Владислав Єлисєєв, промоутер, матчмейкер
2023-й буде роком перезавантаження в боксі. Всі звикли працювати в умовах війни
07.04.2023 12:00

Владислав Єлисєєв – генеральний менеджер українського промоушену Top Boxing Generation. Молодий, амбітний промоутер, який розвиває український професійний бокс. За три роки існування промоушен має у своїй обоймі понад 50 боксерів. Лише у 2021 році Top Boxing Generation організували 19 вечорів боксу в різних областях України. Нинішнього року український промоушен не лише проводитиме боксерські івенти в Україні, а й буде організовувати міжнародні вечори боксу на підтримку нашої держави.

Владислав Єлисєєв поговорив з Укрінформом про рівень українського професійного боксу в умовах війни, перезавантаження наших боксерів та плани промоушену на 2023 рік. Розказав, коли в Києві пройде вечір професійного боксу, та оцінив шанси зірок українського боксу в майбутніх поєдинках. Він також пояснив, чому потрібно створювати нову міжнародну федерацію боксу та чому збірну рф слід усунути від Олімпійських ігор.

ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ БІЙЦІ БУДУТЬ ІНШИМИ В РИНЗІ. ВІЙНА ЗМІНЮЄ ЛЮДЕЙ

- Наскільки змінився рівень українського професійного боксу за рік повномасштабної війни?

- Якщо брати глобально, то рівень боксу виріс, тому що у нас вже є майже абсолютний чемпіон у надважкій вазі. Під час повномасштабної війни Усик це довів у поєдинку проти Джошуа. На жаль, зараз не можуть організувати бій з Ф’юрі, але подивимось, як розвиватимуться події далі. Артем Далакян захистив титул чемпіона світу в Британії, Денис Берінчик став чемпіоном Європи, перемігши дуже крутого француза Івана Менді.

Якщо ми говоримо про бокс конкретно в Україні, то тут люди все одно не втратили ентузіазму і бажання розвивати цю індустрію. Звісно, ми не можемо сказати, що бокс в Україні став кращим, адже за час повномасштабного вторгнення провели лише два невеликих турніри, один у Черкасах, інший – в Умані. Мені здається, що 2023-й буде іншим, адже всі звикли працювати в умовах війни. Я вірю, що цей рік буде роком перезавантаження в боксі.

- Чи не здається вам, що ми втратимо покоління боксерів, які пішли воювати, які не можуть тренуватись, адже в їхньому місті чи області тривають бойові дії?

- Ні, я вважаю, що ми не втратили жодного покоління в українському боксі. Звісно, є спортсмени і тренери, які загинули, а це катастрофа. Попри все, люди, яких ми називаємо «локомотивами», які рухали український бокс у своїх областях, не зупинилися. Мене нещодавно один із тренерів, Ігор Нехай, запросив у зал на Троєщину. Він організував турнір для дітей 12-14 років, які приїжджали з різних міст України. Все було на пристойному рівні. Тренери, менеджери, промоутери намагаються тримати свого боксера в нормальному стані, попри обставини. Наприклад, ті бійці, які воюють, упевнений, не закінчать свою кар’єру в професійному боксі. Після перемоги вони будуть абсолютно іншими в ринзі, адже війна дуже змінює людей.

- Якщо говорити саме про Top Boxing Generation, то чи ведете ви статистику, скільки ваших боксерів воюють, скільки закінчили кар’єру?

- У нас є боксери, які воюють – це понад 30 наших хлопців. Ці хлопці – на «нулі» й роблять усе для того, аби перемога була до нас ближчою. Двоє хлопців, які брали участь у наших вечорах боксу, але не були на контракті, – загинули. У нас також є боксер Владислав Гела, який працює пожежником. Коли влітку рашисти влучили в торговельний центр у Кременчуці, він одним з перших зайшов у палаючу будівлю і врятував дівчину. Після цього ми придумали йому прізвисько «fire man». Він у жовтні провів бій проти екс-чемпіона Європи Каміла Шеремети. Він наш герой, адже рятує людей.

- Через війну багато наших боксерів повиїжджали тренуватися за кордон. Чи втратили ви з кимось контракт, можливо, хтось із боксерів вашого промоушену розчарував?

- Загалом з усіма нашими боксерами, які перебувають за кордоном, ми на зв’язку. Всі вони тренуються. З усіх провідних боксерів Top Boxing Generation випав тільки один. Сталась максимально некрасива ситуація, яка розчарувала мене. Це був боксер, в якого я вкладав душу, енергію й гроші. Ім’я називати не буду, але багато хто зрозуміє, про кого йде мова.

Ми вирішили це питання професійно. Є контракт, який повинні виконувати і промоутер, і боксер. З усіма бійцями ми в позитивних відносинах, але коли з нами намагаються вчинити подібним чином, то тут на поступки йти ніхто не буде. Були залучені всі необхідні важелі, правосуддя повністю на нашому боці. Новий промоутер, який намагався скористатися ситуацією в Україні, виплатив необхідну компенсацію та вибачився. Ми цю ситуацію забули й відпустили, але буде хороший урок на майбутнє для всіх.

22 КВІТНЯ ОРГАНІЗУЄМО ВЕЧІР БОКСУ В КИЄВІ

- У 2021 році ваш промоушен провів 19 вечорів боксу. Чи можна зараз стверджувати, що ця традиція відновлюється?

- Зараз ми активізувалися. 28 січня в Чехії боксували наші Соломенніков та Руденко. 22 квітня ми плануємо організувати вечір боксу в Києві. Це буде невеликий телевізійний вечір боксу з великою кількістю пар, близько 20, але там боксуватимуть не тільки боксери Top Boxing Generation. На цьому вечорі боксуватимуть топові боксери нашого промоушену майже в усіх вагових категоріях. У головному поєдинку боксуватиме наш броварський козак, чемпіон України Назрі Рагімов.

- Яку кількість вечорів боксу ви плануєте провести у 2023-му році?

- Чим більше ми організуємо якісного боксу, тим буде краще для всіх. Мінімальні плани – провести 4 турніри в Україні. Це буде не тільки Київ, а й інші міста України. Крім того, ми хочемо організувати в липні шоу на підтримку України. Це буде тепла європейська країна, в одному з головних боїв боксуватиме наша головна зірка – Олександр Соломенніков.

- Крім того, що ви – промоутер Top Boxing Generation, ви ще й допомагаєте організовувати поєдинки для топових світових боксерів. Розкажіть, будь ласка, більше про цей бік своєї діяльності.

- Матчмейкінг – це коли до мене звертається хтось із промоутерів і просить знайти суперника для його боксера. Зараз я не буду говорити про конкретний бій, ви самі скоро все дізнаєтеся… Мені дуже цікаво працювати з Queensberry Promotions, Matchroom, Top Rank, Premier Boxing Champions. З ними ми спілкуємось і співпрацюємо. Мій основний напрям у матчмейкінгу – це робота з крупними промоутерами. В майбутньому бійці Top Boxing Generation будуть боксувати на вечорах боксу цих промоушенів.

- Хто для вас є еталоном промоутингу в світі?

- Для мене зараз вкрай прогресивним промоутером, глибою англійського ринку є Queensberry Promotions. Те, як вони працюють у плані організації поєдинків, – це топ-рівень. Вони роблять «смачні» шоу і вправно просувають своїх “проспектів”.

ДЛЯ Ф’ЮРІ ШАНС НЕ ЗАРОБИТИ ВЕЛИКИХ ГРОШЕЙ БІЛЬШИЙ ЗА СТРАХ ПРОГРАТИ

- Давайте поговоримо про наших провідних професійних боксерів. Чи відбудеться таки бій Олександра Усика проти Тайсона Ф’юрі. Можливо у вас є інсайдерська інформація з цього приводу? 

- На сьогодні я знаю стільки, скільки знає кожен. Переговори закінчились, а команда Усика нібито розпочала перемовини із Дюбуа. Читав днями, що є й інші варіанти, на кшталт Вайлдера. Чому закінчились перемовини із Тайсоном? Для Ф’юрі страх не заробити великих грошей більший за страх програти. Він зробив усе, щоб команда Усика відмовилась від бою. Команда Сашка була згодна на все, але чим далі йшли перемовини, тим більш неадекватними ставали умови, які висував «Циганський король». Ф’юрі не потрібна спадщина у боксі, не потрібна велич – йому потрібні гроші. Люди прекрасно розуміють, що проблема не в Усику, Олександр – це людина, яка хотіла цей бій на 300 відсотків. Я думаю, що зараз Ф’юрі втратив багато фанів і відповідно – втратить гроші, тому, можливо, зрозуміє, що йому потрібен бій проти Усика. Думаю, що пізніше цей поєдинок може відбутись, але, знову ж таки, все залежить від Тайсона.

- Кого ви бачите наступним суперником для Олександра Усика?

- Я думаю, що це складне питання для всіх, і першочергово – для команди Олександра. 

Не так багато відомих боксерів, проти яких Усику було б цікаво боксувати. Він пройшов дуже серйозний, божевільно важкий шлях у професійному боксі. Я не пам’ятаю зараз нікого, хто був абсолютним чемпіоном у двох найважчих вагових категоріях. Усик може стати легендою надовго. Ще до Ф’юрі були розмови про бій Олександра з Вайлдером. Це цікавий поєдинок, тому що в ринзі зустрінуться боксери різних стилів. Вайлдер – ударний боєць, Олександр – технічний. Я дам Вайлдеру 5 відсотків на перемогу в цьому поєдинку. Він банально не зможе влучити в Усика. Інші американці – не такі відомі. Звісно, є класні проспекти, але Вайлдер – наймедійніший і найцікавіший для Олександра на сьогодні. Само собою, є обов’язковий претендент Дюбуа, але не відомо, в якому він стані через травму.

- В карді Усик–Ф’юрі повинен був боксувати Денис Берінчик. Скільки ще потрібно провести поєдинків Денису, аби боксувати за титул чемпіона світу?

- Берінчик зараз третій у рейтингу WBO, й у Queensberry Promotions є все для того, аби організувати йому «ілюмінатор». Не просто так зараз ширяться розмови про бій Дениса з Шакуром Стівенсоном. Я спілкувався з Берінчиком і знаю, що він хоче отримати цей бій. Берінчик – дуже незручний суперник з божевільним функціоналом, таймінгом, роботою ніг. Так, він, можливо, не супер ударний боксер, але, я впевнений, що будь-хто з теперішніх чемпіонів добровільно не хотітиме проводити захист титулу саме проти нього. Все буде залежати від ситуації в дивізіоні. На мою думку, Денис зможе отримати свій шанс боксувати за чемпіонський пояс.

- Ще один наш чемпіон Артем Далакян у 2023-му році вшосте захистив свій титул. На вашу думку, чи не зволікають його промоутери з об’єднанням поясів?

- Артем – неймовірний боксер. У нього всі поєдинки – проти топових претендентів. Якщо подивитись на їхні кар’єри, то це дуже сильні боксери. Артем не обирав собі легких варіантів, а завжди бився з тими, хто був першим у списку.

Чи зволікають з об’єднанням поясів? Та я думаю, ні. Після завоювання пояса в 2018 році його промоутер Юрій Рубан та Union Boxing Promotion організували 5 вечорів боксу, де Артем провів 5 захистів пояса в Україні. Навіть Майкл Баффер – легенда світового боксу – був у Києві та працював на шоу Далакяна. Як часто таке буває? Як часто у нас боксують чемпіони світу? Вони дарували людям можливість дивитися на бокс найвищого рівня вдома.

Ну, і плюс давайте не забувати, що перемовини про об’єднання поясів були. Багато разів про це говорилось відкрито в ЗМІ. Організація такого бою – це вкрай важкий процес. Я вважаю, що інші чемпіони можуть побоюватися Далакяна. Будемо сподіватися, що співпраця Юрія Рубана та Френка Ворена принесе свої плоди.

- У 2022 році Олександр Гвоздик відновив свою кар’єру. Чи зможе він знову дійти до чемпіонського бою?

- Багато боксерів, які закінчили кар’єру, потім повертаються. У випадку з Олександром, то він два роки відпочивав від цього, а зараз, думаю, йому захотілося повернутись заради України. Він хоче, щоб наш прапор піднімали в Америці – це прекрасна ціль. Все залежатиме тільки від нього. На початку травня в Олександра буде бій з потужним опонентом із Латвії. Саме цей бій покаже, готовий Гвоздик іти далі чи ні.

АЛЬТЕРНАТИВНА ФЕДЕРАЦІЯ ЗМОЖЕ РОЗВИВАТИ ОЛІМПІЙСЬКИЙ БОКС, А НЕ ЗНУЩАТИСЯ НАД НИМ, ЯК ЦЕ РОБИТЬ ІВА

- Що стосується аматорського боксу, то там досі керує росіянин Кремльов, який допускає росіян до міжнародних змагань. Як у цій ситуації діяти нашим боксерам?

- Я вважаю, що час створювати нову організацію боксу. Те, що зараз робить IBA (міжнародна федерація боксу – ред.), ні до чого хорошого не приведе. Зараз тривають конкретні розмови про це, більше 20 країн будуть бойкотувати чемпіонат світу з боксу, створюватиметься альтернативна федерація. Туди увійдуть найкрупніші федерації з найвищим рівнем боксу – США, Австралія, Франція, Британія. Якщо буде чемпіонат світу під егідою ІВА, де будуть боксувати росіяни, білоруси й африканці – це стане повною фікцією. Хочеться вірити в те, що альтернативна федерація зможе розвивати олімпійський бокс, а не знущатися над ним, як це робить ІВА.

- Чи потрібно зараз нашим спортсменам бойкотувати змагання, в яких беруть участь атлети з білорусі та росії?

- Я думаю, що зараз повинна бути єдина позиція в усіх наших спортсменів. Однозначно, ми повинні відстоювати своє право виступати, повинні робити все для того, щоб росіян не було на жодних міжнародних змаганнях. Звісно, я не погоджуюся з пропозиціями МОК, як і всі адекватні люди. У нас зараз продовжують гинути наші спортсмени, які пішли захищати нашу державу. Декілька днів тому загинув ще один боксер Макс Галінічев. Він був дуже талановитим бійцем. Один із наших провідних тренерів робив на нього великі ставки саме у «професіоналах». Зараз частина наших спортсменів воюють, інші – тренуються під звуки сирен і ракетні обстріли. З іншого боку, росіяни, які живуть спокійним життям, тренуються без проблем, але при цьому не розуміють, чому їх не допускають до змагань. Вони ж ні в чому не винні… Нашим спортсменам важко психологічно прийняти той факт, що ти тренувався, готувався до Олімпіади, але не поїдеш туди не по своїй вині. Ми всі зараз живемо в умовах війни і, на жаль, втрачаємо найкращих кожного дня. Усім спортсменам потрібно об’єднуватись і бойкотувати змагання, «шуміти» вже зараз, щоб нас підтримали інші міжнародні федерації. Якщо буде так, що хтось з наших спортсменів згоден, хтось – ні, одна федерація бойкотує змагання, інша – ні, то нічого не вдасться. Нам скажуть, що ми маємо подвійні стандарти і навіть між собою не можемо домовитись. Зараз важливо, щоб наші функціонери робити все для недопуску росіян до відбіркових змагань. Тоді й про Олімпіаду не йтиме мова.

- Чи відчуваєш ти зміни в собі за рік повномасштабної війни?

- Я перестав так радіти життю, як раніше. До 24-го лютого був гіперпродуктивним, працював 24/7, але коли розпочалось повномасштабне вторгнення, то всі процеси зупинились. Раніше думав, що не можу бажати смерті людям, а під час війни зрозумів, що можу. Навіть на адресу тих людей, яких раніше називав друзями. Зараз потрібно жити сьогоднішнім днем і робити все можливе для армії. Ще хочу, щоб наш український прапор якомога частіше підіймався на європейських та американських аренах.

- Якою буде Україна після перемоги?

- Квітучою. Я вірю, що Україна стане новим Лас-Вегасом у Європі. Той дух, який зараз показують наші люди, особливо на фронті, не може не захоплювати. Після перемоги воєнну підтримку замінять репарації і вкладення. Буде багато інвестицій в Україну, тому вона швидко розквітне. У нас є багато мотивації та натхнення для розвитку нашої країни. Зробімо її найкращою у всіх аспектах.

Діана Кондратюк, Київ
Фото
Юлії Овсяннікової  

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-