показуйте результат. У мене не було вибору, тому я пішов змагатись і вважаю, що робив це дуже достойно. Можливо, люди з міністерства звернуть увагу на це відео і посприяють тому, аби була ще одна гонка. Я ніколи не грав у брудні ігри, але ці ігри почали грати проти мене, тому вибору не залишилося», - сказав Алтухов.

Головний тренер команди Ігор Нагаєв водночас заперечує хворобу Алтухова та звинувачує свого підопічного в брехні.

«Він трохи обманює людей. Алтухов не надав доказів, що у нього температура. Я бачив його: він нормально ходив, виграв з найкращим часом попередній заїзд. Знаєте, людина, яка лежить з температурою 40, не може так швидко їхати. Навіть, якщо була температура…  Приходив його дід і казав, що йому погано, що у нього блювота. Я питав, що він з’їв. Приходжу на вечерю, а Паша спокійно сидить їсть. Це спорт, тому ситуація Пашу не виправдовує А що ми мали сказати? Ми мали спортсмена, який приїхав другим, відправити додому і взяти Павла на Європейські ігри? Паша ображений, хоча він був забезпечений усім протягом сезону. У нас сьогодні останній день подачі заявок на Європейські ігри. Тарас Мазовський був другим на Кубку світу, Паша -  четвертим. Мазовський програв переможцю три сотих секунди. Це спорт: ти відповідальний за своє здоров’я сам», - сказав головний тренер збірної України з веслування на байдарках і каное.

Що далі

Тепер на Європейські ігри від України на дистанції 500 метрів поїде саме Тарас Мазовський. Попри це, основний старт сезону для збірної України з веслування на байдарках і каное, чемпіонат світу, пройде з 23 по 28 серпня у Дуйсбурзі (Німеччина). Саме там розігруватимуться ліцензії на Олімпійські ігри у Парижі.

Алтухов прагне довести свою значимість та вибороти ліцензію на Олімпіаду.

«Так як я зійшов із дистанції 1000 метрів, тепер мушу ще раз відбиратись на чемпіонат світу у цій дистанції, хоча на кубку України мій головний суперник відстав від мене на 5 з половиною секунд. Був коментар від головного тренера, що я мушу змагатися, навіть якщо буду відбиратись сам. Ти маєш приїхати і пройти цей відбір. Це було сказано на тренерській нараді і мені потім про це розповіли. Я планую ще виступати. Олімпіада в Парижі – це головна зірка для мене, яка майорить на горизонті. Заради Олімпійських ігор я працюю, адже це найважливіший старт. Ліцензія буде розігруватись на чемпіонаті світу і я зроблю все, аби туди потрапити», - наголосив Алтухов.

Головний тренер команди Ігор Нагаєв теж радить Алтухову зосередитись саме на чемпіонаті світу.

«Європейські ігри - це важливо, але головні змагання - це чемпіонат світу, де будуть розігруватись ліцензії на Олімпіаду в Парижі. Паші потрібно не казати, що всі навколо проти нього, що його образили… Я не знаю, що він там ще казав, бо не дивлюсь Інстаграм. Кожен спортсмен там захищає свою точку зору і, як правило, вони не дуже компетентні в своїх висловлюваннях. Я сам - колишній спортсмен, і у мене теж були ситуації, коли я хворів на змаганнях. І мені так само казали: або я виступаю, або їду додому до кінця сезону. Я "ганявся" з температурою, і, до речі, тоді вигравав чемпіонат СРСР. Потім їхав на чемпіонат світу і там здобував медалі. Паша починає себе виправдовувати, має на це право. У нас досить рівна команда, тому ми завжди за те, щоб спортсмени правильно показували результат. Є сухі факти: це був останній відбір на Європейські ігри, але не останній на ліцензійний чемпіонат світу. Ми мусили вже відібрати команду», - підсумував Нагаєв.

Після повернення додому Павло Алтухов обстежився в лікарні. Виявилося, що спортсмен хворий на коронавірус. Наостанок він наголосив на тому, що «за 11 років перебування в збірній команді України у мене були програші на відборах, але за мною ніколи не було ніяких публічних конфліктів і скандалів, бо все було чесно і справедливо».

Європейські ігри пройдуть з 21 червня по 2 липня у польському Кракові.

Ми закликаємо обидві сторони врегулювати ситуацію. Українці повинні бути обʼєднаними на усіх фронтах.

Діана Кондратюк, Київ

Фото з особистого архіву Павла Алтухова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-