Студентська збірна України успішно виступила на Всесвітній зимовій Універсіаді у США

Студентська збірна України успішно виступила на Всесвітній зимовій Універсіаді у США

Укрінформ
Наші спортсмени вибороли «золото» і дві «бронзи» у сноубордингу, «срібло» і «бронзу» у біатлоні та «бронзу» у лижному двоборстві. 

З шістьома медалями повертається студентська збірна України із ХХІ Всесвітньої зимової Універсіади. Головні зимові студентські змагання відбувалися в американському Лейк-Плесіді з 11 до 22 січня. За 86 комплектів медалей у 12 видах спорту боролися близько півтори тисячі учасників з 540 університетів і 43 країн світу. 

Честь України відстоювали 60 спортсменів, які виступили у 8 видах спорту: біатлон, гірськолижний спорт, лижне двоборство, лижні гонки, сноубординг, фігурне катання на ковзанах, хокей з шайбою і шорт-трек. Було представлено 22 університети: 20 в Україні і 2 за кордоном (Польща і США).

Команда потрапила до топ-20 у медальному заліку - фінішувала на 18-й позиції. Це - однозначний успіх, якщо врахувати, що в країні триває війна. Умови підготовки були далекими від ідеальних, а добиралися до США наші студенти майже дві доби.

Та й оцінювати виступ студентської збірної України тільки за кількістю медалей, за словами керівника делегації, голови Комітету з фізичної культури і спорту МОН України Вадима Стеценкаа, неправильно: 

«Взагалі перемогою можна рахувати те, що в такий важкий для країни час ми змогли зібрати і організувати участь наших студентів у Всесвітній зимовій Універсіаді!».

Окрім золотої, срібної та чотирьох бронзових медалей, ми маємо четверті, п'яті й шості місця.

«Бронза» у лижному двоборстві взагалі історична: раніше у цьому виді спорту ми нагород не здобували! Медаль вибороли Дмитро Мазурчук з Львівського державного університету фізичної культури імені Івана Боберського і Віталій Гребенюк з Кременецької обласної гуманітарно-педагогічної академії імені Тараса Шевченка. 

«Їхня нагорода - абсолютно заслужена і логічна, - каже Вадим Стеценко. - В індивідуальних змаганнях хлопці постійно були поруч з лідерами, демонстрували високий рівень упродовж усіх стартів. Якщо рахувати результати «індивідуалок» по країнам, то ми були на третьому місці. І за результатами командних змагань вибороли бронзову медаль».

Потужно виступили й біатлоністи, які вибороли 2 медалі: «срібло» у Дмитра Грущака в гонці переслідування, «бронза» у Степана Кінаша і Юлії Городної в одиночній змішаній естафеті. Лілія Стеблина прийшла четвертою в гонці з масовим стартом.

Читайте також: Український студент завоював першу золоту медаль на Всесвітній зимовій універсіаді

Блискуче проявили себе сноубордисти. Студент Національного університету фізичного виховання і спорту України Михайло Харук став чемпіоном у гігантському слаломі і бронзовим призером у паралельному слаломі. Надія Гапатин з Ужгородського Національного Університету - теж третя у паралельному слаломі. Крім того, є ще четверте місце Віти Боднарук.

Усі наші спортсмени усвідомлювали, завдяки кому мають можливість представляти Україну на міжнародних змаганнях. У флеш-інтерв’ю після фінішу дякували військовим і всім, хто боронить державу. Наш чемпіон Михайло Харук присвятив «золото» загиблому другу-військовому, вихованцю футбольного клубу «Карпати» (Львів) Олегу Мазуру:

«Дорогі друзі, моя перемога і ця медаль - для вас усіх. Вона була здобута завдяки нашій мужній армії, завдяки ЗСУ. Цю медаль я присвячую моєму другові - снайперу Олегу Мазуру, який у минулому також був спортсменом, але загинув 19 травня під час засідки в Ізюмі, прикривши собою відхід побратимів.

Олег часто допомагав мені під час тренувань своїми цінними порадами ще до мого звання чемпіона світу серед юніорів. Сьогодні перед кожним заїздом я згадував про тебе, друже», - написав Михайло.  

Презентували Україну й наші хокеїсти. Підопічні Вадима Шахрайчука боролися за вихід групи, але в окремих матчах їм не пощастило. Гру проти Латвії взагалі програли через неймовірне невезіння, хоча мали тотальну перевагу за усіма компонентами гри. В підсумку три поразки (від Канади, Латвії і Японії) та дві перемоги (над Швецією і Чехією) не дозволили вийти до півфіналу.

Також нашу студентську збірну України нагородили відзнакою Fair play - призом за чесну боротьбу!

«На минулій для нас зимовій Універсіаді, яка відбулася у Казахстані у 2017 році, - розповідає Вадим Стеценко, - Як бачимо, фактично ті ж види спорту вибороли медалі, але трохи в меншій кількості».

До слова, шестирічна перерва між Універсіадами - теж важливий (і не позитивний) фактор. Річ у тім, що Україна бойкотувала Універсіаду, яка відбулася в красноярську, а ігри у Швейцарії скасували через коронавірус і пандемію. 

«До того ж, через війну і логістика була важкою. Команди вилітали до Нью-Йорка з Варшави, а до Варшави їхали автобусами з Києва. Враховуючи час на перетин кордону, виїжджали із запасом за 32 години до вильоту, потім переліт до Нью Йорку 10 годин і автобус з Нью Йорку до Лейк-Плесіда - 6 годин. Загальний час делегації у дорозі склав 48 годин, тобто дві доби! Плюс зміна часового поясу (мінус сім годин), акліматизація - це все вплинуло на результат змагань. Тож, на мою думку, порівнювати результат виступів із минулою Універсіадою зараз буде неправильно», - говорить керівник делегації.

Зрозуміло, що і на етапі підготовки було безліч проблем. Зібрати команду з восьми видів спорту в час, коли в країні триває війна, дуже важко. Спортсмени і тренери готувалися в різних місцях: хтось у Європі, хтось - в Сянках Львівської області, хокеїсти - в Канаді. Остаточно склад збірної, спільно з університетами і федераціями з зимових видів спорту, сформували тільки на початку грудня. 

Та при цьому вдалося організувати приїзд на змагання для 29-х тренерів, були лікар і масажист, два журналісти. 

Варто також відзначити високий спортивний рівень цієї Універсіади. В командах багатьох країн були представники національних збірних, навіть перші і другі номери, учасники Кубків світу й Олімпійських ігор, призери міжнародних турнірів. 

«Для багатьох країн, особливо в Азії, Всесвітня зимова Універсіада - це дуже престижні змагання. І вони стараються відправляти на них найкращих своїх спортсменів, - розповів Вадим Стеценко. - Помилково говорити, що у міжнародних студентських змаганнях беруть участь винятково, так би мовити, «звичайні» студенти. Ми ж розуміємо, що студенти, які виступають на міжнародних змаганнях, повинні мати відповідний рівень, знати правила змагань і т.д. Спробуйте уявити, як «звичайний» студент, не маючи належної підготовки, зможе змагатися в біатлоні, лижному двоборстві, фрістайлі, фігурному катанні, чи, приміром, у літніх видах - художній або спортивній гімнастиці, фехтуванні тощо..!. 

Тому те, що на Всесвітній зимовій Універсіаді виступають студенти, які представляють свої національні збірні, є нормальним явищем. Вони мають можливість отримати змагальну практику та мотивацію для участі в інших міжнародних змаганнях».

Українців дуже тепло прийняли у США. Коли наша команда вийшла на льодову арену під час урочистої церемонії відкриття, усі як один глядачі - підвелися і стоячи аплодували спортсменам із синьо-жовтим прапором.

«На кожній спортивній споруді, де відбувалися змагання, ми відчували підтримку як від американських уболівальників, так і від інших команд-учасниць Універсіади, - ділиться враження голова Комітету з фізичного виховання і спорту МОН України. - Дуже приємно, що українці, які проживають в Лейк-Плесіді, Нью-Йорку та інших містах США, приїжджали на змагання, щоб нас підтримати. Хочу подякувати Дмитру Фельду, який проживає в Лейк-Плесіді і працює у Федерації санного спорту Америки. Дмитро завжди підтримував нашу команду і надавав нам всіляку організаційну допомогу!». 

Місцеві жителі, зустрічаючи наших спортсменів, тренерів, представників штабу, щоразу зупинялися, щоб обійняти і висловити підтримку. Побажання було одне: щоб війна закінчилася і Україна була вільною й незалежною країною! 

«Американці дуже добрі і відкриті люди, - каже Вадим Стеценко. - Ми привезли із собою українські сувеніри: вишиванки, значки, прапори, різні тарілочки. Всі сувеніри ми роздавали учасникам, тренерам з інших країн, організаторам, місцевим жителям. І дуже приємно було, що всі вони були щасливі, що тепер мають українські сувеніри!». 

За словами керівника української делегації в Лейк-Плесіді, для того, щоб успішний виступ на Всесвітній зимовій Універсіаді став можливим, працювало багато людей: 

«Насамперед, хочу подякувати нашим студентам-спортсменам, чемпіонам і призерам, їхнім тренерам за підготовку і за те, що гідно представили нашу державу на Всесвітній зимовій Універсіаді!

Дякую Спортивній студентській спілці України, федераціям з видів спорту, ректорам та відповідальним особам закладів вищої освіти, організаційному штабу, медикам, команді журналістів за спільну організаційну підготовку, участь у змаганнях та висвітлення спортивних подій Універсіади!

Читайте також: Збірна України завершила виступ на зимовій Універсіаді-2023 у топ-15 медального заліку

Особливо хочу подякувати Міністру освіти і науки України Сергію Шкарлету за потужну підтримку у розвитку учнівського та студентського спорту, а також можливість нашим учням і студентам брати участь в учнівських та студентських міжнародних змаганнях різних рівнів! І звісно - щира подяка всім тим хто нас підтримував під час змагань!!!». 

Денис Красніков

Фото: Getty Images, suspilne.media, facebook.com/olympicua, WUG

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-