Забарний у «Борнмуті» - ідеальний трансфер «Динамо»

Забарний у «Борнмуті» - ідеальний трансфер «Динамо»

Укрінформ
Захисник київського «Динамо» Ілля Забарний перейшов до «Борнмута» за 22 мільйони євро + бонуси.

Перехід молодого оборонця в останні дні зимового трансферного вікна пішов на користь усім. «Динамо» отримало солідну суму і подовжило собі життя в умовах нестабільного українського ринку. Забарний натомість отримав шанс довести, що його присутність у всіх чартах найкращих молодих футболістів світу не була випадковістю. Про перспективи українського захисника в найкращій лізі світу і «Динамо» майбутнього читайте в матеріалі від Укрінформу.

Перевірка на міцність у боротьбі за виживання

Скромний за англійськими мірками «Борнмут» посідає 18 місце в Англійській прем'єр-лізі. «Вишні» мають у своєму активі 17 очок після 20 матчів(менше тільки в «Евертона» і «Саутгемптона» - по 15 пунктів). Не можуть похвалитися підопічні О'Ніла і грою в захисті: команда має найгірший показник пропущених м'ячів у лізі(42). Враховуючи становище, в якому опинилася команда, «Борнмуту» вкрай потрібен був якісний захисник. На щастя, вони його отримали. В цьому ні на хвилину не сумнівається тренер і футбольний експерт Сергій Нагорняк.

«Хлопчина почав грати в основі «Динамо» в 17 років. Хоч Забарному лише 20 років, у нього вистачає досвіду ігор за «Динамо» у єврокубках, у збірній. Він вже сформований захисник. Так, можливо, «Борнмут» в нижній частині таблиці, але шанси є завжди. Я знаю його давно, ще за часів юнацьких збірних. Я впевнений, що він там зачепиться. Його антропометрія(габарити - ред.) допоможе йому адаптуватися в Англійській прем'єр-лізі. Окрім того, я переконаний, що він попрацює над собою в тренажерному залі. У нього точно все буде добре», - переконаний Нагорняк. 

З ним важко не погодитися. В активі Іллі Забарного 84 матчі за «Динамо» і 24 поєдинки на міжнародному рівні. Захисник був одним з лідерів збірної України на успішному для неї Євро-2020. Враховуючи досвід футболіста, міжнародний центр спортивних досліджень СІES включив його до списку найкращих молодих гравців 2000-го+ року народження. Українець розташувався на 18-му місці. Головний тренер «Борнмута» Гері О'Ніл взагалі назвав трансфер Іллі «фантастичним».

Здібності Забарного високо оцінив й один з найпопулярніших футбольних симуляторів Football Manager. Розробники гри відзначили гравця позначкою «особливо перспективний». Якщо оцінка футбольного симулятора викликає у когось сумніви, то ми нагадуємо, що «Борнмут» використав характеристику Football Manager під час презентації гравця. Свого часу скаути «Гоффенгайму» помітили молодого бразильця Роберто Фірміно саме під час гри у симулятор і придбали його. Далі у форварда був «Ліверпуль» і перемога в Лізі чемпіонів.

Забарний потрапив до найкращої ліги світу і вже сьогодні зможе дебютувати за нову команду. О 17:00 «вишні» зіграють з «Брайтоном» в АПЛ.

Перебудова «Динамо», або Суркіс навчився відпускати

Впродовж зимового трансферного вікна кияни відпустили одразу двох своїх лідерів. Якщо у випадку із Циганковим у них не залишалося вибору, адже у футболіста завершувався контракт, то трансфер Забарного виглядає виваженим і раціональним. «Динамо» відчутно просіло в якості гри, на що вказує безповоротний виліт із єврокубків і третя сходинка в УПЛ.

В таких умовах під час війни команда не може бути до кінця рентабельною, тримаючи своїх лідерів на «жирному» контракті. Щоб розвантажити зарплатну відомість і отримати гроші на нові трансфери, кияни відпустили свого основного захисника тоді, коли його ціна досягла піка. Чи зміг би Ілля прогресувати в такому «Динамо» за нинішнього рівня чемпіонату України - питання риторичне. 

Варто також взяти до уваги той факт, що «Динамо» постійно перетримувало своїх лідерів. Кияни безкоштовно відпустили Євгена Хачеріді, Мігеля Велозу, суттєво недоотримали від переходу Ярмоленка в дортмундську «Боруссію» в новітній історії команди. Політика клубу, в якій до футболістів ставляться, як до дітей, ніколи не була прибутковою, а зараз, схоже, остаточно вичерпала себе. 

Читайте також: Забарний став гравцем «Борнмута»

Миколенко, Циганков і Забарний пішли з команди і звільнили таким чином місце для молоді. Щоб не говорили, але академія «Динамо» стабільно постачає в основну команду перспективних гравців, тому за місце умовного Забарного завжди буде конкуренція. Коли молодь зрозуміє, що перша команда киян - це трамплін, а не золота клітка, тоді трансферів на кшталт Забарного і Миколенка буде більше. Українські гравці матимуть можливість розвиватися в топ-5 лігах світу, а «Динамо» суттєво покращить свій бренд ковальні талантів. Під час війни й економічної скрути сподіватися на щось краще не варто.

Фото: afcb.co.uk, Getty Images

Віталій Ткачук, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-