Без команд з країн-агресорів хокейний лід і весняне повітря чистіші

Без команд з країн-агресорів хокейний лід і весняне повітря чистіші

Укрінформ
В Ризі та Тампере стартував черговий Чемпіонат світу з хокею.

12 травня в Ризі та в Тампере стартував Чемпіонат світу з хокею. В фінському місті грають команди групи А: Фінляндія, США, Швеція, Німеччина, Данія, Франція, Австрія, Угорщина. В латвійській столиці – групи В: Канада, Чехія, Швейцарія, Словаччина, Латвія, Норвегія, Казахстан, Словенія. Ну а далі схема відома. За підсумками низки матчів – чвертьфінали із класичною розкладкою, коли переможець однієї групи зустрічається з четвертою командою іншої, а той, хто виборов друге місце – з третьою. Потім – півфінали, матч за третє місце та фінал.

В Ризі турнір триватиме тільки до чвертьфіналів. Чотири вирішальні матчі відбудуться в Тампере. А тепер кілька подробиць – історичних, ігрових, політичних – про цей захоплюючий турнір, який вдруге поспіль пройде без команд країн-агресорів – росії та білорусі.

Хокейні пари – Фінляндія + Латвія, Фінляндія та Канада

Епідемія коронавірусу; білоруська революція, яка була придушена, повномасштабна російська агресія проти України, котра здійснюється за підтримки мінського режиму… Ця низка подій внесла велике сум’яття в систему проведення чемпіонатів світу IIHF. Вперше в історії вийшло так, що останні роки турніри проводяться тільки в двох країнах – Латвії та Фінляндії.

Отже, в 2020 році, ЧС, який мав проходити в Швейцарії, був узагалі відмінений через ковід. У 2021-му планувалося, що чемпіонат пройде в Білорусі (з чотирма вирішальними матчами) та в Латвії. Але хокей вищого рівня розвинений переважно в демократичних державах. І їх збірні відмовилися їхати в країну, де знущаються над активістами. Більш того, хокейне керівництво якої безпосередньо заплямувалося участю у вбивстві одного з них. Тому весь турнір відбувся у Латвії, яка мала терміново готуватися до одноосібного його проведення. Причому в умовах ковідних обмежень. А значить – без надій на фінансове відшкодування (продані квитки, атрибутику, тощо). Отже, це був просто тягар на бюджет невеликої країни, шляхетно взятий балтійською країною на себе.

У 2022 році турнір планово пройшов у Фінляндії (Гельсінкі, Тампере). Хоча… не зовсім планово. Оскільки через російсько-білоруську агресію команди двох країн були викреслені з кола учасників. Що до 2023-го, то тут за прийнятими раніше рішеннями чемпіонат мав відбутися в Петербурзі. Звісно, що в умовах кривавої війни це не могло статися. І під час пошуку інших кандидатів перемогла спільна заявка Фінляндії та Латвії.

Ну й у найближчі три роки проблем з місцем проведення вже не має бути – надійні, демократичні країни: Чехія (2024), Швеція-Данія (2025), і нарешті Швейцарія (2026), кілька років тому ображена ковідом.

Не менш цікава історія і з переможцями останніх років. Три попередні чемпіонати у фіналах грає одна й та ж пара Фінляндія-Канада. У 2019 та 2022 роках перемагали фіни, у 2021-му – канадці. Якщо ж пригадати, що Суомі перемогла ще на й пекінській олімпіаді (щоправда, там вони подолали росін, тоді ще не забанених, бо це сталося за кілька днів до початку вторгнення 24 лютого), то взагалі можна казати про фінську хокейну гегемонію. Втім не будемо поспішати.

Про прапори, талісман, фан-зону та Євробачення

Якщо вже говорити про історію, то у пам’яті спливає, як під час проведення Чемпіонату-2021 мер Риги та голова МЗС Латвії взяли участь у заміні лукашенковського червоно-зеленого знамена на національний біло-червоно-білий прапор. Російський прапор тоді знімати не довелося, бо його і так не було. (Через відомі системні маніпуляції з допінгом рф тоді виступала під прапором Олімпійського комітету росії).

Так от, окремо повідомлено, що на ЧС-2023 також заборонена демонстрація прапорів і символіки рф і рб. Натомість український прапор під час турніру за своїм своєму статусом прирівняний до латвійського, тобто – до знамена країни-учасниці. Отже якщо десь в трансляції побачите щось схоже на російський триколор, будьте впевнені, що то помилка. Насправді це прапори Словаччини та Словенії, просто національні емблеми, які вирізняють їхні знамена, не попали в кадр.

Рига до свята хокею прикрасилася, багато де видно емблематику турніру та його талісман. Він до речі той же, що й два роки тому – їжачок Спайкі. Містом ходять купи принаряджених фанів з різних країн, різного віку та статі. Всі радо вітають українців та висловлюють повагу до нашої країни.

І от ще яке враження від першого дня ЧС (адже мені не раз доводилося бувати на цих турнірах). Світовий чемпіонат – це велике свято для людей. І вони хочуть провести його радісно. Тому зазвичай фан-зона перетворювалася на справжній карнавал, часом – бурлескний, фрікуватий, з буйним розгулом фантазії. Тепер ж відчувається певна стриманість – гадаю, саме через війну в Україні. Принаймні, саме дивне та вражаюче, що довелося досі бачити, це група хлопців у чеських національних костюмах. Втім ще подивимось…

У багатолюдній ризькій фан-зоні Чемпіонату світу щовечора виступатимуть популярні в Латвії гурти та музиканти. У день відкриття турніру шанувальників великого хокею порадував гурт Other Boys, учасник Євробачення 2022 року від Латвії. Про пісенний чемпіонат континенту, Євробачення-2023, в натовпі також згадують. Але оскільки латиші до фіналу не вийшли, то вболіватимуть за український дует «TVORCHI», а також за сусідів – естонську та литовську співачок.

Традиційне «виття на болотах» від putin team 

Також кілька слів з традиційного жанру «виття на болотах». Головний тренер ЦСКА, отже армієць, відомий в минулому хокеїст Сергій Федоров сказав, що трансляції з Тампере та Риги не дивитиметься, оскільки «Як вони до нас, так і ми до них». Ну так, вони ж, російські хокеїсти, учасники putin team, нічого поганого не робили. І за що їм таке?.. Спортивна преса ерефії також старанно робить вигляд, що не розуміє, за що ж біди та заборони, називаючи це «політичними пристрастями».

Показовими є заголовки на кшталт «Кому потрібний такий чемпіонат?». Звісно, все зрозуміло та звично: зірок мало, без росії в світі – нічого цікавого… Хоча все ж таки корисно придивитися до московської аргументації. Отже, зірок малувато. А ось росія, коли брала участь у турнірі, завжди забезпечувала максимально зірковий склад. Це, своєю чергою, приваблює пресу та спонсорів. А без цього – грошей менше. Отже повертайте росію до турніру – та все буде добре. Грошовито!

Впізнаєте? Це такий нафтогазовий шантаж, тільки в хокейному варіанті. Нічого нового не вигадали – а навіщо, якщо це стільки років спрацьовувало. Як не вірите, то спитайте в попереднього голови IIHF, швейцарця, а з 2023 року ще й громадянина росії – Рене Фазеля. Новина про його свіже «росіянство» була оприлюднена 14 лютого, тобто на День Валентина, мабуть, аби показати, яка в нього велика любов з кремлем. (Суто бюрократично громадянство було оформлене ще в січні).

І ще цікава деталь. Зверніть увагу – росіяни хизуються своїм зірковим складом останніх років, але не перемогами. Бо їх не було – зірок регулярно били більш організовані та згуртовані команди. Але для путінського режиму пропагандистська показуха – найголовніше.

Шанси на успіх. Та - на перемогу. Перші матчі

Тепер логічно буде перейти до десерту – обговорення шансів команд на успіх. Тут не треба бути пророком, аби виділити п’ятірку за хокейною таки схемою 2-3. Дві північно-американські команди, Канада та США, і три європейські – Фінляндія, Швеція, Чехія. Словаччина, яка високо котувалася на початку 2000-х останнім часом виглядає не так потужно. Хоча й слід пам’ятати про її нещодавню «бронзу» в Пекіні. Також здатні на сюрпризи традиційно вперті та дисципліновані Швейцарія, Німеччина, Данія, господарка турніру Латвія.

Але якщо казати не просто про «успіх», а саме про перемогу, то напередодні відкриття, більшість віддавала перевагу все тій же парі: Канада, Фінляндія. Засновники хокею з їхньою глибиною складу – завжди серед перших. А Суомі вибудувала струнку систему підготовки всіх збірних за узгодженою схемою гри. Плюс – знову гра в умовах домашнього ЧС. (Як тут принагідно не пригадати, що канадці скаржилися на суддівство в фінальному матчі попереднього турніру).

Але, як не банально, все покаже гра. І перші ж чотири яскраві матчі на день відкриття були показовими. Особливо в Тампере. Молода, з великою студентською часткою, команда США впевнено переграла господарів 4:1, а шведи ледве-ледве змогли подолати німців 1:0.

В Ризі перша «братська» гра Чехія-Словаччина видалася також на диво впертою, рахунок першого періоду 3:2 став підсумковим. Ну а латвійцям не вдалося повторити успіх дворічної давнини, коли вони перемогли канадців 2:0. Тренер не вгадав із воротарем. Вже на першій хвилині, а потім ще й на п’ятій, він пропустив дві шайби «у хвіртку». Латвія уперто намагалася відігратися. Але – не її день. А в канадців залітало багато що. В тому числі з негативного кута обстрілу, рикошетом від руки голкіпера. Такий і підсумок – 6:0.

Але це тільки початок. Слідкуємо далі за цікавим турніром. Тим більше, що без команд з диктаторських країн, де спорт є стовпом, що підтримує владу, весняне повітря та хокейний лід чистіші.

Олег Кудрін, Рига

Фото та відео – авторські.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-