Ілля Целютін, головний тренер збірної України зі стрибків у воду
Наше завдання – готуватись до Олімпійських ігор та робити все, аби росіян не допустили до міжнародних змагань
16.02.2023 14:22

Ілля Целютін - новопризначений тренер збірної України зі стрибків у воду. На посаді він замінив бронзового призера Олімпійських ігор-2008 у Пекіні, 7-разового чемпіона Європи Іллю Квашу. Целютін має 9-річний стаж тренерської роботи. Він є особистим тренером призерів чемпіонату світу та Європи Олександра Горшковозова та Олега Колодія, чемпіонки Європи Анни Письменської, призерки чемпіонату світу, чемпіонки Європи, призерки Юнацьких Олімпійських ігор Софії Лискун, чемпіонки Європи, чемпіонки світу та Європи серед юніорів Ксенії Байло, чемпіона світу серед юніорів Кирила Болюха, чемпіона світу та Європи серед юніорів Кирила Азарова.

Ілля Целютін поговорив з Укрінформом про підсумки 2022 року, плани на передолімпійський період і пояснив, чому збірну рф слід усунути від Олімпійських ігор. Згадав і лідера збірної України зі стрибків у воду Олексія Середу.

ЦЬОГО РОКУ ВИ ПОБАЧИТЕ НОВІ ПРІЗВИЩА В ЗБІРНІЙ

- Пане Ілле, посада головного тренера збірної - це новий виклик для вас?

- Для кожної людини подібні зміни стали б викликом. Наше життя довге, кожний рік підносить нові випробування, але я готовий до них. Амбіції кожного тренера (я не виняток) - максимальні: це олімпійські медалі, нагороди з чемпіонатів світу і Європи. Я хочу розвивати спорт у нашій країні. Зараз ми живемо в умовах війни, тому наше головне завдання – це зберегти команду (як тренерів, так і спортсменів). Разом із тренерським складом ми хочемо зробити потужний колектив, який буде вигравати олімпійські медалі і постійно триматиме цю високу планку. Нам потрібна конкуренція у спорті. Буде конкуренція - тоді буде результат.

- У 2022 році збірна України зі стрибків у воду демонструвала високий рівень на міжнародних змаганнях, особливо вражала наша молодь. На вашу думку, в 2023-му році у збірній ми спостерігатимемо зміну поколінь? 

- Зараз у збірній Україні відбувається омолодження складу, ми маємо постійно долучати молодих спортсменів до складу національної команди. Цього року ви побачите нові прізвища в збірній. Я впевнений, що вони покажуть хороший результат. Наш тренерський склад дуже вірить у молодих спортсменів. У нас буде зараз два відбори на чемпіонат Європи та світу. Якщо вони покажуть гідні результати, виконають нормативи, то ми побачимо нові прізвища. Ми плануємо поєднувати молодість та досвід. Спортсмени, які брали участь в Олімпійських іграх, виступали на чемпіонатах світу та Європи будуть допомагати юним спортсменам якомога швидше вийти на новий рівень.

- Звідки нам брати нових спортсменів для національної команди?

- У нас функціонує школа Liko Diving School, звідки ми можемо брати спортсменів у збірну команду. Ситуація з басейнами в Україні важка, адже ми втратили новий басейн у Маріуполі. Є проблеми в басейні у Миколаєві: там немає води, тому всі спортсмени тренуються в Києві. Основний кістяк збірної зараз – це учні Liko Diving School. 

- Кого з молоді можна виділити?

- Ми всі багато тренуємось, але все покаже чемпіонат України. Болюх, наприклад, стрибає синхронні стрибки з Середою. Зараз ми ускладнюємо програму, готуємо новий стрибок на цей сезон. У минулому сезоні ми посіли четверте місце на чемпіонаті світу, але в нас була слабша програма, ніж у наших конкурентів. Ми підвищуємо коефіцієнт складності на 0.6 і зможемо боротись за медаль чемпіонату світу, яка є ліцензією на Олімпіаду в Парижі. Азаров буде відбиратися на триметровий трамплін. На чемпіонаті України в грудні він показав гарний результат. Йому тільки 15 років, але він вже буде боротись із досвідченими спортсменами. Хто виграє, той і поїде змагатись за ліцензію.

У МИНУЛОМУ ЦИКЛІ МИ ЗАВОЮВАЛИ 6 ОЛІМПІЙСЬКИХ ЛІЦЕНЗІЙ, ХОЧЕМО ПОКРАЩИТИ РЕЗУЛЬТАТ

Лідер команди Олексій Середа вже відточує новий стрибок. Програма, з якою він виграв чемпіонат України в грудні, буде його програмою на Олімпійські ігри. Чи достатньо в ній складності для медалі на Олімпіаді?

- На чемпіонаті світу в 2022 році Середа був шостим: йому не вистачило п’ять очок для потрапляння в трійку найкращих. Зараз коефіцієнт складності підвищений. Якщо Олексій виконає все правильно, то буде конкурентоспроможним і боротиметься за медаль чемпіонату світу зараз і за медаль Олімпійських ігор наступного року. Спочатку потрібна ліцензія.

- Олексій Середа унікальний спортсмен, який стає кращою версією себе на кожному новому змаганні. Підтвердіть або спростуйте мою думку.

- Кожен спортсмен нашої збірної – унікальний. В збірну України потрапляють лише найкращі. Олексій дуже багато працює. Унікальність – це лише кілька відсотків від результату. Все інше – це працездатність спортсмена, його ставлення до тренувань та змагань. Почати готуватись до змагань треба якомога раніше – за два тижні ти не підготуєшся. Чим раніше спортсмен зрозуміє, що за рік до змагань треба віддаватись на кожному тренуванні на 200%, тим швидше він буде показувати гарний результат. Унікальність Олексія в тому, що він дуже багато працює, багато стрибає та має величезне бажання завоювати медаль.

- Які найближчі міжнародні змагання чекають на команду?

- Зараз троє наших спортсменів виїжджають на Відкритий чемпіонат Німеччини. На жаль, міжнародного календаря досі немає. Ми чекаємо, а ФІНА (Міжнародна федерація з водних видів спорту - ред.) поки не надала його. Є чутки, у квітні буде три етапи Кубка світу. Основний старт для збірної – чемпіонат світу. Там ми можемо оцінити наші напрацювання перед Олімпійськими Іграми. Крім того, на ЧС розігруватимуть по 12 видів ліцензій в кожному із індивідуальних видів програм та по три ліцензії в синхронних видах. До чемпіонату світу будуть ще Європейські ігри, де ми зможемо завоювати чотири ліцензії, по одній в кожному з індивідуальних видів.

- Станом на зараз скільки ліцензій на Олімпійські Ігри ми можемо здобути?

- Олімпійські ігри в Парижі - в 2024 році. Ми маємо три етапи відбору та отримання ліцензій: Європейські Ігри та чемпіонат світу в Японії у 2023 році. Третій етап, останній шанс завоювати ліцензії, - це лютий 2024. Наш президент федерації Ігор Володимирович Лисов – максималіст. Він хоче максимум, тобто 12. У минулому циклі у нас було шість ліцензій. У цьому циклі ми налаштовані покращити результат. У нас є план на кожен етап.

ДОПУСК РОСІЯН - ЦЕ ПРОПАГАНДА ВБИВСТВ І НАСИЛЛЯ

- Зараз Міжнародний олімпійський комітет розглядає можливість допустити росіян та білорусів до змагань. Як Федерація стрибків у воду відреагувала на цю заяву?

- Основне наше завдання - тренерів, спортсменів - це готуватись до Олімпійських ігор і зробити все можливе для того, аби російських спортсменів не допустили до жодного міжнародного змагання. Якщо їх допустять до змагань різного рівня - чи то чемпіонат світу, чи будь-який інший турнір – це означатиме пропаганду війни, вбивств, насилля і геноциду українського народу. Це не спорт, не «Швидше, вище, сильніше — разом» (олімпійський девіз - ред.), а війна і смерті. У 2022 році російських спортсменів не допускали до міжнародних змагань, на щастя. Зараз це питання ще навіть не піднімалось, бо у нас досі немає календаря змагань. Наша федерація разом з президентом вже наперед відправили лист до міжнародної федерації. Там йдеться про те, що поки в Україні йде війна, поки вбивають наших людей, російські спортсмени не мають права виступати на міжнародних змаганнях. Це наша позиція, ми будемо триматись лише її. Всі наші спортсмени, тренери припинили спілкування зі спортсменами з росії, білорусі. Ми не слідкуємо за ними, нам вони не цікаві.

- 2022 рік змінив кожного з нас. Ви відчуваєте якісь зміни у собі?

- Зміни, звісно, є, їх багато. Але ми дуже раді, що можемо тренуватись. У нас є всі умови, в такі важкі часи для нас роблять все, аби ми готувались до змагань, аби нам нічого не заважало. У нас хороший клімат в команді. Ми всі налаштовані на роботу. Всі розуміємо, наскільки важливо зараз перемагати і прославляти нашу Україну на міжнародних аренах. 

У нас в команді є психолог. Вона працює з нами вже давно і допомагає кожному спортсмену чи тренеру, хто звертається до неї. Навіть коли ми на змаганнях, вона завжди на зв’язку. Я пам’ятаю, коли наша Ксенія Байло в 15 років вперше поїхала на кубок світу, вона дуже хвилювалась, але їй пощастило, що разом із нею була досвідчена Софія Лискун. Ксенія дуже нервувала, не могла заснути і наш психолог їй допоміг. Цього тижня у нас буде семінар, де психолог буде розповідати, як себе поводити під час війни, як не відволікатись, як працювати і перемагати - це важливо.

- ПІСЛЯ ПЕРЕМОГИ З‘ЇЖДЖУ ДО ЛУГАНСЬКА

- Ви родом з Луганської області, ваші батьки до повномасштабного вторгнення проживали там. Як вдалось їх евакуювати?

- Вони були у Рубіжному. 24 лютого, коли розпочалось повномасштабне вторгнення, вони вирішили не виїжджати. З 7 березня спустились в підвал будинку і там просиділи півтора місяці. Потім вирішили, що немає куди відтягувати і вирішили ризикнути. Машиною, в якій був пробитий дах, поїхали з мамою до Кривого Рогу. Зараз батьки в Києві, все добре.

- Якою буде Україна після перемоги?

- Важке питання. Звісно, дуже хотілось би жити і насолоджуватись життям. Наш народ багато вже натерпівся, починаючи з 2014-го року, і нам ще дуже багато чого потрібно пройти. Але ми обов’язково переможемо. Я в це дуже вірю, вірю в наших захисників, в наших людей.

- Де ви берете в собі сили жити і працювати попри все?

- Мені подобається працювати зі спортсменами, навчати їх. Я не можу показувати їм, що в мене щось болить чи я переживаю. Всі спортсмени беруть приклад з тренерів, тому ми повинні бути сильними. Якщо ти будеш слабким, твої спортсмени переймуть це в тебе і теж стануть такими.

- Що ви найперше зробите, коли дізнаєтеся про нашу перемогу?

- Поїду додому: візьму батьків і з’їжджу до Луганська. Там багато людей чекає на перемогу України, на українську владу.

Діана Кондратюк, Київ

Фото Павла Багмута

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-