Ломаченко повинен програти: він залишився один

Ломаченко повинен програти: він залишився один

Укрінформ
Боксер з українським паспортом Василь Ломаченко завтра зранку, 21 травня, зустрінеться з абсолютним чемпіоном легкої ваги Давідом Хейні в Лас-Вегасі, США. На кону стоїть звання абсолютного чемпіона світу в категорії, але українці не зможуть переглянути бій на українських платформах.

Бій за «абсолюта» - це очевидно знакова подія у світі спорту. Особливо це стосується країни, яку представляє боєць-претендент, адже мова йде про престиж. У 2018-му році українець Олександр Усик виборов звання абсолютного чемпіона світу у важкій вазі у поєдинку проти Мурата Гассієва. За двобоєм спостерігала вся країна. Чому Ломаченко може не сподіватися на підтримку українців і це логічно, читайте в матеріалі від Укрінформу.

Шлях від кумира до вигнанця

Уродженець Білгород-Дністровська протягом останніх років зробив низку заяв. Кожна з них з новою силою відвертала українців від боксера. Ігнорування російсько-української війни, яка розпочалася у 2014 році, відверта дружба з російськими спортсменами були «дзвіночками».

9 січні 2020 року на сторінці Ломаченка в Інстаграмі з’явилося відео про «силу православного духу». Василь завжди акцентував на тому, що є парафіянином Української православної церкви Московського патріархату, але хвилю критики викликала поява у відео російського «спєцназу» і прапору. Про те, що Росія використовує церкву для пропаганди війни, відомо всім. Або майже всім.

Тоді, 2 роки тому, боксер з українським паспортом вирішив виправдати свій вчинок і опублікував нове відео. Боксер прочитав вірш, в якому йшлося про те, що «суть насправді не в триколорі, а в тому, щоб брат не йшов на брата». Як виявилося, відео з росіянами в профілі було лише початком.

Повномасштабне вторгнення: втрачений шанс на реабілітацію

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення на територію України. Українці масово записувалися в територіальну оборону, щоб захистити державу від російських загарбників, в тому числі від їх «спєцназу». Бажання захищати свій дім продемонстрували й спортсмени. Інтернетом ширилися фотографії ще вчорашніх атлетів у військовому спорядженні зі зброєю. Стаховський, Підручний, Усик, Алієв… Сотні спортсменів долучилися до захисту України. Частина з них віддала життя за свою державу й увійшла до списку «Янголів спорту».

На одній з подібних світлин фігурував і Василь Ломаченко. Тоді в українських прихильників боксера з’явилися аргументи, щоб виправдати його. Та шанс зник після нових заяв Василя перед боєм з американцем Джемейном Ортісом. Василь досі не зрозумів, хто винен у російсько-українській війні, називаючи її «ситуацією, подіями». Не допоміг зрозуміти, хто винен, і російський ракетний обстріл рідного міста Ломаченка. Боксер спромігся опублікувати коротке відео в Інстаграмі без акцентів на винуватцю подій. 

Через декілька місяців в Україні розпочався процес звільнення Києво-Печерської Лаври від священників УПЦ МП. Очевидно, що ці події не могли пройти повз відданого парафіянина. Ломаченко відкрито критикував це рішення. Дійшло до того, що він умовно порівняв українську владу з Гітлером у своєму Інстаграмі. Як виявилося, це російських попів не врятувало.

Потім Василь вирішив повернутися до справи, яку робить найкраще, але, очевидно, що такий боксер українцям вже не потрібен.

Офіційної української трансляції бою Хейні - Ломаченко не буде

Поведінка Ломаченка не могла пройти повз українські ЗМІ. Медіасервіс «Megogo» відмовився транслювати поєдинок в Україні, пояснивши своє рішення позицією редакції.

«Ми свідомо обрали саме такий вид комунікації, аби не акцентувати окремо увагу на події. Вважаємо, що ця тема не має бути гучно піднята в інфопросторі. Коли в країні повномасштабна війна, є важливіші повідомлення. Відмова від показу цього бою є принциповим рішенням спортивної редакції медіасервісу», - йшлося в повідомленні компанії.

Обмежити комунікацію з боксером вирішили й друзі Василя. В боксерських колах шириться інформація, що Олександр Усик перестав спілкуватися зі своїм кумом. Доказом цього може свідчити те, що Сашко відмовився відвідувати бій Василя в Лас-Вегасі. А про відсутність дружніх стосунків між Олександром Гвоздиком і Василем Ломаченком відомо давно.

На цьому проблеми Ломаченка не закінчуються. Позиція боксера може викликати інтерес в українських силових структур. Хіба особиста думка людини може виправдати загрози національній безпеці?.. Судячи з усього, Василь Ломаченко вже не зміниться, тому подібний сценарій виглядає реалістичним. Щонайменше, в цьому впевнена колишня перша «ракетка» України, а зараз український військовослужбовець Сергій Стаховський. «Горбатого могила виправить», - саме так описав становище боксера український тенісист в розмові з Укрінформом.

Василь Ломаченко перейшов Рубікон, тому українцям байдуже на бій за титул абсолютного чемпіона легкої ваги. Хто б не переміг, тільки не Ломаченко.

Віталій Ткачук, Київ

Фото: Getty Images,  Instargam.com, 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-