Українські шахістки нарощують темп на Євро у Чорногорії

Українські шахістки нарощують темп на Євро у Чорногорії

Укрінформ
У чорногорському містечку Петровац триває чемпіонат Європи з шахів серед жінок. 

Перед єдиним вихідним днем шахістки з України продовжують боротьбу за найвищі місця. Досить впевнено виступають представниці національної  збірної Юлія Осьмак та Наталія Букса, які мають по 4,5 очка з 6-ти.

У четвертому турі  Юлія не лише зберегла рівновагу чорними проти Леї Гаріфулліної, яка виступає під прапором ФІДЕ, але й захопила ініціативу. Утім її виявилося недостатньо, щоб втілити у перемогу - нічия.

Наступного дня Осьмак білими не отримала переваги проти іспанки Марти Гарсії - теж мирний результат. А от у шостому раунді Юля чорними упевнено переграла юну співвітчизницю Єлизавету Гребещикову.

По-іншому склалася доля у Наталії Букси. Двічі поспіль вона отримала безнадійні позиції, та двічі проявила себе як відмінний захисник. Проти грузинки Бели Хотенашвілі вона спромоглася врятувати дуже погану позицію. Та й із землячкою Наталією Жуковою Букса чорними теж була на межі поразки. Але не опустила руки і врятувала все ж таки пів очка. А проти Ольги Зиміної, яка представляє Італію, львів’янка чітко реалізувала перевагу.

Інна Гапоненко демонструє високий клас. Після виграшу у четвертому турі вони двічі здобула нічию проти дуже сильних шахісток - грузинки Лели Джавхашвілі та Валенитини Гуніної (під прапором ФІДЕ). Тепер у Інни - 4 пункти.  

Можна поспівчувати Жуковій, яка у двох партіях, де вона могла розраховувати на перемогу, набрала лише пів очка.  Про двобій з Буксою ми вже згадували, а проти Олександри Мальцевської (Польща) стався взагалі нещасний випадок. Спочатку вона втратила перемогу, а потім, уже в нічийній позиції в цейтноті просто проґавила на рівному місці туру. У Наталії - 3, 5 очка, стільки ж у Гребенщикової. 

Читайте також: Українські шахістки стартували з перемог на континентальному форумі

Одноосібне лідерство захопила польська шахістка Олівія Кьолбаса - 5,5 очка з 6-ти. На пів очка відстають її співвітчизниця Моніка Сочко (чинна чемпіонка Європи) та естонка Май Нарва. 

Осьмак та Букса ділять місця з четвертого по вісімнадцяте.

Петро Марусенко, міжнародний майстер.

Фото: facebook.com/ChessFIDE.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-